måndag 4 augusti 2014

Budget – att leva i Thailand

Innan vi gav oss på och skapade en ”leva i Thailand budget” så gjorde vi en hel del research. Vi har t ex rotat runt bland otaliga bloggar och även kollat med vänner som bott i Thailand. Vilken budget som krävs är dock så klart helt individuellt och beror också till viss del på var i landet du bosätter dig. Vi kan dock konstatera att det i Thailand verkar vara möjligt att leva extremt billigt, men så klart också ganska dyrt.


I våra efterforskningar så har vi fått ta del av många olika månadsbudgetar och spannet mellan dem är väldigt stort. Det här har vi kommit fram till:

Snålbudgeten:
De som lever absolut billigast (utan att bo på gatan) verkar klara sig på THB 30 000 - 35 000 och då omfattas två vuxna personer. De som lever på denna budget bor relativt litet och i lägenhet. De äter ”street food” eller lagar mat själva och är mycket restriktiva med nöjen som kostar pengar. Alkohol, som är dyrt i Thailand, verkar de knappt konsumera alls. De har inte heller barn som behöver gå i skola och många har dessutom struntat i reseförsäkring vilket inte jag skulle rekommendera eftersom det kan bli väldigt dyrt vid allvarlig sjukdom eller olycka.
Lyxbudgeten:
De vi hittat som lever på den övre skalan verkar spendera mellan THB 130 000 – 150 000 och då omfattas två vuxna. Då bor de klartlyxigt i villa med egen pool, äter västerländsk mat på bättre restauranger i princip dagligen och lagar därför ingen egen mat. En av posterna som verkar dra upp kostnaden väldigt mycket i detta segment är "partyposten". Flera med denna budget verkar vara ute flera gånger i veckan då de köper drinkar mm. Det innebär att 25 000 – 35 000 THB av budgeten utgörs av denna post.
Vår tänkta budget:
Ingen av ovan budgetar känns rätt för oss. Att leva på så lite som THB 30 000 - 35 000 är inte aktuellt för oss. Ska vi åka iväg vill vi kunna leva bekvämt och dessutom har vi en dotter som ska gå i skolan. Inte heller behöver vi THB 150 000 eftersom vi inte har behov av att varje dag äta ute, festa flera gånger i veckan och då konsumera massor av alkohol på barer. Vi har inte heller något behov av att bo extremt lyxigt, men eget hus eller ett ”town house” med rimligt avstånd till havet och skolan är på önskelistan. Egen pool vore så klart inte heller fel =)
På bloggen Never Ending Voyage (NEV), men även Tieland to Thailand (TT) presenteras månadsbudgetar som känns rimliga att utgå ifrån. Paret bakom bloggen NEV flackar runt i hela världen, men när de bodde ett antal månader i Thailand så hade de en budget på c:a THB 48 000 inkl kostnader för t ex visum, läkare mm. I sin budget inrymdes ett relativt lyxigt boende i en lägenhet med tillgång till pool, mat ute ganska så ofta och av hög kvalitet, men däremot väldigt lite festande och alkohol. Paret bakom bloggen TT lever något billigare, men de har i alla fall tidigare bott i ett stort town house och lagt ganska så mycket pengar på mat ute samt på barrundor. De har en budget på c:a THB 36 000 per månad. Snittet för de båda paren är alltså ungefär THB 42 000, men då verkar de inte ha någon reseförsäkring och inte heller barn som ska gå till skolan.
I vår budget tillkommer därför vissa kostnader eftersom vi är två vuxna och ett barn. Den största posten som tillkommer är skolavgiften, men vi får så klart också räkna med högre kostnader vad gäller t ex mat och kläder. En annan viktig skillnad är att vi också har för avsikt att teckna en reseförsäkring från Sverige och dessa är ganska så dyra. Det känns dock galet att inte teckna en sådan med tanke på hur höga kostnaderna kan bli om något allvarligt skulle inträffa. Finns det någon läsare med erfarenhet av reseförsäkringar så kommentera gärna. Jag har grävt lite i detta, men går det att hitta bra försäkringar för mindre än budgeterat så vore det ju en klar fördel.
Så här ser vår tänkta budget ut:Vi har kommit fram till att det går att leva rätt så bra på THB 70 000, men vi tänker oss att budgetera för mer än så (min 85 000 THB, men mer troligt 100 000 THB) Vi vill ha en skaplig säkerhetsmarginal för att säkerställa att vi kan leva ett bekvämt liv även om det dyker upp oförutsedda kostnader, vi får valutasvängningar eller när vi för den delen vill passa på att ta ”semester” i något spännande grannland. Det finns också många kostnader att skära i om det skulle behövas. Med tänkt budget skulle vi även kunna klara av att något bolag vi har i portföljen sänker utdelningen under ett år eller att den helt uteblir. Det går så klart inte att säkra upp för alla tänkbara scenarier, men vi är ju inte bundna på något sätt utan kan resa hem i princip när som helst om saker och ting utvecklar sig åt helt fel håll.

Den första tiden behöver budgeten sannolikt trimmas in. Det tar ju tid att lära sig var man kan äta gott och billigt, vad som är prisvärt att handla i butik, vad man ska betala för en vara på marknaden osv.. 

