onsdag 16 juli 2014

Vägen till frihet - livet på andra sidan

Den här bloggen heter Vägen till Frihet som bekant. Genom bloggen får läsaren följa vår resa till att uppnå vår dröm, en dröm som innebär att vi får möjlighet att kliva av ekorrhjulet (om vi vill) och ägna vår tid åt sådant vi verkligen värdesätter.När vi nått den förmodligen krokiga vägens slut ser vi framför oss att vi kan göra vad vi vill, när vi vill och hur vi vill. Vi behöver helt enkelt inte arbeta för pengar om vi nu inte vill det. Det är så vi definierar frihet!

Ett tänkbart land för oss att vistas i hela eller delar av året är Thailand. Här är klimatet härligt, levnadskostnaderna låga och samtidigt finns Svenska Skolan som vi vet är bra och av god kvalitét. Just skolan är en viktig faktor eftersom vi är måna om att vår dotter får tillgång till bra utbildning. Kommer vi att trivas och någon gång i framtiden vilja bosätta oss där då? Den frågan är naturligtvis helt omöjlig att svara på. Det skulle mycket väl kunna bli så att vi får hemlängtan eller rent ut av längtar tillbaka till våra jobb efter ett tag för det är faktiskt så att såväl jag som min fru har intressanta arbeten som vi många gångar finner både glädje och får stimulans av. Problemet är bara att jobben kostar allt för mycket tid och energi vilket vi, i alla fall under delar av året, skulle vilja lägga på andra saker.

Så vad ska vi då göra i Thailand när drömmen väl blivit verklighet? Ja, första tiden blir nog som semester. Några veckor under helt kravlösa förhållanden låter väl inte helt fel? Vakna när man vill, gå och lägga sig när man vill, ha tid för varandra, sola och bada, äta långa middagar, upptäcka landet, förstå kulturen, lära sig grunderna i språket, lära känna nya människor, listan kan göras lång. När de första veckorna har försvunnit så vill vi med stor sannolikhet hitta något meningsfullt att sysselsätta oss med. Det finns dock en väldigt stor skillnad i det här läget och den är att vi inte längre kommer behöva arbeta för att upprätthålla vår levnadsstandard. Pengar från förvärvsarbete är inte längre ett måste, en underbar tanke.

När vi vandrat klart på vägen till frihet kan vi istället välja sysselsättning helt utifrån hjärtat. Jag och min fru skulle verkligen vilja ägna några månader åt att göra något som kommer till gagn för mindre privilegierade människor, människor som inte hade turen att födas i landet Sverige. T ex kan vi tänka oss att arbeta på någon skola, på ett barnhem eller varför inte vara med och gräva vattenbrunnar eller göra en insats av annat slag i någon by med stora behov? Vi är helt övertygade om att den typen av erfarenhet är fantastisk och något man bär med sig i resten av livet. Tänk vilken glädje och stolthet man kommer känna över att göra en insats någonstans där det verkligen behövs och som gör skillnad, på riktigt.

Så, det kanske i slutänden bara visar sig bli ett årligt break på några månader, men hur det än blir så tycker inte vi att det spelar någon större roll. Vår tanke är att bygga en pengamaskin som inte kommer att förbrukas (ett "nest egg" helt enkelt). Ambitionen är att vi ska kunna leva enbart av de passiva inkomster som maskinen genererar. Det innebär att vi då äger vår tid och själva kan bestämma hur den ska disponeras!

Ha en fortsatt trevlig sommar!

2 kommentarer:

 1. Hej, jag önskar er verkligen lycka till och avundas er. Det som gör att jag skulle tveka i ert läge är er dotter. Är ni säkra på att detta är vad hon vill, eller att det är bra för henne trots att hon inte har en fast punkt? Jag känner svenskar som vuxit upp och flyttat runt på olika håll utanför Sverige (ofta Afrika) och de är ofta rotlösa och lite vilsna, faktiskt.

  Jag hoppas också kunna bryta upp en dag, men det kommer i så fall ske först när barnen är utflugna. En trist kommentar, och ni kanske redan har en klar bild av hur det blir bäst för henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för din kommentar och dina tankar.

   Självklart måste den här typen av beslut även förankras med barnen (i vårt fall ett barn). Det du nämner är väldigt viktigt och något vi tänkt mycket på. För oss finns inget viktigare än vår dotter. Vi tänker dock som så att en sådan här upplevelse vill vi göra tillsammans och att som barn få ta del av en annan kultur, få internationella vänner och föräldrar som verkligen har tid (inget ekorrhjul) kan inte vara fel. Vår dotter är dessutom mycket social, nyfiken och har lätt att få kompisar. Det har inte minst visat sig på många av våra resor där hon fått vänner från andra länder även om de inte ens har kunnat förstå varandra språkligt.

   Dessutom har vår dotter vid flera tillfällen uttryckt att hon gärna skulle vilja bo utomlands (även om hon knappast fullt ut förstår vad det innebär). Att hon dessutom är mycket språkintresserad och faktiskt riktigt begåvad inom området förenklar ju också saken. Jag tror att hennes nyfikenhet på andra kulturer har att göra med att vi reser mycket (första gången när hon var typ 4 månader). T ex har hon varit i betydligt fler länder än vad hon är gammal.

   Hur som helst, inget behöver vara för evigt och skulle det, väl på plats, visa sig att hon efter t ex ett år absolut inte trivs så skulle vi tveklöst sätta henne i första rummet och flytta tillbaks till trygga Svedala. Men det heter ju våga och vinn och ifall vi nu lyckas skapa oss möjligheten att göra detta, varför inte prova istället för att på förhand dra slutsatsen att hon kanske skulle vantrivas, bli rotlös eller vilsen? Det kan ju faktiskt bli precis tvärt om.

   Mvh
   /VTF

   Radera