måndag 30 juni 2014

Månadens inköp - Mekonomen, fonder och krigskassa

Innan det avslutande inlägget om aktieportföljen (del 3) tänkte jag redogöra för hur vi valt att fördela månadens kassaflöde. I nuläget är det som sagt var väldigt svårt att hitta köpvärda aktier, men eftersom kassaflödet nu i juni var starkt så har vi valt att göra ett aktieinköp och samtidigt gjort vårt månatliga köp till fondportföljen samt avsatt resten till vår Krigskassa. Så här har vi gjort:

Aktieköp - Mekonomen


Inköp av ett gäng Mekonomen-aktier. Aktien har den senaste månaden gått ned med c:a 7 % vilket medförde att jag slog till. Min bedömning är att Mekonomen just nu är rimligt värderat givet bolagets lönsamhet och starka kassaflöde. Jag tror också att vi kommer få se klara förbättringar framöver när bolaget börjar få ordning på den danska verksamheten (under namnet MECA) som just nu är det svarta fåret. Det är dock inte osannolikt att det kommer ta viss tid så tålamod krävs.
En stor del av detta inköpet har finansierats genom erhållna utdelningar från Bonheur och Fred Olsen Energy.
Fondportfölj
Till fondportföljen har vi köpt andelar i flera olika aktiefonder (främst utanför Norden). Just nu klurar vi på hur länge vi ska fortsätta våra inköp till fondportföljen. Långsiktigt ska denna avvecklas (eller i varje fall minskas kraftigt) i syfte att köpa utdelningsaktier istället. Det är ju på utdelningar vi ska leva framöver. För tillfället fortsätter vi dock med våra månadsinköp i vanlig ordning och låter portföljen vara intakt.
Krigskassa
Merparten av månadens kassaflöde hamnade i vår krigskassa (räntefond + sparkonto) då det just nu inte känns helt komfortabelt att maxa aktieinköpen varje månad. Som jag tidigare skrivit om är tanken att använda kassan för att köpa utdelningsaktier på sikt. Just nu fortsätter vi dock att bygga på den eftersom det just för tillfället inte finns allt för många köpvärda aktier.

Hur har ni andra gjort?

5 kommentarer:

 1. Kör du ren räntefond?

  Jag kunde ej hålla mig på perrongen utan gick in i såväl fonder som aktier denna månad.
  Dock, istället för den populära splitan räntefond tar jag istället "Carnegie Corporate Bond A". I denna bygger jag min krigskassa (ursäktaom jag snor ordet från dig, heheh).

  Någorlunda risk men med historiskt bättre resultat (även om historia inte säger mycket om kommande tider).


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har Lannebo Likviditet så ren räntefond. Ok, ska kolla upp den, kanske kan vara något.

   Hehe, nej det är inte alltid lätt att hålla sig på perrongen när det kliar i köpfingret. Även jag köpte ju aktier och fonder den här månaden även om merparten landade i krigskassan (och du får mer än gärna sno det ordet =).

   Radera
  2. Föresten, vad köpte du för aktie(r) Sofokles?

   Radera
  3. Jag köpte Protector när den dippade förra veckan. Kommer rigga riktigt lång och hoppas på en dubblering eller däromkring inom 3 år (eller eve. uppköp).

   Fonder:
   Skagen kon-tiki, Carnegie Corporate Bond A samt Carnegie småbolag.

   Ligger 50 % livid och dessa kommer successivt fördelas under kommande månad(er).

   Vill undvika index i Sverige samt USA....likaså går Europa trögt...

   Radera
 2. Wow, ordentlig grund och rejäla avsättningar här ser jag. Imponerande jobb, blir spännande att följa!

  Brorsan

  SvaraRadera