söndag 17 augusti 2014

Inför rapport – Mekonomen

Nu i veckan (21:e augusti) delger Mekonomen sin delårsrapport för perioden januari till juni 2014. Rapporten för Q1 var relativt trevlig läsning där Mekonomen över lag stärkte sin position med undantag Danmark. I stora drag redovisade Mekonomen då följande:
 • Intäkterna ökade med 3 % jämfört med Q1 – 2013 och uppgick till 1 441 MSEK
 • Rörelseresultatet var +/- 0 % jämfört med Q1 – 2013 och uppgick till 103 MSEK
 • Resultatet efter skatt ökade med 5 % jämfört med Q1 – 2013 och uppgick till 68 MSEK
 • Resultatet per aktie ökade med 3 % jämfört med Q1 – 2013 och uppgick till 1,83 kr

Så vad kan vi då förvänta oss av Q2? Först och främst kan jag konstatera att antalet vardagar är något färre nu jämfört med Q2 – 2013. Så här ser det ut:
 • 2014: Sverige – 59 dagar, Norge – 59 dagar, Danmark – 59 dagar och Finland – 60 dagar
 • 2013: Sverige – 60 dagar, Norge – 60 dagar, Danmark – 60 dagar och Finland – 61 dagar
Att det är 4 vardagar färre nu i år jämfört med samma period 2013 bör innebära att försäljningen påverkas negativt. Hur mycket vet jag inte, men helt klart påverkar det.

Branschen som Mekonomen verkar inom är hårt konkurrensutsatt. Samtidigt anser jag att Mekonomen är mycket väl positionerat med en klart effektiv affärsmodell och en skalbarhet inom tex inköp och logistik. Med tanke på detta så är min bedömning att Mekonomen står sig väl i konkurrensen och bör ha goda förutsättningar för att fortsätta ta marknadsandelar.  
Vad gäller Q2 så är dock min tro att det går fortsatt trögt i Danmark där det råder fullt priskrig. Min förhoppning är dock att åtgärdsplanen, bland annat innebärande kostnadsbesparingar och en ökad satsning på de välpositionerade verkstadskedjorna i Danmark, så smått börjar visa effekt. Full effekt går nog inte att räkna med ännu, men jag hoppas i Q2-rapporten kunna utläsa någon ljusglimt som i alla fall visar att de är på väg åt rätt håll.  
På övriga marknader tror jag på en marginellt bättre försäljning jämfört med samma period föregående år. Att det är färre vardagar nu jämfört med samma period förra året påverkar så klart.
Sammantaget tror jag alltså på en ok rapport utan större överraskningar. Såväl försäljningen som rörelseresultatet för koncernen som helhet tror jag kommer att ligga i linje med Q2 – 2013 trots färre vardagar. Det jag främst kommer att titta efter i rapporten är att Mekonomen nu är på rätt väg avseende Danmark och att övriga marknader fortsätter att utvecklas positivt. Det finns helt klart en hel del utmaningar och problem att lösa, men långsiktigt bedömer jag att Mekonomen, på den nordiska marknaden, har mycket goda förutsättningar att stärka sina positioner ytterligare.
Avslutningsvis redovisar jag intressanta siffror avseende perioden april – juni 2013 som blir intressanta att jämföra med:
 • Intäkter – 1 591 MSEK
 • Rörelseresultat (EBIT) – 166 MSEK
 • Resultat efter skatt – 120 MSEK
 • Resultat per aktie – 3,24 SEK
 • EBIT-marginal – 10 %
Vad tror ni om Mekonomens rapport för det andra kvartalet?

2 kommentarer:

 1. Tror på en relativt stabil rapport men tror samtidigt att minsta lilla överraskning (positiv eller negativ) kan ge en kraftig kursrörelse. Börsen känns nervös just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tror vi lika. Det bör dock finnas goda förutsättningar för att Mekonomen kommer leverera en stabil rapport utan allt för stora överraskningar åt något håll. Jag hoppas dock på att bli positivt överraskad vad gäller Danmark, men det är nog att hoppas på för mycket. Ett par ljusglimtar vore dock trevligt.

   Radera