lördag 23 augusti 2014

Inlägg från Fru Vägen till Frihet - Att förändra sitt konsumtionsbeteende

Så var det dags för Fru Vägen till Frihet att skriva några rader på vår väg till frihet. Jag och min man drömmer och längtar till ett liv långt ifrån det intensivt snurrande ekorrhjulet, ett liv där vi styr över vår egen tid och kan njuta av mer tid tillsammans i sol och värme.


För att vår dröm ska bli sann och för att vi ska våga ”slå oss fria” behöver vi bygga upp en pengamaskin, en maskin som genererar tillräckligt med passiva inkomster som gör det möjligt för oss att leva på dem.

Vi har läst många intressanta blogginlägg och artiklar på temat ”Spara och Slösa”, men blogginlägget ”Är din ekonomi en trasig badring?” på bloggen Fri vid 42 fick oss att skratta lite extra gott och igenkännande. Det inlägget är helt enkelt ”spot on” för mitt beteende historiskt. Det är nämligen ingen hemlighet att det i vår familj är jag som är (har varit) den stora Slösa och att min badring förvisso haft en ganska så stor pump (inkomster), men att antalet hål (kostnader) samtidigt har varit oräkneliga. Herr Vägen till Frihet har däremot begåvats med ett större ekonomiskt sinne och har därför också haft färre hål i sin badring, tur det.

Med tanke på min historik som den stora Slösa så har det ibland känts extra utmanande för mig att förändra mitt beteendet. Jag är dock mycket glad att jag äntligen fått upp ögonen för detta på allvar vilket så klart är en förutsättning för förändring. Jag vill, på riktigt, stoppa mitt slentrianmässiga slösande där småsummor hit och småsummor dit snabbt växer och blir till stora pengar. Pengar som dessutom har lagts på något jag egentligen aldrig saknat eller behövt. Ju mer jag tänkt på detta, desto mer motiverad till förändring har jag blivit. Genom att ändra på mitt beteende inser jag nämligen att jag och min familj snabbare kan nå drömmen. Jag är dessutom medveten om att vi med en relativt liten förändring nu, kan korta ner tiden till att nå drömmen med flera år. Den känslan är helt fantastisk och minskar inte direkt motivationen!

”Besparingsåtgärderna” innebär i stort att synliggöra kostnaderna bättre, fundera kring hur de fördelas, vad som egentligen är värt att lägga pengarna på och därefter hålla sig till budgeten. När väl disciplinen infunnit sig och jag klarar av att hålla budgeten kan jag ta nästa steg och förhoppningsvis dra ner på kostnaderna ytterligare. Det blir en form av ständigt förbättringsarbete med fokus kring att öka sparandet utan att för den skull göra avkall på livskvaliteten. Bara denna ”lilla” förändring kommer innebära massor av sparade tusenlappar varje månad. Jag måste dock erkänna att det naturligtvis varit ”lyxigt” och bekvämt att inte behöva ha så stor koll på pengarna tidigare utan bara kunna köpa det man velat för stunden. Nu känns dock ett sådant beteende mest ”korkat” och det är ju märkligt att det skulle behöva ta så många år att inse!

En viktig del för ett hållbart ökat sparande känner jag ligger i att minska den synliga konsumtionen, men vidhålla kvaliteten på den osynliga konsumtionen (se artikeln ”Se illusionen i statusmörkret”). Ett område som vi t ex insett att vi kan spara mycket pengar på är mat. Här finns det mycket pengar att spara genom att laga mer egen mat. Maten vi äter kan, trots en hög kvalitet, ändå innebära att vi sparar pengar genom färre luncher på restaurang, mindre snabbmat och bättre inköpsplanering. Sammantaget gör dessa förändringar underverk för ekonomin och troligen även för hälsan.

För mig är det också viktigt att råvarorna jag köper håller en hög kvalitet och att framställningen är hållbar för miljön. Ekologiska varor är därför inget jag prutar på även om de allt som oftast är lite dyrare (monetärt, men inte nödvändigtvis mätt som energi per krona). Genom att synliggöra kostnaderna för matinköp och föra kassabok så kan jag nu tydligt se att priset för en och samma ekologiska vara kan skilja kraftigt i pris. Det gläder mig därför att kunna handla även ekologiska varor mer ekonomiskt.

Slutligen så känns det skönt och inspirerande att genomföra den här resan tillsammans - hela familjen. En ökad medvetenhet leder till mer genomtänkta och kloka beslut i vardagen. Fler kloka beslut i vardagen leder oss snabbare mot målet. För ju mer vi kan spara, utan att för den skull försämra vår livskvalitet här och nu, desto snabbare kommer vi att ta oss till målet. Det är ingen tvekan, vi har bestämt oss och drömmen ska vi nå! Den stora frågan är bara NÄR vi kommer iväg? Med den kunskap jag nu sitter på så inser jag att jag faktiskt, till stor del, kan påverka utfallet själv genom mitt egna beteende. Det känns onekligen väldigt motiverande!

Med önskan om en trevlig helg!

/Fru Vägen till Frihet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar