måndag 21 juli 2014

Fyra av tio svenskar sparar inte regelbundet

Jo det är faktiskt sant, i alla fall om man ska tro Alektum Finans som i en artikel på Privata Affärer presenterar delar av sin undersökning. Det är egentligen ganska så skrämmande att hela 40 procent inte sparar undan pengar regelbundet att använda vid regniga dagar.


Värre ska det dock bli för enligt samma undersökning säger 26 procent att de inte skulle klara av att betala en oförutsedd utgift på 10 000 kr utan att låna. Det är ju mer än skrämmande tycker jag. Ett lån som måste tas under de premisserna lär ju dessutom vara en skräpkredit med skyhög ränta som kommer att bygga på skulden än mer. Snacka om ond cirkel!

Jag förstår naturligtvis att det inte är enkelt för t ex en ensamstående med barn att lägga undan en massa pengar varje månad, men att inte kunna ta en utgift på 10 000 kr utan att behöva låna känns helt galet. Av de 26 procent som inte kan klara av att betala en sådan oförutsedd utgift är jag dessutom övertygad om att vi inte bara hittar den ordningsamma ensamstående föräldern som gör allt de kan för att hålla näsan över vattenytan och som sköter sin ekonomi efter bästa förmåga. Nä, jag tror (utan belägg) att majoriteten här är personer med ok inkomster, men som helt enkelt har allt för dålig koll på den privata ekonomin och som dessutom krigar hårt för att ha det som ”alla andra” har. Utlandssemester, finare bil än grannen, större hus än grannen och så vidare. På det temat tycker jag att alla bör läsa Per Pennings tänkvärda inlägg om Verkliga värden samt även De andra, mycket läsvärda tycker jag! Artikeln Se illusionen i statusmarkörer på Morningstar.se är också läsvärd.

Slutligen, när införs privatekonomi på skolschemat? Jag finner det märkligt att det inte redan finns där idag. Vakna politiker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar