tisdag 30 september 2014

Fred Olsen Energy – köpvärd eller är det dags att fly?

Idag finns Fred Olsen Energy (FOE) i min långsiktiga portfölj, men på senare tid har den mest agerat sänke och har fallit rejält i pris. Glansdagarna, då aktien stod i nästan 300 NOK, är ett minne blott och bara i år har aktien sjunkit med över 50 %.


Att aktien skulle gå ner rejält var inte på något sätt oväntat. Snarare var det väl något märkligt att kursen inte rörde sig söderut tidigare och att utdelningen blev så hög som 20 NOK per aktie senast. Otaliga nyheter, pressreleaser och rapporter har tydliggjort problemen som bolaget har och står inför, t ex:

 • En klart tuffare marknad med prispress och allt kortare kontraktstider
 • Problem med riggen Borgny Dolphin som ledde till att Petrobras sa upp kontraktet
 • Stora investeringar och reparations/underhållsbehov på den ganska ålderstigna flottan
Dessutom skrev ledningen, i årsrapporten 2013, följande och inte allt för muntra utsikter:

”Throughout 2013 the contracting activity dropped quarter by quarter in all market segments. This development was mainly driven by the exploration and production companies starting to cut back on their spending plans, combined with the same companies having already secured strategic rig capacity. The most recent market fixtures is indicating some softening of rates and an acceptance of shorter term contracts. It is expected that these market conditions will continue through 2014 and possibly into 2015.
En titt på vinsten per aktie visar också att vinsten de senaste åren har sjunkit en hel del vilket så klart inte är en positiv trend.
Själv köpte jag i två omgångar
när aktien gått ner rejält och därmed en bra bit ifrån toppnivån på 300 NOK. I det läget handlade jag aktien till ett P/E tal på 2014 års förväntade vinst om ungefär 10 och ett P/E tal på 2013 års vinst om 6,3. Vid investeringstillfället kändes det som en helt ok nivå att kliva in på för ett historiskt fint bolag som just nu har (stora) problem. Dessutom räknade jag i mitt investeringsantagande med att utdelningen nu sänks och blir 10 - 12 NOK/aktie istället för 20 NOK/aktie. Även den lägre utdelningsnivån motsvarar dock en mycket attraktiv direktavkastning om 6,1 – 7,3 %.
Frågan jag ställer mig är om marknaden inte har straffat FOE väl hårt nu? Som sagt, att kursen skulle ner rejält från toppnoteringen råder det ju ingen tvekan om, men en stilla undran är om inte marknaden har överreagerat i det här fallet? Visst, utsikterna för 2014 ser ju inte lysande ut och utmaningar finns det uppenbarligen gott om. Det går ju inte att bortse ifrån att FOE:s flotta inte är den mest moderna, att det kommer krävas stora investeringar, att branschen som helhet är tuff, att prispressen är stor osv, men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka att FOE verkar på en marknad som inte lär försvinna på ett bra tag. Behovet av olja och gas kommer under överskådlig framtid fortsatt vara stark och i takt med att konjunkturen i omvärlden vänder bör efterfrågan öka. Dessutom har FOE ett gott rykte med bevisat goda kunskaper och dessutom en position som borde göra det möjligt för dem att vidta de åtgärder som krävs för att bli mer kostnadseffektiva och på så sätt bli konkurrenskraftigare framöver. 2014 är dock ett förlorat år och vinsten kommer självklart att falla markant, men därefter...
Från 2015 och framåt ser det ändå ganska så mycket bättre ut. Om vi kollar på kontraktssituationen så ser inte läget allt för illa ut. Stora delar av flottan är kontrakterad (inkl optioner) över 2015 – 2016 även om Borgny Dolphin för närvarande inte är det. Bolette Dolphin, som gick i drift under 2014, leasas ut till Andarko till taxan 488 000 USD per dag under 4 år. Under senare delen av 2015 (Q3 enligt plan) tillkommer också Bolsta Dolphin som redan nu är kontrakterad på 5 år till Chevron till taxan 566 000 USD per dag. Det är riktigt bra dagstaxor det så med ovan i åtanke kombinerat med en förbättrad kostnadskostym skulle jag vilja säga att framtiden ser ganska så ljus ut ändå. Ledningen har också uttalat sig positivt om Q3 och Q4 – 2014 där de ser en rejält förbättrad lönsamhet. För hela 2014 pekar prognoser jag tagit del av på en vinst om 15-16 NOK/aktie. Om det nu stämmer handlas FOE till ett P/E-tal på 2014 års förväntade vinst till 7,3 – 7,8. Frågan är dock om dessa prognoser verkligen är realistiska eller bara önsketänkande?
Sammanfattningsvis anser jag att FOE trots allt har blivit väl hårt straffat, men det är ju inte helt oförtjänt trots allt. Glansdagarna är nog över för ett tag, men för den långsiktiga aktieägaren tycker jag mig ändå kunna skymta ett ljus i det mörker som just nu råder. Vid nuvarande prisnivå kan det till och med visa sig vara en riktig jackpott för den tålmodige. Man är ju dock inte mer än människa så självklart ställer jag mig ibland frågan om jag är dumdristig som behåller FOE min position. Jag kommer dock varje gång fram till att jag för tilfället vill behålla de aktier jag redan har i min långsiktiga portfölj då caset trots allt ser spännande ut. Innan jag eventuellt gör något mer vill jag nog ändå se hur Q3 rapporten ser ut. En riktigt jobbig Q3:a skulle väl inte kännas helt bekvämt. Avslutningsvis känns ett citat från legenden Warren Buffet inte helt fel i sammanhanget:The best thing that happens to us is when a great company gets into temporary trouble. We want to buy them when they're on the operating table."