Vad tror ni, verkar budgeten rimlig? Någon som har erfarenheter att dela med sig av?

UPDATE 2015-02-24: Nu finns ett nytt inlägg på samma ämne, se inlägget Budget 2.0 - Leva i Thailand "revisited"

49 kommentarer:

 1. Jag och familjen (sambo och 6 månaders dotter) bodde nere i Koh Chang i ett halvår nu i vintras, sep-mars. Din budget verkar rimlig. Vi la ganska mycket pengar på boende då vi ville bo bra, ha eget kök, internet, varmvatten, AC osv. Hyran var 200kr om dan för ett helt nybyggd hus vid stranden. Moped 600kr/månad. Gym 200kr/månad. Med maten gjorde vi så här, frukost hemma, lunch hemma och middag ute. Mest thaimat. Det kostar typ ingenting på Koh Chang, hela familjen kan äta för under 50kr. Kläder kostar ju med bara småpengar, jag gick i flip flops och badbyxor hela tiden.Total gjorde vi av med ca 16.000kr/månad och då levde vi bra. Dock inget festande mer än några öl på fredagar och lördagar. Försäkring fixade vi genom www.erv.se. Tog den billigaste som är en ren katastrofförsäkring dvs täcker typ bara sjukvård, men det är ju det som kostar pengar om det händer något. En försvunnen väska, el stulen telefon behöver man ju inte försäkra enligt mig. Kostar inte mycket att ersätta.
  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen Henrik och för att du tog dig tiden att kommentera. Mycket värdefull information för oss!

   Ok, 200 kr per dag i hyra för ett nybyggt hus vid stranden, det borde ju motsvara ungefär THB 22 - 23 k = i princip inom vår nuvarande budget. Vad gäller kläder behövs ju inte mycket som du säger och det mesta vi behöver tar vi ju med oss hemifrån så den posten lär inte bli stor. Är väl dock mest till våran dotter vi måste köpa, hon växer ju =)

   Stort tack också för länk till reseförsäkring. Var det "backup basic" som ni valde? I den verkar det ingå det mesta som kan tänkas behövas, t ex sjukvård, hemresa, akut tandvård, rättsskydd m.m. Jag testade deras premieberäkningsfunktion och ser då att för 2 vuxna och 1 barn så kostar det drygt SEK 14 k per år vilket i princip blir knappt THB 5 k per månad. Det är hela 4 000 THB mindre per månad än vad jag budgeterat, är ju lysande!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Kom på en sak till jag skulle vilja fråga om. I hyran till bostaden, ingick då el, vatten och internet? Om inte, har du ett hum om vad ni betalade i månaden? Känns mina antaganden i budgeten rimliga även där?

   Radera
  4. Ja, det var "Backup basic" som vi hade. Den försäkringen har det man behöver tycker jag. Vill man ha ännu billigare så tror jag det går att hitta om man letar bland utländska försäkringsgivare. Känns dock jobbigt ut om något skulle hända och man ska försöka få tag i försäkringsbolaget och sen få pengar/hjälp av dom, allt på engelska. Händer det något så ska detta vara enkelt tycker jag och betalar gärna för det.
   I hyran ingick vatten och internet. El tillkom och el är dyrt i Thailand, speciellt när man kör med AC. Första månaden kom vi upp i 1500kr om jag inte minns fel. Sen lärde vi oss att ta det lugnare med AC:n.. Tror vi kom ner till 500kr/mån som bäst. Telefon löser du genom att köpa Thai simkort och ringer med inom landet. När du ringer/sms:ar hem så använder du någon av gratis tjänsterna på internet typ WhatsApp, Skype och FreePP. Kan verkligen rekommendera att ni försöker få en vettig internetuppkoppling där ni bor. Dels så att ni kan ringa hem då, men även så att ni kan lyssna på spotify mm och se svensk tv och filmer på vi datorn. Tro mig det vill ni. I alla fall om ni ska vara där under regnsäsongen..
   /Henrik

   Radera
  5. Tack Henrik, jag ska ta med mig din input till min budget 2.0.

   Radera
 2. Intressant inlägg. På Early Retirement Extremes forum har dom pratat om att man kan leva för cirka 1000 USD per månad i Thailand.

  Sedan till något som jag reagerade över. Slutsumman. Du kan leva i Sverige 2 personer på den summan så jag tycker du har blandat samman två saker. Leva i lyx och vara ekonomiskt fri att välja vad du vill göra.

  Hur relaterar din budget till normalinvånaren i Thailand. Måste du leva på det dubbla mot en välutbildat akademikerpar, vilket jag tror budgeten ger.

  Hur mycket sjukvård får du för 14 000 där ner? Vad kan du teckna för försäkring lokalt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är garanterat möjligt att leva på 1000 USD/mån i Thailand och i ärlighetens namn t om mindre än så skulle jag gissa på. Det är dock inte möjligt om du även inkluderar skolavgift och försäkring.

