onsdag 18 juni 2014

Tankar kring vår aktieportfölj

Aktieportföljen består av utdelningsaktier och ska på sikt generera tillräckligt med passiva inkomster så att vi fullt ut äger vår tid. 


Målbilden är att portföljen består av hyffsat stora och stabila bolag, men samtidigt är jag beredd att investera i tillväxtbolag jag tror på (vinst, utdelning och starka finanser vill jag dock ha även från dessa, alltså undviker jag ”kryddor” och förhoppningsbolag).

En filosofi vi har är att aktier som köps till portföljen är där för att stanna (”buy and hold”). För att känna mig trygg i detta behöver det alltså finnas en viss kvalitet på bolagen samtidigt som de är köpta till ett rimligt pris. Faktorer vi försöker ta hänsyn till är t ex:
·        Förstår vi affären och affärsmodellen?

·        Hur ser utdelningsstabiliteten ut?

·        Hur ser intjäningsstabiliteten ut?

·        Rimligt goda finanser?

·        Visar bolaget vinst och är den hållbar?

·        Finns det en vettig och trovärdig ledning?

·        Känns ägarbilden rätt?

·        Jag försöker också, efter bästa förmåga, att kontinuerligt följa mina innehav och hålla mig uppdaterad och påläst.
Dock tycker jag det är viktigt att inte bli allt för kär i en aktie även med en filosofi som innebär köp och behåll. För att vi ska kunna nå passiva inkomster av tillräcklig storlek och minst behålla, men helst öka nivån årligen så krävs en frekvent översyn. För mig finns främst tre skäl till att sälja:
1.      Bolaget jag en gång köpte utvecklas till det sämre och jag kan inte se hur de inom en överskådlig framtid ska hamna på rätt köl igen.

2.      Bolaget sänker eller plockar bort utdelningen (detta kan dock vara ok om de tänker använda pengarna till någon investering jag tror kan ge mångfalt tillbaka, d v s en investering som inom en rimlig framtid innebär höjda utdelningar).

3.      Bolaget är kraftigt övervärderat (en parameter som dock sällan är ett skäl för mig att sälja förutsatt att allt annat ser bra ut)
Nu är det väl på sin plats att inflika att jag verkligen inte är någon superanalytiker utan mer av en intresserad aktieamatör. Jag har förvisso hållit på med aktier och investeringar under många år, men bara som en fritidssysselsättning. Jag brukar hämta inspiration och uppslag genom läsvärda bloggar, affärspress mm, men innan några inköp gör jag dock alltid en egen analys. Det får mig att sova betydligt bättre om natten även när det blåser upp till storm.
Hittills i år har aktieportföljen stigit med drygt 20% även om det är sekundärt för mig (jag har ju ändå inte för avsikt att sälja). Fokus ligger istället på att bygga upp en stabil och hållbar pengamaskin som genererar en årligt ökande intäktsström. Om några år är målsättningen att den är så stor att vi helt och fullt äger vår tid.
I kommande tre blogginlägg tänker jag presentera aktieportföljen så som den ser ut idag. 

4 kommentarer:

 1. Intressant resonemang. Till en stor del håller jag med dig i allt du skriver. Det skulle vara intressant att höra hur du anser att marknaden är nu och dess värdering i förhållande till hur du ämnar investera.

  Många (i brist på annat uttryck) anser att marknaden, med dess "all-time-high" just nu är som en minerad mark. Vågar du/man satsa nu, eller ska man avvakta? Likaså, vad är det som säger att en nedgång kommer att komma? Om man står ute men att nedgången ej kommer har man ju missat mycket...

  Mycket är rent hypotetiskt men skulle vara intressant att höra dig föra detta resonemang!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för en mycket bra och tänkvärd frågeställning! Den tycker jag att alla som är inne på börsen noggrant bör klura på både en och två gånger. Skulle nästan vilja göra ett inlägg om det här, men det får bli en längre kommentar istället.

   Personligen tycker jag nuvarande nivåer på väldigt många kvalitativa (och även icke kvalitativa) aktier är höga eller till och med mycket höga.

   Samtidigt, precis som du säger, är det ju omöjligt att förutse när en korrektion kommer (för att en sådan kommer förr eller senare är jag övertygad om). Den stora frågan är ju dock när! Imorgon? om 1 år? om 10 år? Ingen vet. Enligt många "förstå-sig-påare" skulle det ju dessutom redan ha hänt och de personerna som då sålde allt har missat stora uppgångar och utdelningar.

