tisdag 12 augusti 2014

Sommarpratarna - Björn ”Nalle” Wahlroos

Sommarpratarna i P1 tycker jag är intressant att lyssna på. Speciellt spännande blir det när en företagsledare, entreprenörer eller investerare får chansen. Idag var det Björn Wahlroos sommarprat och det var kanske inte det bästa sommarpratet jag hört, men ändå väldigt intressant.Björn får nog anses vara en av Skandinaviens mäktigaste företagsledare. Idag är han styrelseordförande i Nordea, Sampo (där If ingår) samt skogsföretaget UPM-Kymmene. Dessutom är Björn en investerare som bland annat äger 2,1 % av Sampo Group. 1979 doktorerade han i nationalekonomi och fungerade därefter som professor i samma ämne till 1985 då han började arbeta inom näringslivet. Björn är omskriven för sin frispråkighet och för att han numera är den sortens makthavare som han gick till strid mot som ung vänsterradikal. I sina tonår (1968) deltog han bland annat i ockupationen av Gamla studenthuset i Helsingfors.

I sommarpratet pratar Björn om en en del intressanta områden ifall man nu är intresserad av ekonomi på såväl global som nationell nivå. En stor del av programmet ägnades åt att visa att den franske ekonomen Thomas Piketty, författare till boken Kapitalet i det 21:a århundradet, har fel vad gäller ekonomisk ojämlikhet (om Thomas eller Björn har rätt eller fel vet jag dock inte). Björn pratar också om förutsättningar för nationell ekonomisk tillväxt, om sin syn på hur man skapar mer och bättre företagande. Han passar också på att kritisera europeisk konsensuskultur m.m. Är du intresserad av ekonomi tycker jag helt klart att du ska lyssna på programmet.     

Ni som har lyssnat på programmet, vad tycker ni? Favoriter från tidigare år på samma tema?

2 kommentarer:

  1. Lyssnade inte, men undrar: är man en investerare om man som VD får aktieoptioner?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det skulle jag inte vilja säga att man är. Vad gäller Björn däremot så har han aktier även i andra bolag och som han köpt privat så vitt jag vet.

      Radera