   Intressanta tankar kring "att leva i lyx" och att vara "ekonomiskt fri att välja vad man vill göra". Jag är benägen att hålla med dig i ditt resonemang för självklart bör egentligen inte dessa två saker mixas ihop. Min familjs högsta mål är att vara ekonomiskt fria så vi faktiskt kan göra vad vi vill. Vi har inget egentligt behov av lyx även om vi så klart gärna vill ha vissa bekvämligheter och möjligheten att kunna resa för att uppleva nya saker. Vad gäller den väl tilltagna budgeten så har jag nog ingen bättre förklaring än att vi nog är lite fega och därför vill säkerställa att den är så stor att vi i praktiken kommer kunna leva ganska så lyxigt och med goda säkerhetsmarginaler. Samtidigt, till mitt försvar, är det ett väldigt stort steg (för oss) att ta. När vi väl realiserar planen ska vi säga upp oss ifrån två välbetalda arbeten, sälja hus och det mesta vi äger för att därefter flytta till ett nytt land. Budgeten ska nog därför ses som ett uttryck för detta, dvs att vår pengamaskinen genererar så pass mycket att vi faktiskt tar modet till oss och hoppar. Det finns med all säkerhet betydligt modigare personer än vi och som utan tvekan skulle nöja sig med en budget som var 1/3 så stor. Det vågar nog inte vi, i alla fall inte som vi tänker nu.

   Vad gäller sjukvård så måste jag läsa på mer. Även kring möjligheten att teckna en försäkring lokalt, det kan helt klart vara något. Jag har dock förstått att enklare incidenter är ganska så billigt, men om det händer något mer allvarligt däremot kan det bli ohyggligt dyrt. Har läst om någon som råkade ut för en allvarlig trafikolycka och kostnaden för operationer, sjukhusvistelse mm uppgick till åtskilliga 100 000-tals kronor. Feg som jag är väljer jag därför försäkring =)

   Radera
  2. Ok. Det framgick inte hur långt bort ni var från att ha pengarna och om ni tänkte leva för evigt på kapital eller kunde tänka er att ta av kapitalet och åka hem när pengarna var slut.

   Men har ni en bit kvar till att fixa ekonomin så tror jag du gör fel när du räknar högt. Räkna lågt och ta risk och se hur långt ni har kvar till att realisera er dröm då. Med lite tur är ni framme ekonomiskt då och då får du en helt annan diskussion.

   Om du har pengar så är det svårt att förstå värdet i försäkring på 14 000 kr årligen. Ni är väl fortfarande svenska medborgare?

   Radera
  3. Vår tanke är att budgeten ska täckas till 100 % genom passiva inkomster. I inlägget Vårt utgångslänge har vi satt upp att vi ska nå detta mål inom 6-7 år. Det kommer bli tufft, men enligt mina kalkyler är det absolut inte omöjligt.

   Vi har med andra ord en bit kvar att vandra på vägen till frihet, men jag gillar att sätta ribban högt. Visar det sig längre fram (t ex när vi provbott en tid) att budgeten är väl hög så blir det ju bara en positiv känsla när målet blev enklare att nå, för nå dit, det ska vi.

   Radera
  4. Jag skulle nog säga att du kan leva något sådär ok på 15.000kr/mån och då inkludera en hemresa till Sverige varje år. Där går nog smärtgränsen för en svenska familj med dom krav som vi har på div bekvämligheter. Angående sjukförsäkring eller ej så är inte det största problemet om du tex råkar bryta benet. Det kan man alltid betala för. Det stora problemet uppstår om du blir så pass sjuk att du måste åka ambulansflyg hem till Sverige. Då blir det dyrt.. Har hört belopp upp mot miljonen. Någon som kan bekräfta?
   /Henrik

   Radera
  5. Ja det beror ju så klart på vilka krav du har, men i vårt fall tror jag ditt antagande stämmer utmärkt. Vi vill kunna bo bra, äta gott och ha en del bekvämligheter. I version 2.0 av budgeten har jag dock trimmat kostnaderna något.

   Vad gäller försäkring så kan jag bekräfta att den kostnad du uppger för sjuktransport stämmer. Se följande artikel för mer information. Där uppges att sjuktransport från Thailand till Sverige kostar 900 - 1000 kkr.

   Sjuktransport etc är dessutom inte det enda att oroa sig för. En sak som kan bli mycket kostsam är om du blir skadeståndsskyldig, t ex om du orsakar en olycka, och blir stämd. Att det då ingår ett Ansvars och rättsskyddsmoment känns viktigt.

   Radera
 3. Jag kollade lite på dina länkar. Dom där Tiland to Thailand eller vad dom hette tyckte jag var lyxlirare. En lärare eller sjuksköterska tjänar någonstans mellan 15 000 - 20 000 bath /månaden enligt vad jag kunde hitta.

  Att åka iväg och leva på fyra ggr månadslönen för en lärare tycker jag känns som helt sjukt. Ärligt, jag undrar om ni är på rätt spår här.

  Att få ut 240 ksek efter skatt i passiva inkomster kräver 6 - 10 MSEK. Och med mentaliteten att ni ska leva flott som kommer ni bara vara avundsjuka ändå på omgivningen.

  Bryt lyxlirartänket. Åk dit och lär er leva som en Thailändare men med lite guldkant och ni behöver hälften.

