tisdag 17 juni 2014

Våra investeringar och tankar om dessa

För att kunna nå vår dröm behöver vi bygga vidare på vår alldeles egen pengamaskin. Den här fantastiska maskinen är tänkt att ge oss tillräckligt stora passiva inkomster som gör det möjligt för oss att till 100% äga vår tid utan behov av en lön varje månad.

Jag och min familj har verkligen inget behov av statusprylar och extravagans, men vi vill ändå känna att vi har en bra balans mellan att spara och att konsumera. Att resa till exempel är något som vi värdesätter högt och därmed är beredda att lägga en hel del pengar på.


På sikt är målsättningen att ha merparten av vårt kapital i utdelningsaktier. För att fortsätta att bygga upp vår pengamaskin behöver vi alltså göra oss av med fonder och istället köpa utdelningsaktier. Dessutom är vår krigskassa ganska så stor i nuläget vilket ju känns lite trist då avkastningen inte är den bästa. Tanken är självklart att denna kassa också ska användas för inköp av utdelningsaktier framöver.
Idag anser jag att börsen är högt värderad och att det är otroligt svårt att hitta köpvärda aktier. Samtidigt känns det omöjligt att försöka tajma marknaden varför jag går en brottningsmatch mot mig själv just nu. Frågor jag ställer mig är t ex:

1.      Ska jag sälja mina fonder redan nu och börja köpa aktier för ett belopp månadsvis under t ex ett – ett och ett halvt år trots att jag inte finner mina favoritaktier köpvärda? En fördel med detta skulle ju vara att jag då får utdelningar som kan återinvesteras.

2.      Ska jag vänta med att sälja min fonder (som trots allt ökat och ökar ganska bra i värde) för att vid något tillfälle längre fram sälja? När i så fall är detta tillfälle längre fram?

3.      Ska jag minska krigskassan och för dessa pengar börja köpa aktier på månadsbasis kommande år med samma invändning som punkt 1 ovan? Krigskassan avkastar ju inte speciellt bra, men är å andra sidan ganska så trygg.

4.      Ska jag behålla och till och med bygga på krigskassan till dess att mina önskeaktier når prisnivåer jag finner motiverade? Att ha torrt krut när det börjar storma kan ju aldrig vara fel. Som allas vår älskling Warren Buffet säger: ”Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful”. Just nu upplever i all fall jag att “Others Are Greedy”, men jag kan så klart ha fel.
En aspekt i det hela är ju också att vi inte har bråttom. Vårt mål om att ha tillräckligt stora passiva inkomster ska ju uppnås om några år. Därför ser spåret jag är inne på just nu ut så här:
1.      Vänta med att sälja fonderna. I nuläget ger de oss en viss diversifiering eftersom merparten av kapitalet är placerat på marknader och i branscher jag inte har för avsikt att direktäga aktier i (i mitt fall aktier utanför Norden, mer om detta i ett inlägg längre fram). Jag måste dock definiera en regel som säger när jag ska sälja och som jag följer fullt ut.

2.      Behåll och bygg på krigskassan. Var sedan girig när andra börjar bli rädda. Köp bara aktier när priset, enligt min åsikt, är motiverat och sprid ut köpen under några år.

3.     Med tanke på vårt starka månatliga kassaflöde har vi möjlighet att såväl bygga på krigskassan som att göra något månatligt aktieinköp utan att behöva sälja av fonder eller ta medel från krigskassan. Att göra så är planen.  

I kommande bloggposter ska jag mer ingående beskriva sammansättningen i min aktieportfölj så som den ser ut idag samt även fondportföljen och ”krigskassan”.

6 kommentarer:

 1. Detta dilemma brottas väl vi alla med i dessa tider =) Så här gör jag: jag har min bevakningslista, som i stort sett är en kopia av LL's minus Bonheur, plus lite ÄMT. Finns det bolag under motiverat pris köper jag regelbundet och finns det inte det går pengarna till räntesparande under tiden. Just nu finns bara två köpvärda bolag på min lista, men båda dessa utgör redan en tillräckligt stor andel av portföljen, så jag avstår alltså. Notera att denna regel gäller för mig oavsett om börsen som helthet är högt eller lågt värderad. Man kan också notera att strategin i stort sett är en kopia av LL's strategi även den :)

  Fonder tycker jag, som så många andra, har den stora nackdelen att kapitalet kapas med någon eller några procent varje år i form av avgifter - år ut och år in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ops, missade att klicka svara. Se därför mitt svar nedan med tidsstämpel 10:02.

   Radera
 2. Civilekonomen18 juni 2014 09:57

  Svåra beslut… ett par synpunkter:

  1) Rör inte/bygg på krigskassan. Själv använder jag ”Ann Wibble” modellen med en årslön (efter skatt) på banken, som inte kommer att användas till investeringar under några omständigheter.

  2) Hur man än räknar så ser Stockholmsbörsen fundamentalt dyr ut i dagsläget. Ta hem en ansenlig del av vinsten, eller iaf lägg inte en krona nya pengar där, förrän a) vinsterna kommer ikapp aktiekurserna; eller b) index är ner 15-20%. I dagens likviditetsdopade miljö ser kanske a) mer trolig ut än b), just nu, men vem vet?

  3) Angående fonder så är jag kluven. Å ena sidan är jag skeptisk till att köpa enstaka aktieposter, då det är osannolikt att en privatperson kan slå index över tid. Å andra sidan är jag lika övertygad om att den stora majoriteten ”aktiva” förvaltare också har svårt att slå index över tid, så det känns mest surt att betala avgifter för att de ska försöka.

  Vad blir kvar? Lågkostnads indexprodukter, typ vissa ETF:er, Avanza Zero och liknande. Utanför Sveriges gränser ser det lite mer intressant från ett värderings/tillväxt perspektiv. Lite trist, men rationellt.

  SvaraRadera
 3. Hehe, nej jag inser naturligtvis att jag inte är ensam om att brottas med detta problem som marknaden ser ut just nu. Däremot har jag en ganska stor andel "torrt krut" och den delen jobbar ju i nuläget inte speciellt flitigt för min räkning =)

  Din strategi med köp när priset är motiverat enligt den egna bevakningslistan känns ungefär som min egen och att spana in vad LL gör är väl något alla med självaktning gör, hans investeringsblogg är ju utan tvekan en av Sveriges absolut främsta.

  Håller med dig i resonemanget kring fonder. En fördel med fonder enligt mitt tycke är dock att du kan diversifiera investeringsportföljen genom att investera i fonder på marknader som är svåra att nå alternativt svåra att följa. Samtidigt är jag ju inget stort fan av att de snor en del av mitt kapital i form av avgifter år in och år ut.

  Jag ska ta mig en rejäl funderare på om jag inte borde sälja detta innehav ändå (handlar ju om ganska mycket pengar och därmed stora avgifter!).

  Tack för att du delar med dig, det uppskattas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När någon ”når målet” är det intressant att läsa var de kom ifrån, bloggmediet är fantastiskt! Kul att min blogg varit med och haft en liten inverkan också :-)

   Radera
  2. Tjena Luppen. Sorry för galet sent svar men jag såg den här kommentaren först nu :)

   Jo din blogg uppskattar jag väldigt mycket och har följt länge. Tack för all inspiration och "keep up the good work"! Givetvis fortsätter jag att följa dig även framöver :)

   Radera