Den stora frågan är ju dock om FOE är ett “great company with a temporary problem” eller om de är något annat? Att de nu ligger på operationsbordet råder det ju dock inget tvivel om.

17 kommentarer:

 1. Jag hade varit FOE trogen i 2 års tid, fram till i somras då jag valde att sälja, totalt sett med noll vinst, kursförlust men stor portion utdelning. Alltså hade jag både köpt in mig vid kurser på 250 NOK men även 150 NOK. Anledningen var att jag plötsligt insåg att bolaget var mycket mera känsligt mot förändringar i oljepriset, ett överutbud på marknaden rent generellt sett som även präglat rederibranschen till konsolidering, samt en "outdated" flotta.

  Dessa tre faktorer gör att jag tyvärr tror att FOE får det tufft framöver. Jag hade tidigare aktier i ett annat fint bolag, D/S Norden, inom rederibranschen. Som trots en stor och modern flotta, goda finanser, stigande dayrates, fortfarande lider oerhört svårt av att marknaden är i excess utav ships. Ska man då jämföra FOE med Seadrill som har en modern flotta så tror jag snarare framtiden ligger där och jag begriper mig inte på de som ännu köper aktier i Bonheur och Aker(?) då de är så pass beroende av FOE, som i sin tur är på dekis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Conny för din kommentar. Många intressanta saker du pekar på tycker jag. Är också benägen att hålla med dig till stor del, även om jag möjligen är lite mer positivt inställd till hur framtiden för FOE och branschen som helhet kan komma att se ut. Riskerna är dock uppenbart höga så det är nog klokt att vara försiktig.

   Radera
 2. varför handlar du inte FOE rabatterat via Bonheur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga, men jag har faktiskt redan Bonheur i aktieportföljen. Precis som du säger ger ett köp i Bonheur en rabatt och dessutom en bättre riskspridning. För tillfället blir det dock inga köp i vare sig FOE eller Bonheur. Innan jag eventuellt agerar vill jag se Q3-rapporten.

   Radera
 3. Vet inte hur mycket mer Q3 rapporten kommer säga. Kan vara intressant att höra hur de tror marknaden blir för deras egna riggar, men det gäller väl att ha längre tidshorisont en alla som säljer på minsta dåliga nyhet? Dock svårt att uppskatta vilken tidshorisont marknaden har med riggar, verkar vara att det är för många riggar och svårare att få attraktiva kontrakt 2015-2016.

  Tror även jag att det är en stor överreaktion men det gör det inte lättare att hålla. Vanligtvis skulle man kasta sig över aktier när ett bra bolag blir billigt men det är så svårt att bedöma faktorerna som kan påverka deras framtida intäkter. En för stor tillgång av riggar, sjunkande oljepriser och vad som utmärker individuella riggar gör det inte lätt att hålla hårt i sina aktier då de är svårt att bedöma/uppskatta vad som kommer/kan hända.

  Är själv fundersam över mitt egna innehav inom sektorn. Jag var lite sugen på att sälja med alla osäkerheter som finns men å andra sidan värderas de väldigt lågt. Som du nämner är det vid temporära svårigheter man ska passa på men det är inte lätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spot on där Ruter. När det börjar knaka i fogarna och ett bolag får problem hamnar man lätt i situationen att börja tänka sälj. Personligen tänker jag inte sälja FOE (relativt liten andel av portföljen ändå), men just nu faller den fullständigt ihop och jag måste säga att det ändå känns som en överreaktion.

   Vad gäller kommande rapport kommer det nog inte framkomma massor av intressant, men som du säger kan det ge någon form av hint. Just nu måste de ju jobba med kostnadseffektivisering för att stabilisera resultatet + att man inte vill se några nya avbrutna kontrakt eller förseningar. Några signaler av den sorten skulle i varje fall göra mig lite tryggare. Att köpa vid svårigheter låter som sagt var enkelt, men är det verkligen inte som du säger =)

   Radera
 4. Att FOE har problem är ju uppenbart och att man ska köpa "när patienten ligger på oprationsbordet" är ju också sant. Frågan är ju då som du säger om FOE är ett "underbart företag". Jag skulle nog vilja säga, nej. Kan inte se att FOE har någon vallgrav som inte något annat företag ganska enkelt kan kopiera, tex genom att tillhandahålla modernare riggar. Kanske sitter dom med bättre kundkontakter? Men inte har dom någon vallgrav som tex Coca Cola.