   Om man ska dra sig ur, fortsätta investera eller göra något mitt emellan tycker jag beror på en mängd faktorer och måste utgå ifrån den enskilda individens möjligheter, förutsättningar och investeringshorisont. Frågor att ställa sig själv innan man väljer hur man gör är t ex:

   1. Hur ser min investeringsstrategi ut? Köper jag aktier för att tjäna pengar på kursuppgångar eller köper jag aktier med målsättningen att äga "för evigt" och tjäna pengar på utdelningar?

   2. Hur ser min ekonomiska situation ut generellt och hur ser den månatliga intäktsströmmen ut? Vad händer om någon förlorar jobbet, har vi råd att bo kvar då? Finns en bra buffert?

   3. Vid kraftigt börsfall, kan jag klara mig utan dessa pengar och helt enkelt behålla aktierna i år framåt eller kommer jag tvingas sälja aktier?

   Det finns garanterat 20 frågor till att ställa sig, men med ovan exempel vill jag illustrera att jag inte tror det finns ett svar som passar alla. Varje enskild individ måste, utifrån egna förutsättningar, komma fram till vad som är rätt och vilka risker personen i fråga har möjlighet att ta.

   Så om jag ställer frågorna till mig själv så blir svaren:

   1. Min strategi är köp och behåll. För mig innebär det att aktiekursen på ett befintligt innehav är sekundärt, jag menar, jag ska ju inte sälja. Betydligt viktigare är då att bolaget jag äger fortfarande har rätt kvalité och att min bedömning är att de kommer ha möjlighet att fortsätta dela ut pengar under en överskådlig framtid (och gärna höja den)

   2. Ekonomiskt är det stabilt för oss. Jag har en rejäl buffert på sidan om mina investeringar, ett måttligt belånat hus i förhållande till nuvarande värde (stor fallhöjd) och våra intäktsströmmar är för närvarande mycket höga i förhållande till våra kostnader. För oss skulle det dessutom inte vara något problem att bo kvar och kunna leva ungefär som idag (med undantag av sparande och investeringar) även om en av oss förlorade jobbet. Detta innebär att vi har utrymme att både bygga på krigskassan, men också att månatligen köpa aktier för att inte gå miste om eventuellt fortsatta uppgångar.

   3. Vi kommer kunna behålla våra investeringar även om det blir hela havet stormar. En korrektion vore t om bra för då kan vi köpa fler kvalitativa aktier att få utdelning på. Risken finns ju dock att vi inte når vårt mål inom 6-7 år utan att det tar ytterligare x år. Så klart trist, men det är ju inte hela världen.

   Radera
  2. Tack för ditt långa och utförliga svar!

   Personligen har jag valt att ställa mig vid sidan, då jag är för osäker på min tolkning av marknaden. Igår lämnade H&M en superfin rapport och kursens rörelse lämnade mig häpen. Förra veckan satt jag nära att trycka på "köp", men valde att vänta - tur det.

   Som du skriver kan det komma en korrektion idag, imorgon, om en månad eller om ett år. Frågan är som sagt inte "om" utan "när".
   Kanske kommer jag stå med svansen mellan benen om 1-3månader, men just nu känner jag att hellre det scenariot än att köpa mer just nu och att att Irak, Ukraina, FED, ECB, kommande rapportsäsong m.m. gör att man är låst under en lååååång tid.

   Vill in i Protector, H&M, Ratos samt Mekonomen (funderar på LUPE också), men ställer mig nu på perrongen.

   Detta är ett beslut utifrån mina förutsättningar och det är viktigt att man alltid utgår från sig själv och sina EGNA tolkningar. På denna punkt tycker jag att det är bra att du är tydlig!

   Vad tror du själv om H&M? Något du själv tittat på?

   Mvh

   Radera
  3. Det kanske visar sig att du tog helt rätt beslut, dvs att ställa sig på perrongen. Jag har valt att stå där med ena benet och sätta upp det andra på tåget. Låter inte hälsosamt rent bildligt talat, men vem vet, det kanske är en vinnare? =)

   H&M tycker jag är ett fantastiskt bolag som jag mer än gärna skulle vilja ha i portföljen. Nuvarande prisnivå känns dock inte attraktiv. Jag tycker de börjar bli intressanta kring 220 kr. Får vi någon gång i framtiden se dem på denna nivå lär jag slå till.

   Radera