  Fan, jag blev nästan arg av det här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, bra att jag kan göra dig lite upprörd så jag får många kommenterar ifrån dig. Gillar att du ifrågasätter hur vi tänker, det är bra för det ger mig möjligheten att tänka ett varv till.

   Lyxlirare? Mja kanske, men allt är ju relativt. De bakom TT har dessutom inte barn och skola etc är dyrt för västerlänningar (äter upp minst hälften av lärarens lön per månad då det kostar 10 000 THB!).

   Vad gäller avundsjuka kan jag dock garantera dig att du har fel, vi kommer inte att bry oss om omgivningen utifrån ett pengaperspektiv. Vi kommer nog bry oss ungefär lika mycket som vi gör idag = inte speciellt mycket alls.

   Du har absolut en poäng i att åka dit och lära sig leva som en Thailändare + lite guldkant. Du kan ha helt rätt, kanske räcker hälften. Vår plan är också att göra så inom ett par år, dvs åka dit i några månader och testbo. Efter den trippen kanske vi halverar budgeten =)

   Radera
  2. Skola. Är du säker på att du ska ta amerikaner som intäkt för hur du ska sköta dina barns skolgång? Forskning visar att kommunala skolor i USA håller god nivå. Man betalar för att få skolgång av hävd.

   Du har ju låst ditt liv med sjukvård, boende och skolor till ett läge att du och din sambo inte skulle kunna leva i Thailand på vanliga svenska pensioner knappt.

   Radera
  3. Nu är det ju så att vi har skolplikt i Sverige vilket innebär att alla barn, enligt lag, ska gå i grundskolan. Detta är med andra ord inte valbart om du är svensk medborgare. Det här är inte en debatt om kommunal eller privatskola för jag tycker båda kan vara bra och de kommunala skolorna minst lika bra som de privata. Min dotter går t ex på kommunal skola idag och den håller god standard.

   Så, visst skulle vi kunna sätta vår dotter i en allmän och billig thaiskola, men det blir ju lite utmanande eftersom hon inte kan språket samt att dessa skolor garanterat inte följer våra skollagar = hon får inte en godkänd utbildning. Vi måste med andra ord sätta henne i en skola som bedriver utbildning som är godkänd av den svenska staten. På några platser i Thailand finns Svenska skolan och den är dyr, men där talar lärarna svenska som vår dotter förstår samt att de följer svensk skollag = hon får en godkänd utbildning. Skulle vi eller hon vilja återvända till Sverige på sikt så blir det inga problem för henna att studera vidare om hon så önskar.

   Radera
 4. Brukar inte vara bra att använda tab i kommentars fält så min budget kan se lite lustig ut när den presenteras. Den är ganska lik din även om min budget är för en person samt innehåller återbetalning av studentlån. Jag tycker du gör rätt som har både hängslen och livrem för att klara erat leverne innan ni tar steget och flyttar. Det är mycket en personlighetsfråga då vissa är mer äventyrliga än andra.

  Hyra ฿25,500
  Utilities ฿4,500
  Mat ฿7,500
  Nöje ฿5,100
  Kläder ฿3,000
  Transport ฿3,000
  Resor ฿3,000
  Försäkring ฿4,500
  Studentlån ฿6,900
  Kapitalvaror ฿3,000
  Misc ฿1,500

  Total ฿67,500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag orkar inte med er! Ska du flytta till Thailand och bo där under längre period. Då ska du lägga mer på mat, nöjen och kläder än en sjuksköterska tjänar per månad. Varför liksom?

   Hyra 6000 sek för en person? Det är ju mer än du behöver lägga i Sverige.

   Radera
  2. Det beror väl på hur man vill leva. Vissa vill bo bra och andra vill äga en fin bil. Jag lever bättre en än svensk sjuksköterska gör idag och det vill jag fortsätta med.

   Radera
  3. Tack för presentation av din budget. Jo vi har väl tydligen behov av både hängslen och livrem. För oss känns det svårt att ta ett så stort steg utan att känna att vi verkligen har så vi klarar oss (mer än väl). Som du säger, vissa är mer äventyrliga än andra och vi ligger nog inte så högt upp på äventyrsskalan som jag ibland skulle önska =)

   Vad gäller din budget så verkar den rejält tilltagen med tanke på att den bara avser en person. Å andra sidan blir ju vissa kostnader nästan samma även om vi nu är tre och du en, t ex hyra och till viss del utilities. För egen del är våra studielån återbetalda sedan några år tillbaka, men där du har återbetalning av studielån så har vi skolavgiften som dessutom är något högre.

   Hur tänker du kring mat? Vår tanke är att laga en hel del mat själva, men vi har budgeterat för att kunna äta ute i varje fall 15-20 dagar per månad (blandning mellan lunch och middag som naturligtvis kostar olika mycket).

   Är också nyfiken på vad du inkluderar i kapitalvaror? I vår budget har vi inte tagit med engångsposter såsom t ex inköp av vissa kapitalvaror samt även ev inköp av vespa (vilket drar ner våra transportkostnader på sikt). Inköp av detta kommer vi nämligen att ta ifrån en separat kassa.

   Vad inkluderar du i resor? Är det visa runs och/eller annat?

