torsdag 19 juni 2014

Genomgång av aktieportföljen, del 1

Till att börja med vill jag säga att vi i nuläget inte är helt nöjda med portföljens sammansättning även om den till stora delar känns bra. Under 2014 kommer den sannolikt därför att omformas något. 


Bonheur
Bonheur är det publika ägarbolaget i en bolagsgrupp. Största innehavet är Fred Olsen Energy (som jag också äger aktier i). Bolaget är fokuserat på ”offshore drilling, renewable energy, shipping och cruise”. Investeringarna görs ofta tillsammans med börsnoterade Ganger Rolf ASA.  

Ögonen för den här aktien har jag fått upp, som så många andra, genom Lundaluppen. Efter att därefter ha grävt i all tillgänglig information jag kunnat hitta slås jag av att Bonheur känns kraftigt undervärderad. Substansrabatten ser ut att vara mycket hög, men samtidigt gör faktorer som t ex onoterade innehav, korsägande och en minst sagt komplicerad bolagsstruktur att jag snabbt går vilse och siffror jag får fram känns långt ifrån tillförlitliga. Trots all osäkerhet kändes dåvarande prisnivå klart motiverad varför jag slog till och tog en position.  

Investor B
Investor är ett investmentbolag med nordisk bas. Genom ett betydande ägande ska Investor, via styrelsepositioner, arbeta för kontinuerliga förbättringar i portföljbolagen.

Enligt mitt tycke kan man genom Investor bli ägare, med substansrabatt, till en rad fantastiska bolag såsom Atlas Copco och ABB. Jag är ganska nöjd med min nuvarande andel i Investor, men skulle utan tvekan kunna tänka mig att aktien utgjorde en större andel av portföljen. I nuläget anser jag dock inte att aktien är köpvärd och den skulle behöva gå ner betydligt för att jag skulle överväga ett köp. Får vi se prisnivåer runt 180-190 kr kommer jag troligen att öka på min position.

Protector Forsikring
Protector Forsikring är ett snabbväxande norskt försäkringsbolag som erbjuder försäkringsprodukter till företag och offentliga verksamheter. I Norge säljer de även dolda fel försäkringar.
Protector fick jag upp ögonen för när kursen stod i c:a 17-18 NOK. Bland annat har Äga min tid skrivit en hel del om bolaget och gjort några högkvalitativa inlägg om dem. Sedan mina inköp vid några olika tillfällen har aktien gått upp med ungefär 100 % samtidigt som utdelningen ökat dramatiskt. 

Risken är så klart inte låg i den här typen av bolag som dessutom har en relativt kort historik, men allt de gör just nu känns helt rätt. Jag tycker att bolaget känns fantastiskt på många sätt och jag skulle våga påstå att även nuvarande kursnivå (c:a 37 NOK) gör aktien köpvärd. Jag överväger absolut att öka i Protector.

Peab
Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag. De kallar sig ”Nordens samhällsbyggare”.

Peab köpte jag som ett turn-around case för drygt ett år sedan. Under en period hade Peab ganska stora problem med bl a vikande lönsamhet. Faktum är till och med att trenden har varit så under många år där vinsten fallit kraftigt och problemen hopat sig.
Genom ny VD (som jag upplever som förtroendeingivande), en bra ägarstruktur (fåtal starka ägarfamiljer), en enligt mitt tycke bra förändring av strategin med mer fokus på mindre och medelstora affärer med lägre risk och bättre lönsamhet samt ett sparpaket så pekade min analys på att de hade något riktigt bra på gång. Det tror jag kommer leda till fina utdelningshöjningar kommande år och en kraftigt förbättra balansräkning.

Då var del 1 avklarad och ni får sannolikt vänta några dagar på del 2 eftersom jag i nästa vecka lämnar Svea Rike för några dagar i ett varmare land. Önskar er en riktigt trevlig midsommar!

11 kommentarer:

 1. Ska bli kul att föja denna serie för att se hela portföljen! Det behöver väl inte vara ett jätteproblem att en viss aktie just nu utgör en stor del av portföljen om du har för avsikt att tillföra relativt mycket nya pengar som då kan investeras på andra håll...

  SvaraRadera
 2. Ser också fram emot fortsättningen. Vilken cliffhanger! :)

  Såvida du inte har ändrat din syn på Bonheur/FOE som investering så håller jag med frivid42 om att du lika gärna kan minska dess portföljandel genom att investera mer i andra aktier. Jag hade samma "problem" med Ratos men balanserar om portföljen genom att fylla på i andra aktier när tillfälle ges och tänker inte sälja eftersom jag fortfarande tror på bolaget. Fundera en extra gång på varför du köpte Bonheur och FOE från första början så kanske du känner dig mer övertygad igen.

