torsdag 3 juli 2014

Genomgång av fondportföljen och krigskassan

Som jag tidigare har skrivit om så är tanken att på sikt allokera om vårt investeringsbara sparkapital så att merparten finns i utdelningsaktier. Det är ju av utdelningar vi ska leva på sikt. Buffertkonton etc för framtida utgifter finns självklart också, men de är ju inte med här.


Just för tillfället köper vi aktier, fyller på fondportföljen samt även kassan månadsvis. Eftersom vi tror starkt på principen ”Dollar Cost Averaging” där aktier köps t ex månadsvis eller kvartalsvis så vill vi gärna fortsätta så även om det nu är svårt att hitta något köpvärt. Att göra som ovan är dock inte ristat i sten och kan komma att ändras beroende på hur våra favoritaktier utvecklar sig. Hittar vi absolut inget köpvärt en viss månad får merparten av månadens kassaflöde gå till kassan.

Det vi klurar på mycket för tillfället är när vi ska avveckla fondportföljen. Faktum är att den går och har gått otroligt bra, men några utdelningar vi själva kan styra över ger den ju inte (även om det givetvis går att sälja av fondandelar vid uppgång). Säljer vi den nu och den förväntade börsdippen dröjer förlorar vi mycket avkastning, men att tajma marknaden är samtidigt omöjligt. Med tanke på det vore nog det bästa att helt enkelt bestämma sig för en tidpunkt att sälja samt, vid större avvikelser, försöka hitta en mekanisk regel att förhålla sig till. Planen vi skissat på ser ut så här:
·       Inled försäljning av fondportföljen med start i januari 2015 förutsatt att börsklimatet ser ut ungefär som idag. Sälja av hela på en gång eller i omgångar, vad säger ni?
·       Om börsen börjar dippa innan januari 2015 tillämpar vi en regel som säkerställer att vi inte tappar allt för mycket av portföljens värde. Exakt hur regeln ska ut vet vi inte, men tänkbart är t ex att säga att ifall portföljen sjunker med 5 % från nuvarande nivå innan januari 2015 säljer vi av hela innehavet. Det låter ju i alla fall som en enkel regel att följa. Vad säger ni, låter det som en bra idé eller finns det bättre förslag på hur vi skulle kunna göra?
I nuläget finns en ansenlig summa placerad i aktiefonder och i kassan. En stor del (men långt ifrån 100 %) av kapitalet i fondportföljen är placerat i fonder som till stor del investerar utanför Norden. Vi har en hel drös med fonder och just nu finns merparten investerat i t ex Skagen Global, Danske Invest Europa, Skandia TIME, Fidelity Thailand, SHB Amerika, Spiltan Investmentbolag och Didner & Gerge Småbolag. Portföljen har presterat väl de senaste åren och har stigit kraftigt. Merparten av kapitalet i kassan är placerat i Lannebo Likviditet som är en kort räntefond.
När försäljningen väl är genomförd får vi på allvar börja hoppas på en börsdipp (gärna med start tidigt 2015 om jag får välja =). I synnerhet hoppas jag på att flera av mina favoritaktier i bevakningslistan då befinner sig på nivåer en bra bit under 100 % av framräknat köptak. Ett problem (om än ett ganska behagligt sådant) är också att vi kommer ha ett stort belopp att investera varför vi måste tänka till på hur de likvida medlen ska sättas i arbete på bästa sätt. Att trycka in allt på en gång känns allt för riskfyllt. Planen just nu är istället att öka på de månatliga inköpen under 24 månader när favoritaktierna väl är köpvärda. Att göra så skulle innebära ett rejält tillskott varje månad. Låter det som en vettig plan? Bör köpen spridas ut under en ännu längre tidsperiod? Kortare?

2 kommentarer:

 1. Du tappade mig lite här faktiskt.

  Om du säljer en aktiefond i sverige och köper aktier i sverige så behöver väl du inte direkt tänka på att timing av marknaden. Du kan ju göra dåliga affären med du säljer väl inte innan du vet att det finns bra köptillfällen?

  Jag skulle se över eventuella transaktionskostnader i ditt upplägg. Courtage och eventuellt skatt.

  Stora försäljning av fonder som du sedan ska släppa ut enligt ditt förslag på slutet kommer ju göra att du är utanför marknaden med stora belopp under lång tid.

  Om jag skulle ändra något - så här utan direkt insikt - så skulle jag sälja fonder som kändes fullvärderade om dom någonsin gör det. Småbolagsfonden kanske kan gå snart medan tillväxt nog kan få ligga kvar, typ.

  Utdelningarna finns ju i dina fonder men återinvesteras och du kan komma åt dom via fondförsäljning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg Onkel Tom. Ledsen om jag tappade bort dig på vägen, men jag trasslade nog in mig lite =)

   Jag ska försöka förklara lite hur jag tänkte. Så här är det, jag har velat fram och tillbaka kring hur jag ska göra med fondportföljen. På sikt ska ju pengarna därifrån in i aktier i vilket fall som helst. Merparten av fondportföljen är inte investerad i svenska fonder utan i fonder på andra marknader såsom tillväxtländer, USA, Europa osv. En mindre del är dock placerad i svenska (och på Nordiska) marknader. Alla fonder finns antingen i en KF eller på ISK. KF har vi haft länge så där kan vi sälja utan avgift..

   Tajma marknaden tror jag inte är möjligt, men om jag säljer inom kort tänkte jag mig att jag i varje fall skulle "skydda" den värdeökning jag faktiskt har fått i fondportföljen. Å andra sidan riskerar jag ju samtidigt att missa ytterligare värdeökningar vid en försäljning. För att sluta vela har min tanke varit att kort och gott bara sätta ett datum då jag säljer alternativt att jag säljer om fondportföljen går ner med t ex 5 % från nuvarande nivå. Genom att göra så tänkte jag mig slippa vela, men ditt inlägg fick mig att börja inse att det nog var en tankevurpa.

   Du har klart en poäng och ju mer jag tänker på det så får det nog bli som du föreslår. Det är nog klokare att börja sälja först när bra köptillfällen i aktier dyker upp och då lite i taget. Precis som du säger riskerar jag ju annars, med det upplägg jag tänker mig, att stå utanför marknaden med stora belopp under lång tid..

   Återigen tackar jag dig för inlägget som givit mig en ny infallsvinkel. Ibland kantas vägen till frihet av lömska villovägar, tur då med kloka läsare som kan styra in en på rätt väg igen =)

   Din blogg finns nu i min lista, ser fram emot kommande inlägg.

   Radera