tisdag 1 juli 2014

Genomgång av aktieportföljen, del 3

Då var det dags att presentera resten av aktieportföljen. Sedan inlägget skrevs har det dock skett några förändringar. Vår position i Mekonomen har förstärks genom månadens inköp och samtidigt har jag sålt en flera år gammal post i Africa Oil vilket är ett bolag som inte alls passar in i min nuvarande portföljstrategi.

Castellum
Castellum är ett av de större börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige. Fastigheterna finns främst i Storgöteborg, Öresundsregionen, Storstockholm, Mälardalen och Östra Götaland.

Castellum känns som en defensiv och så där tråkigt härlig aktie. Utdelningshistoriken är fantastisk med årliga höjningar under många år. Jag skulle helt klart vilja öka mitt innehav i bolaget till c:a 10%. I nuläget känns dock inte aktien köpvärd och den skulle behöva krypa ner till 90-95 kronor för att jag skulle överväga köp.
Mekonomen
Mekonomen erbjuder service av bilar och ett stort utbud av produkter. De har verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Mekonomen är enligt mitt tycke ett intressant företag att ha i portföljen långsiktigt. Helt ok lönsamhet, trevligt kassaflöde,  skaplig direktavkastning och en spännande affärsmodell. Utdelningshistoriken är ok, men något ojämn.
TeliaSonera
TeliaSonera tillhandahåller nätanslutningar och telekommunikationstjänster. De har en internationell verksamhet och finns i t ex Norden, Baltikum, Ryssland, Turkiet och Spanien.
TeliaSonera har vi ägt länge och den köptes när Telia skulle bli en folkaktie och prissattes som om det vore en Rolls-Royce. Andelen i portföljen är därför väldigt liten. Jag skulle dock möjligen kunna tänka mig att öka andelen något förutsatt en prisnivå kring 40 kr. Direktavkastningen är fin, men det som oroar mig är den krympande vinsten och tillväxtmöjligheterna. Med andra ord, är verkligen nuvarande utdelningsnivå långsiktigt hållbar? De faktorerna får mig att tveka.

4 kommentarer:

 1. Helt klart en trevlig portfölj. Har själv ägt/äger många av dem. Verkar som du fick bra GAV på flertalet av bolagen i portföljen. Ska bli intressant att följa er. Såg att du tyckte Fred Olsen borde kunna hålla hyfsad hög utdelning om än inte samma höga som nuvarande. Har de hyfsat hög nyttjandegrad och en del långa kontrakt för att ha råd med viss utdelning?

  Vad tycker du är en vettig nivå för Betsson? Funderar på att ta in under 220 men är osäker på om jag tror på för mycket tillväxt även om de kommer tjäna en del när Orange är införlivat ordentligt. Min uppfattning när jag sålde var att deras egna organiska tillväxt var svag och att de behövde förvärv för tillväxt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ruter, jo portföljen känns relativt bra tycker jag med =)

   Vad gäller Fred Olsen så är min uppfattning att det kan komma en sänkning av utdelningen nästa år från 20 NOK till mellan 10-15 NOK. En sänkning borde vara nödvändig (jag är förvånad att den inte redan kom i år) med tanke på att det finns stora investeringsbehov i den nya riggen Bollsta Dolphin som ska blir klar under 2015 (planen är att den ska vara i drift under Q3-15) samt även med tanke på några avbrottsincidenter under året kombinerat med ökade kostnader för reparationer. Jag vill dock tillägga att jag tror sänkningen av utdelningen blir tillfällig och att vi kommer få se utdelningar kring 20-25 NOK igen därefter. Nyttjandegraden är helt ok och kontraktslängderna oftast långa (3-5 år). Dessutom är den nya riggen Bollsta Dolphin (när den nu blir klar) kontrakterad i 5 år för Chevrons räkning. FOEs utdelningspolicy är ibland lite märklig kan jag tycka, men historiken visar att de verkligen gillar att dela ut pengar till sin ägare vilket passar mig utmärkt. Kolla http://fredolsen-energy.com/dividend för lite historik.

   Betsson är helt klart ett spännande bolag med en utpräglad förvärvsstrategi. Det jag verkligen imponeras över är deras förmåga att oftast hitta intressanta bolag, förvärva dem och med framgång inkorporera dem i verksamheten. På den punkten tycker jag de kan titulera sig grand masters =) I min egen bevakningslista har jag räknat på normal intjäning om 13 kr och motiverat P/E om 14. Det ger ett takpris om 182 kr. Med nuvarande utdelningsnivå betyder det ca 5 % direktavkastning. Kring den nivån anser jag Betsson köpvärd för närvarande.

   Radera
 2. Intressant och balanserad portfölj. Inte mycket överlappning med vår (endast Mekonomen). Vi har ju valt vattenkraft där ni har valt olja, vi har valt en liten finsk bank där ni har valt en stor svensk. Ni har det lilla norska försäkringsbolaget och vi har det stora osv...Det blir kul att följa hur ni fortsätter att utveckla portföljen och vilka kommande köp (och försäljningar) vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blir helt klart spännande. Jag följer med intresse utvecklingen av er portfölj. Vi får väl dock hoppas på en dipp snart så det dyker upp lite fler köplägen.

   Radera