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt Didrik Finans, ibland behöver man någon som påminner en =) Jag behåller och bygger på andra innehav när lägen dyker upp istället. Jag har inte ändrat min syn på varje sig Bonheur eller FOE och tror de kan vara goda utdelare även framöver.

   Jag ser dock en risk att FOE sänker sin utdelning nästa år pga investeringsbehov (trodde faktiskt de skulle göra det redan i år), men direktavkastningen är väldigt hög i nuläget varför det ändå skulle vara acceptabelt.

   Radera
 3. Detta är en fråga som ofta anses "ful" att ställa och jag har full förståelse för om du inte vill svara. Dock, av ren nyfikenhet; får man fråga om vad du har för GAV på dina investeringar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, jag tycker inte alls den är ful att ställa. Jag är också nyfiken på andras GAV =) Just nu har jag inte tillgång till de exakt GAV (firar ju midsommar och tar en liten paus. I stora drag ser det ut som följer:

   Bonheur - c:a 115 NOK
   Investor - c:a 175 SEK
   Protector - c:a 18 NOK
   Peab - c:a 35 SEK

   Som sagt, stämmer inte exakt men skapligt nära är det i alla fall. Dags att avsluta pausen och gå tillbaka igen.

   Fortsatt trevlig midsommar till er alla!

   Radera
  2. Sofokles: På vilket sätt skulle den frågan vara "ful" att ställa? Blev riktigt nyfiken faktiskt. Hursomhelst fick den mig att lägga in mina GAV i min innehavslista på bloggen. Blir nog ett inlägg om det med. :)

   Mvh DF

   Radera
  3. Hej!

   Vad roligt att du ställer frågan. Jag läste nyss också på din blogg (vilken jag också följer).

   Anledningen att jag anser frågan som "ful" beror på många faktorer och detta är en väldigt subjektiv tolkning.

   1. Det känns nästan som att jämföra med frågan "vad har du för lön". Varför kan jag inte riktigt svara på, men samma känsla av integritet/korsa gränsen för vad som är "ok/inte ok" att fråga växer inom mig då jag ställer den frågan.

   Genom att man "avslöjar" sitt GAV så exponerar man sig, precis som vad gäller lön. Nu känns GAV som lite "lättare" att tala om än lön, men ändå kanske inte alla vill säga att jag har ett GAV på 68öre i Anoto, då de skäms över sin investering...

   Som sagt; detta är bara min tolkning av frågan.

   Ett annat huvudbry du (och alla andra) kan brottas med: varför tvekar jag att köpa mer Protector? Kursen är på 36kr i skrivande stund och jag förmår mig inte att trycka på köp...ngt inom mig skriker "börskrasch" inom 1 år...Likaså med Ratos...men, varför inte köpa nu och köpa mer OM OM OM nu denna börskrach kommer?
   Har ni några tips på att utvärdera, begrunda mm. sina tankar?

   Mvh

   Radera
 4. Kul med ytterligare en bloggranne! Jag lägger till dig i min blogglista.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Som sagt, kul med en ny blogg :)

  Hur "ska" man tänka till det här med a och b / a och c aktier?

  Är lite inne på att köpa industrivärden och ratos. Eller är det al time high nu?

  Industrivärden a eller c aktien?

  Ratos a eller b aktien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oftast (alltid?) är skillnaden mellan de olika aktieslagen endast hur stor rösträtt innehavaren har. A aktien ger fler röster. Oftast ger B aktien 1/10 dels så många röster som A. Utdelningen är så vitt jag vet alltid den samma mellan A och B alt C.

   Som småsparare vinner man ingenting på att köpa en aktie med högre rösträtt eftersom det knappast har någon betydelse ändå. Handeln brukar också vara mindre i dessa aktier. Min egen regel är att jag köper den aktie som är billigast. Att handeln är mindre spelar inte mig så stor roll då jag köper i syfte att äga länge.

   Vad gäller dina funderingar kring köp av aktier vill jag inte gärna ge något specifik råd, men personligen föredrar jag Industrivärden framför Ratos. Ratos är förvisso lite mer spänning om man nu är lagd åt det hållet. Jag kan absolut tänka mig att ha Ratos i min portfölj, men då vill jag se lite bättre stabilitet först. Industrivärden skulle jag nog våga påstå är det investmentbolag som för tillfället har det mest attraktiva priset kontra värde. För egen del anser jag dock att den är något dyr just nu. Vid ett pris kring 110-115 kr (eller möjligen lite mer) kan jag tänka mig att köpa.

   Radera