   Slutligen, din post avseende försäkring känns hög. Fick ett länktips ovan till www.erv.se och jag provade att räkna fram pris för vår familj (2 vuxna + 1 barn, backup basic som verkar täcka det mesta) och fick då fram priset 4 k THB per månad för alla. Har jag missat något?

   Radera
  4. Onkel Tom: Försök att hyra något för 6 000 kr/månad i Stockholm. Det blir väldigt utmanande kan jag lova.

   Radera
  5. Jag tycker inte att den ar val tilltagen. Som jag skrev ovan vill jag kunna leva gott. Jag ar ingen flipp flopp person utan tycker om att bo bra och ata gott. Det ar ocksa som du sager att manga kostnader ar liknande aven om man ar ensam.

   Mat sa ar det 250 per dag, ater man pa en internationel restaurang sa kostar det en del. Det finns nog en del att trimma dar om man val flyttar dit. Jag har inte raknat sa mycket med att laga mat men skulle nog gara det och da skulle det bli billigare.

   Kapitalvaror ar sadant man har under en langre tid, en ny dator, telefon, mobel. Det ar inte sa mycket en manadskostnad men en budget som ska finnas tillhands nar det behovs och da formodligen mycket mer an manadsbudgeten, Koper du en ny dator gar det pa vad som sparas ihop pa 10 manader under budgeten for kapitalvaror.

   Resor ar en resa hem, resor i regionen (inkluderat visa runs)

   Vad galler forsakring har jag inte tittat runt sa mycket utan anvant den utgift jag har for forsakring idag. Den ar forhoppningsvis hog men jag budgeterar heller for hogt nu an marker senare att jag har raknat lagt. Gar det att fa ner den kkostnaden kan jag alltid flytta over mer till andra poster. Jag kan aven betala av studentlanet for att fa ner kostnaderna men med dagens rante lage valjer jag att behalla dem och investera pengarna.

   Radera
  6. Tack Probus för dina klargöranden. Som du säger, budgeterna är nog rimliga med tanke på att såväl du som vi ändå vill kunna bo bra och äta gott.

   Mat om 250 per dag låter rimligt om du inte tänkt laga så mycket själv. Vår plan är dock att göra det till viss del och äta ute kanske halva månaden.

   Aha ok, då förstår jag vad du avser med kapitalvaror. Vår plan är att ha en sidokassa för detta varför beloppet inte finns med i den löpande budgeten.

   Bor du utomlands nu eller? Hur ser din plan ut för att flytta till Thailand (om nu en sådan finns)?

   Radera
 5. Jag fattar faktiskt inte?

  Om du ska leva på passiva inkomster och generera 250 ksek om året så pratar vi om 6-10 msek. Varför ska du ha försäkring då? En dollarmiljonär som inte kan laga ett par tänder?

  Om man har 6-10 msek så kan man leva fantastiskt i Sverige med sjukvården och skolan inkluderat i skatten. Varför åka iväg om det är så viktigt?

  Det ni båda skissar på är att åka och leva som överklass i ett samhälle där du inte ens verkar tycka att barnet ska lära sig språket i. Ni är gäst en stund. Vad händer sedan då?

  I detta "vägen till frihet" så undrar jag om du står vid ditt mål? Om du kan få i hop en miljon på fyra år och leva utifrån dom förutsättningar du har så måste du ganska snart fatta livsavgörande beslut. Då kan din resa bli intressant att följa.

  Om du följer ditt nuvarande upplägg och klarar en mille på fyra år så åker du om förti år. Då kan det bli segt det här.

  Bara så jag förstår, kan du förtydliga hur länge ni tänkte vara i Thailand och hur behovet av lyx hänger samman med viljan att styra sin tid?

  (Jag provocerar lite och du behöver inte stå till svar för mig. Jag tycker mest det är kul att ni så gärna vill bli fria, åka till ett lågkostnadsland, pratar om att göra det i närtid och så klipper du till med en budget där mat/rest/dryck är 4200 sek. Vad är det i relativ köpkraft en uppsteppning jämfört med min semesterbudget på samma varor i Sverige i år med en faktor 4 skulle jag tippa för en familj med sex. Varför?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, först och främst kan vi ju konstatera att du och jag har lite olika syn på hur mycket pengar som behövs. Vi har utan tvekan också olika synsätt kring vad lyxliv är. Jag ska försöka förklara hur mina tankar går, men vi kommer nog aldrig att se på saken på exakt samma sätt.

   Vad gäller passiva inkomster så behövs säkerligen 225 - 245 ksek om året. Vår tanke är att vi inte ska förbruka en spänn av pengamaskinen, detta eftersom vi då hela tiden kommer få mindre och mindre i utdelningar. Vi tror att vi behöver 5,5 - 6 Mkr för att kunna generera inkomsten. Försäkring vill vi teckna för att slippa hamna i situationen att vi måste förbruka kapital ifrån vårt nest egg som ju är vår livlina. För tandvärk eller skrubbsår lär den ju inte nyttjas däremot.