  /Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller till viss del med dig Henrik. Den stora frågan i det här fallet tycker jag dock är om det framöver, när/om marknaden ljusnar, ändå inte kommer att finnas ett så pass stort behov att det räcker gott och väl åt alla bolag i branschen? Så har det ju varit förut i varje fall med tanke på de sjuka marginaler som dessa bolag haft. Dessutom finns det inte galet många spelare inom området och att bara starta ett nytt riggföretag är ju inte enkelt då det krävs massor av kapital, kunnande och så klart tid för att bygga riggarna (och då pratar vi år). Just nu ser vi dock en "köparens marknad" där det finns ett överskott på riggar, priser går att pressa, det är slagsmål om kontrakten och samtidigt är oljepriset lågt vilket begränsar intresset av att borra efter mer. Frågan blir då, är detta det framtida normalläget eller ser vi bara ett tillfälligt problem?

   Om svaret på frågan ovan är att det är permanent, ja då känns inte FOE som det mest välpositionerade bolaget inom segmentet med tanke på t ex den ålderstigna flottan. Om svaret däremot är "det kommer vända när konjunkturen väl ljusnar", ja då tror jag att FOE kan ha en helt ok framtid ändå.

   Att försöka sia om makroekonomi är ju dock sällan en god idé. En fundering jag dock inte kan släppa är att jag ändå tror att det kommer vända när konjunkturen i världen förbättras och därmed behovet av olja och gas blir större. När efterfrågan väl ökar bör också priset på olja gå upp. Kombinera det med en begränsad mängd leverantörer inom segmentet så kanske glansdagarna kan återvända, i synnerhet om FOE under "sorgeperioden" dessutom visar förmåga kring att anpassa sin kostnadskostym till nya spelregler?

   Radera
  2. Ditt resonemang verkar vettigt. Kvarstår gör dock faktumet att FOE verkar saknar en riktigt vallgrav. Stiger oljepriset och där med troligtvis efterfrågan på riggar så är allt frid och fröjd. Gör det inte det så är risken stor att kunderna väljer att hyra nyare riggar av FOE konkurrenter. FOE kan bli en mycket bra investering om allt går vägen. Jag gillar dock inte avsaknaden av vallgrav och avstår därför från köp.
   Mina val i olje/gas sektorn är istället BP (som ju verkligen ligger på operationsbordet) och Kinder Morgan. Båda ger ca 5% utdelning, som växer år för år och besitter starka vallgravar. BP med sina oljereserver och KMI med sina ca 110.000 km pipelines.

   /Henrik

   Radera
  3. Tack för din tänkvärda kommentar. Jag får nog säga att ditt resonemang låter mycket vettigt. Som du säger finns det sannolikt bättre alternativ än FOE. Visst, min inställning är att olje/gas branschen kommer att må bra igen vad det lider vilket i sin tur kan innebära att FOE återigen blir en vinnare. Som läget är nu tänker jag nog behålla de FOE jag har, men sannolikt blir det inga fler köp.

   Radera
 5. Fred har kanske inte den nyaste flottan. Men de har uppgraderat dem så att de ær klassifiserade i h.h till dagens krav før 4.e generasjon riggar. Ledningen hade å vælja mellom denna løsning eller att bestælla helt nya riggar.De valde en kompromiss. Dessverre har det varit problemer meen del d førsenelser av de nya riggarna, ett vanligt problem med Asiatiska leverandører mot offshore industrien. Fred Olsen ær ett bra føretag. Q3 blir mycket spænnande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt inlägg. Jag håller med Q3 rapporten ska bli spännande att ta del av.

   Radera
 6. Hej igen.
  Tänkte vidare ang. FOE at sällskapet nu handlas till pris/bok under 1 och EPS för 2014 är estimerat till ca 14,5 NOK men för 2015 är EPS uppskattat till intervallet 23-24 NOK per akie i h.h til DN. Det ger låga p/E tal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt klart lågt P/E och P/B tal.
   Vad gäller årets vinst har jag tagit del av prognoser som pekar på en vinst per aktie om mellan 15 - 16 NOK. Jag undrar dock om det verkligen är möjligt med tanke på att EPS för de första 2 kvartalen endast är 0,45 dollar. Q3:an kommer väl ge viss vägledning, men helt klart är att lönsamheten de sista två kvartalen måste upp rejält för att nå prognosen.

   Radera
 7. 02/16/2016
  REPORT FOR THE 4TH QUARTER 2015 AND PRELIMINARY RESULTS FOR 2015

  Figures in USD

  FRED. OLSEN ENERGY ASA (FOE) REPORTS AN OPERATING PROFIT BEFORE DEPRECIATION (EBITDA) OF 142 MILLION FOR THE 4TH QUARTER 2015ANDEBITDA OF 637 MILLION FOR THE YEAR 2015

  HIGHLIGHTS FOR THE QUARTER

  Revenues were 265 million
  EBITDA were 142 million
  Impairment of 158 million
  Operating profit (EBIT) was negative 103 million
  Profit before tax was negative 123 million
  Earnings per share were negative 1.72

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack det har jag gjort. Sålde för i princip 1 år sedan =)

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2015/02/salt-fred-olsen-energy-och-bonheur.html

   Radera