torsdag 21 augusti 2014

Rapport Q2 – Mekonomen

Idag kl 07:30 presenterade Mekonomen delårsrapporten avseende Q2. I stora drag kan sägas att rapporten blev ungefär som jag förväntade mig och den innehöll inte heller några större överraskningar. Samtidigt fortsätter Danmark att tynga och dessutom mer än vad i alla fall jag hade hoppats på.


För koncernen som helhet sjönk försäljningen och resultatet. Så här ser en sammanställning av koncernens räkenskaper ut:

Rörelsemarginalen är dock stabil på 10 % vilket känns positivt. Rörelseresultatet har också påverkats negativt med 9 MSEK på grund av engångskostnader för åtgärdsplanen i Danmark. Mekonomen skriver också att "Justerat för valutaeffekter och räknat på jämförbart antal vardagar så minskade intäkterna under det andra kvartalet med 2 %. Konsolideringen av butiksnätet har påverkat försäljningen, som i jämförbara enheter minskade med 1 % under det andra kvartalet”
VD Håkan Lundstedt säger också att "Mekonomen Group står väl rustat och tar marknadsandelar i en generellt svag marknad och med en stabil rörelsemarginal, men vår ambition är högre".

I mitt inlägg Inför rapport – Mekonomen skrev jag hur jag trodde att Mekonomens Q2 rapport skulle se ut. En uppföljning kring detta är därför på sin plats:

På övriga marknader (dvs Sverige och Norge men inte Danmark), tror jag på en marginellt bättre försäljning jämfört med samma period föregående år.

Efter att ha läst rapporten kan jag konstatera att så inte blev fallet. Försäljningen blev något lägre för såväl MECA (exkl. Danmark), Mekonomen Nordic som Sörensen og Balchen. Däremot uppvisar både MECA (exkl Danmark) och Sörensen og Balchen ett klart förbättrat rörelseresultat. Så här ser det ut:Vad gäller Q2 så är dock min tro att det går fortsatt trögt i Danmark
Jag kan konstatera att min profetia tyvärr slog in. Rörelseresultatet minskade till -26 MSEK jämfört med -12 MSEK föregående år. 9 MSEK kan förklaras av engångskostnader kopplade till åtgärdsplanen. Nettoomsättningen har också minskat till 145 MSEK jämfört med 169 MSEK föregående år. Marknaden är fortsatt svag och konkurrensen stenhård, det skapar stora utmaningar för den danska verksamheten helt uppenbart.
Jag hade hoppats på att få se någon ljusglimt som visar att Mekonomen är på väg åt rätt håll i Danmark. Jag är inte helt övertygad om att jag ser någon sådan glimt efter att ha läst rapporten, men samtidigt har VD Håkan Lundstedt tidigare skrivit att åtgärdsplanen först väntas ge ordentlig effekt vid ingången av 2015, så jag kanske får ha lite bättre tålamod.
Under perioden har implementation av åtgärdsplanen fortsatt och åtgärder har vidtagits. Bland annat har Mekonomen lagt ner sju enheter i Danmark och minskat personalstyrkan med c:a 70 personer. Under Q3 kommer arbetet att fortsätta och engångskostnader förenat med detta förväntas uppgå till 10 MSEK.
Håkan Lundstedt säger att "Med en stark kärna av färre och större enheter i Danmark och en lägre total kostnadsmassa, har vi bättre möjlighet att generera lönsamhet". Frågan jag ställer mig är dock om åtgärderna som nu vidtas är tillräckligt kraftfulla? Med tanke på marknadsläget och den extremt tuffa konkurrensen i Danmark så skulle jag gärna se att ännu mer gjordes för att stoppa blodflödet. Mitt förtroende för ledningen är dock (än så länge) intakt varför jag förutsätter att de har kontroll på situationen och genomför de åtgärder som krävs. Tålamod, vilket jag skrivit om förut, är viktigt.
Sammantaget tror jag alltså på en ok rapport utan större överraskningar
Ja, det tycker jag ändå var en ganska så bra slutsats. Det fanns egentligen ingenting i rapporten som var direkt uppseendeväckande. Försäljningen och resultatet blev förvisso något lägre än vad jag hade trott och hoppats på, men ändå hyfsat i linje med mina egna prognoser. Min uppfattning är fortsatt att Mekonomen långsiktigt är ett bra innehav, men jag kommer helt klart att vara mycket observant på hur i synnerhet Danmark utvecklas framöver, vilka åtgärder ledningen vidtar och effekten av dessa.
Vad är dina reflektioner kring Mekonomens rapport?