   Vi har skissat på en budget som medför att vi kan leva väl och har tillräckliga marginaler i händelse av t ex större oförutsedda kostnader, valutasvängningar eller utebliven utdelning. För vissa kanske budgeten känns överklass, men för oss innebär den bara trygghet. Vi har valt att ta i eftersom vi vill vara så säkra vi kan på att aldrig någonsin behöva röra vårt nest egg.

   Självklart vill vi att vår dotter ska lära sig språket och vi kommer också göra ett försök själva så klart. Att lära sig ett helt nytt språk tillräckligt väl är dock inte helt enkelt om man nu inte bor där. På plats blir det enklare och den svenska skolan erbjuder utbildning i Thai.

   Självklart står jag vid mitt mål. Vårt utgångsläge är att vi nu har c:a 1,7 Mkr och med våra beräknade möjligheter till månatliga nyinsättningar, återinvestering av utdelningar mm är det fullt möjligt, men inte enkelt. för oss att nå målet inom 6-7 år. För att kunna spara så mycket som möjligt krävs dock vissa "uppoffringar" där vi får välja bort ett och annat. Dessutom krävs disciplinen att verkligen spara enligt vår uppsatta plan.

   Hur länge vi tänker stanna i Thailand står skrivet i stjärnorna. Det kanske blir 1 år eller så blir det 10 år, vi vet inte. Vi kommer dock inte säga upp oss ifrån jobben och sälja allt vi äger med inställningen att vi ska vara där i 6 månader. Det kanske dock visar sig att vi inte trivs och längtar tillbaka till Sverige igen, om det kan vi inget veta.

   Som jag tidigare sagt, det är fantastiskt med någon som du som ifrågasätter. Det var också en stor anledning till att jag valde att börja blogga. Återigen, jag förstår att det går att klara sig på en budget som är betydligt lägre än den vi skissat på. Skälet till vår, enligt ditt tycke, väl tilltagna budget är som jag tidigare sagt att vi väl har någon form av behov av att ha både hängslen och livrem innan vi hoppar utför stupet. Jag kan nog inte ge dig någon fantastisk förklaring här, men det kanske är så att vi har olika definition kring vad en god levandsstandard är. Vi lever ju idag ett väldigt bra liv i Sverige med rejält höga inkomster så skillnaden för oss, mätt i relativ köpkraft, blir förvisso något, men definitivt inte faktor 4. Den stora skillnaden är dock att vi omöjligen skulle kunna leva det liv vi vill på passiva inkomster om t ex 245 kkr i Sverige (det kanske andra kan, men inte vi). Dessutom älskar vi värme och sol vilket vi tycker det finns för lite av här i Sverige. I Thailand däremot får vi klimatet vi önskar och vi kommer kunna leva väl på de passiva inkomsterna. Lyx kanske du tycker, så ser dock inte jag på saken.

   Radera
  2. Tack. Jag tror att jag rundar av med några noteringar.

   1) Din budget är resultat av en ansats och ett antal antaganden. Om du läser länken nedan och leker med tanken att göra annorlunda bara så tror jag du förstår att jag vänder mig hur du kom till siffrorna.

   2) Försäkringsbehovet får du gärna förtydliga, kanske i ett separat inlägg. Jag läste försäkringsbeskrivningen och kan inte riktigt se någon skälig kost vs. nytta.

   Jag har bloggat till din ära. Läs gärna här: http://sett.com/onkeltomsstuga/att-sluta-se-sig-sjalv-som-konsument-ta-kontroll-over-ditt-eget-ode


   Radera
  3. Ja nu avrundar vi och jag tackar för dina kritiska men intressanta kommentarer, de har uppskattats!

   Vad gäller försäkring får jag väl ev återkomma till det vid tillfälle. Kostnad vs nytta är ju dock som för alla försäkringar, händer det inte något är det ju oändligt dyrt (du betalar premie men får inget tillbaks). Om det däremot händer något allvarligt, t ex att du behöver sjuktransport hem eller orsakar en allvarlig olycka med personskador, ja då är ju kostnaden för din försäkring försumbar i förhållande till den nytta du får. Sjuktransport från Thailand kostar t ex 1 Mkr och orsakar du personskador så handlar det med all säkerhet om högre belopp än så. För den pengen kan du betala premien i resten av ditt liv och fortfarande ha väldigt mycket kvar. Så tänker i alla fall jag.

   Jag har kommenterat ditt inlägg vad gäller dina övriga noteringar. Ett intressant och läsvärt inlägg ska tilläggas!

   Radera
 6. Hej!

  Kul att jag snubblade på din blogg. Jag och min fru har väldigt lika tankar.... Vi vill hoppa av ekorrhjulet och ej vara tvugna att jobba. Vi vill ha mer tid för varandra, våra intressen och för att kunna göra självstudier mm.
  Vi verkar ha liknande standardkrav som er och vi har kommit fram till liknande budget, vi kalkylerar med 240 000SEK/år d.v.s. 10 000/person och månad. Så vårat mål är att nå ca 6 miljoner som genererar passiv inkomst+ en slant för att etablera sig
  Jag tycker ej att man ska jämföra med thailändare av ett par skäl, vi tar ju en risk, vi har troligtvis andra möjligheter och eventuellt vill man "tillbaka" samt att thailändare och faranger får ofta betala olika priser....
  Sedan är det ju så att om man har mycket fritid så kostar det ju mer pengar, man vill ju se och uppleva en del saker, vi gillar t.ex. dykning och det är ju inte helt billigt...
  En annan sak man bör tänka på är ju att prisnivån i landet kan förändras, en kompis träffade en engelsman i Malaysia för några år sedan. Han hade flyttat dit ett par år tidigare med en "rimlig" budget, men det hade tydligen varit hög inflation så numer räckte hans pengar ej till "behagligt" leverne.
  Lycka till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rikard,
   Tack för din kommentar. Jag får säga det samma, kul att du snubblade över min blogg. Det är så klart lite extra roligt med någon som har liknande tankar som jag själv.

   Håller med dig kring budget, runt den summan bör man kunna leva relativt gott och även ha utrymme för prishöjningar (även om jag så klart också räknar med utdelningstillväxt som mer än väl bör kompensera). En annan sak att ta hänsyn till är valutarörelser. Baht har ju inte svängt galet mycket gentemot kronan, men självklart ligger den inte still. En större svängning kan utan tvekan få rätt stora konsekvenser för ens köpkraft.

   Hoppas du fortsätter att följa bloggen och vår vandring på vägen till frihet. Vore också kul att höra hur ni rör er framåt mot målet. Nära? Långt kvar? Önskar er stort lycka till!.

   Radera
 7. Hej. Finns det liv kvar i tråden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag kan säga att det är ganska många personer som besöker den här sidan varje dag så det finns nog visst hopp om liv =)

   Kan dock meddela att det inom kort kommer ett inlägg med "Budget 2.0 - Leva i Thailand Revisited". Håll utkik!

   Mvh
   /Vägen till Frihet

   Radera
 8. när flyttar ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det går som planerat hoppas vi komma iväg år 2020.

   Just nu byggs pengamaskinen upp vilken ska generera de passiva inkomster vi behöver för att flytta. I nuläget har vi kommit en skaplig bit på väg, men det är en ganska så långt kvar trots allt.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. jag o min fru har ett town house i en gated community utanför bangkok med vakter 24 timmar om dygnet. stor pool 50 meter för tävlings-o motionssim samt en till lika stor pool bredvid typ hotellpool med fontäner olika sektioner för barn osv. samt jacuzzi. sauna. badmintonhall med fyra banor. snooker 6 bord. restaurang. kiosk. post. två tennisbanor. massage.
  som ni förstår går det ingen nöd på oss. vi lever gott både i sverige o thailand. vi bor i thailand 2-3 månader varje vinter och det kostar ca 100 000 varje gång. detta har vi gjort i 30 år nu så vi är ganska erfarna thairesenärer!
  våra kostnader:
  20 000 flyg till thailand thai airlines
  20 000 hyra bil inkl bensin gas vägtullar service reparationer
  20 000 taxi hotell upplevelser. vi brukar resa runt en hel del.
  20 000 mat. jag gillar suchi och det är dyrt. köper lax i premium affärer
  20 000 övrigt sjukvård tandläkare kläder möbler kapitalvaror reparation

  ganska grovhuggen budget men stämmer i stort sätt.

  ett råd jag vill ge er är att pröva bo där i 3 månader en vinter. vi tycker det är härligt att komma ner till värmen men efter tre månader är det skönt att komma hem till släkt o vänner.

  jag spelar tennis och det har gett mig många vänner, både thai o faranger.

  tencc

  SvaraRadera
 11. elen brukar ligga på ca 3000 baht per månad. vattnet bara 150 baht per månad. min fru är svensk medborgare men är thai vilket gör hon kan äga mark o hus där. bostadsområdet är för välbärgade thailändare. inte så många faranger bor där. el o vatten är ca 2-3 ggr billigare än i farangkvarter. har en svensk kompis i bangkok. han hyr en lägenhet. han betalar 3 ggr mer per kw än vad jag gör. vi har alltid ac på när vi är hemma.

  tencc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag kan tänka mig att det är betydligt billigare i områden för Thailändare jämfört med områden för faranger. Värt att ta i beaktning!

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Tack för intressant blogg. Vi är en familj på två vuxna och två barn 7 och 9 år. Vi skulle vilja ha ett litet hus. Min fru är lärare och funderar på att jobba på svenska skolan. Vi funderar på att sticka 2017. Vi vill kunna leva ett gott liv. Äta ute en del och ibland kunna unna sig lite resor inom landet.

  Klarar vi hela familjen på ca 240 000kr/år? 20 000kr/mån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kul att du gillar bloggen!

   Det är så klart rätt svårt att uttala sig om vad andra kan klara sig på eftersom det beror så mycket på, bl a vilka förutsättningar man har ekonomiskt men också vilka "krav" man har.

   I Thailand går det att leva väldigt billigt, men självklart också relativt dyrt. Vi vill också kunna leva ett gott liv (t ex kunna äta ute ibland, resa lite inom landet eller till närliggande grannländer osv) men vi har absolut inget behov av en massa extravagans.

   Vi är två vuxna och ett barn och räknar med att det bör gå att klara sig på 20 000 kr/mån och då leva det liv vi önskar. Vår budget är dock inte testad på riktigt ännu så den är därmed lite vansklig att fullt ut förlita sig på. Vi åker några veckor senare i år för ytterligare research. Kanske behöver budgeten revideras efter det, kanske inte.