7 kommentarer:

 1. Sjunkande fritt kassaflöde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är naturligtvis inte positivt, men var samtidigt inte oväntat. Det är dock något att hålla koll på framöver.

   Radera
 2. Tror helt klart på aktien och skall gå in själv snart. Denna aktie har avkastat betydligt mer än 7-8kr historiskt innan ett pärlband av dåliga affärsbeslut gjordes för ca: 7-8 år sen av vilka vissa fortfarande hänger kvar.

  Har jobbat över tio år på företaget och man får ju en viss relation till företaget då. Min uppfattning är att ledning äntligen börjat lugna ner sig och börjat beta av skulderna nu samt satsa på kärnverksamheten igen. Jag skulle inte vara orolig för kärnverksamheten (i Sverige iaf), där är vinsten god och har alltid varit. Delarna man säljer är också mycket bra oavsett vad vissa anekdotiska bloggbevis för fram. Nej, det har varit allt runt omkring (Felsatsningar som ledning ej står för, och inte berört i sina rapporter vad jag vet.) som hållit tillbaka Mekonomen. Finns så mycket att berätta om, ni pratar om Danmark men skulle bara veta. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack anonym för din information från insidan =) Känns ju också lite extra bra när någon med insyn tror på akiten.

   Jag skulle mer än gärna vilja veta vilka lik som finns i garderoben. Du får mer än gärna förse mig med den informationen genom att skicka ett mail till mig på investera007@gmail.com :)

   Radera
 3. Hej igen

  Jag skulle inte vilja säga det finns några direkta lik. Håkan är en bra VD som fått företaget att växa, problemet har nog varit tusen idéer tillsammans med hög genomströmning av divisionschefer på HQ där alla skall skall visa sin handlingsförmåga med tvära kast av affärsbeslut som påverkat butikerna. Det viktiga är nu att Mekonomen får ro så att allt får sätta sig samtidigt som man jobbar med en del infrastruktur. Infrastruktur är tyvärr inte så sexigt att nämna på aktiestämmorna men vi kan ju hoppas det är här man kommer ägna lite tid framöver för det behövs!

  Tänk själv om det enda verktyg att analysera aktier för er hade varit en tio-i-topp lista över mest handlade aktier ni kunde dra ut? Detta är/var verkligheten för affärscheferna i de enskilda butikerna och jag tror inte man hade något speciellt dedikerat på HQ heller mer än hemsnickrade Excel-blad. Tänk er att kunna försöka styra verksamheten utifrån detta dosprogram, om det var 50000 detaljer i egna huvudlagret och väsentligt mer direkt via leverantörerna. Ett nytt butiks/kassasystem skulle behövts för närmare 10 år sen som kopplar huvudlager, butiker och en viss styrning från HQ så butikerna har rätt detaljer på lagerhyllorna/butikshyllorna. Nu står det lite till hur skärpt personalen är i de enskilda butikerna. Man kan mycket väl stå i november utan snöskrapor och låssprejj i en butik, för de har ju inte sålts på 6 månader (default period för returskick) så det skickades tillbaka till huvudlagret!

  Nytt IT system är på g och har nämnts i vissa rapporter, dock har det kroniskt försenats.

  Jag är helt övertygad att här finns ett antal procent extra att hämta i försäljning.

  Rena lik vet jag inte. Kan nämna att Meca köpet närmast gjordes i ren affekt, prislappen var närmst irrelevant. Man var helt enkelt förbannad (och hos konkurrenter) att Staten via AP fonder konkurrerade. Det är lite som i sovjetunionen menade man :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande läsning! Berätta gärna mer! =)

   Radera
  2. Stort tack återigen, verkligen spännande och som sagt, skriv gärna en del 2 när andan faller på :)

   Radera