   Observera också att vår budget inte innehåller någon reseförsäkring och dessa försäkringar är verkligen inte billiga. Jag rekommenderar inte någon att åka utan en sådan försäkring om man nu inte har mycket pengar. Blir någon i familjen svårt sjuk, råkar ut för en allvarlig olycka etc och behöver initial vård på plats och därefter sjuktransport hem kan det lätt kosta 1,3 - 1,5 MSEK. Har man inte pengarna kan man hamna i en riktigt jobbig situation.

   I vårt fall överväger vi att avstå reseförsäkringen eftersom vi kommer ha åtskilliga miljoner sparat och kan betala, med god marginal, även om det värsta inträffar.

   Skolgång är en annan post som kostar en rejäl slant. Ni har ju två barn i skolålder och vi bara ett.

   Jag är med andra ord tveksam till om budgeten på 20 k/mån håller med två barn. Å andra sidan kanske det går alldeles utmärkt, det beror som sagt på vilka krav ni har och även om ni t ex kan avstå reseförsäkring etc.

   Radera
  2. Reseförsäkring vill jag inte avstå. Tänkte skulle ha mellan 4,5-5 mkr. Har idag ca 4 mkr. Ta ut 6-7% per år. Har ca 30% alternativa tillgångar o resten i aktier. Då bör kapitalet kunna växa trots att vi tar ut 6-7%.

   Tanken är att min fru ska söka jobb på svenska skolan.

   Tycker Malaysia verkar intressant men saknar tyvärr svensk skola.

   Radera
  3. Ja men då finns det fina bas förutsättningar.

   Du har ingen passiv inkomst (aktieutdelningar tex) som gör att du kan ta ut mindre än 6-7% per år? Visst bör kapitalet växa över tid, men kommer det några dåliga börsår initialt är 6-7% rätt mycket att ta ut. Får din fru jobb har ni ju också en inkomst vilket bör göra stor skillnad.

   Vad gäller budget tror jag eventuellt att ni kan behöva mer än 20 kkr/mån. Reseförsäkring är som sagt riktigt dyrt. Ett år i Thailand för en familj på 4 personer kan lätt kosta 40 000 kr/år. Det går nog att hitta billigare alternativ, men där någonstans kan du landa. Räkna själv på t ex https://www.erv.se/

   Vad gäller skolgång (svenska skolan) kostar ett år 120 000 THB och när betyg ska sättas (vilket svenska skolan inte får göra) tillkommer ytterligare 90 000 THB för avgift till Sofia Distans. Per månad innebär det en kostnad om c:a 5500 - 6000 kr men den kan självklart variera beroende på växlingskursen SEK/THB.

   Lägger vi ihop skola för 2 (1 barn som behöver Sofia Distans och 1 som inte behöver det) samt reseförsäkring blir månadskostnaden bara för detta c:a 12 500 kr och vill ni dessutom hyra ett litet hus på en ort där svenska skolan finns bör ni räkna med en månadskostnad på minst 5 000 kr. Totalt är vi då uppe i 17 500 kr/mån och kvar är kostnader som mat, el, vatten osv så nej, 20 k räcker sannolikt inte.

   Radera
  4. 30 000kr/mån borde funka då. Nej inga andra passiva inkomster.

   Håller med dig om börskrasch. Har ca 20% alternativa tillgångar som inte korrelererar med börsen så förhoppningsvis kan vi leva av detta då när aktierna går kasst.

   Stort tack för att du tar dig sån tid. Fantastiskt vänligt

   Radera
  5. 30 kkr/mån bör utan tvekan räcka och kanske behövs mindre än så.

   Bara glad att kunna hjälpa till. Tack till dig som läser bloggen och kommer med intressanta kommentarer. Jag har som regel 2 500 - 3 500 sidvisningar per månad enbart på detta inlägg så det är onekligen många som är intresserade. Kommentarer som dina hjälper garanterat många andra i sina funderingar vilket jag tycker är toppen.

   Radera
 14. Jag lever ett hektiskt liv idag. Tjänar bra. Utmaningen för mig är nog att varva ner. Hur tänker ni där efter några månader när ni är inne i vardagslunken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är vi två, även mitt liv är hektiskt men det ger bra betalt som sagt =)

   Tror precis som du att en stor utmaning kommer vara att varva ner. Man är ju van vid ett högt tempo. Jag tror att det kommer ta ett bra tag att vänja sig vid ett lägre tempo, men samtidigt måste det vara väldigt nyttigt för kropp och själ. Första 1-2 månaderna är det nog inga problem, men därefter...

   Vi har tänkt mycket på det här och det är nog väldigt viktigt att tänka igenom vad man vill lägga sin tid på när man väl har massor av den. Vi har reflekterat på det temat i inlägget http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/09/att-leva-drommen-del-4-av-4.html

   Radera
  2. Om du är intresserad får du gärna kolla nedan inlägg där vi reviderat budgeten något (efter bl a research på plats).

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/02/budget-20-leva-i-thailand-revisted.html

   Radera