tisdag 23 september 2014

Inför rapporter – Industrivärden och MQ

Nu i oktober är det dags för många bolag att rapportera delårsrapporter eller årsrapporter. Först ut bland mina portföljinnehav är Industrivärden som rapporter den 6:e oktober och därefter rapporterar MQ den 7:e oktober.


Om vi börjar med mina tankar kring Industrivärdens Q3 rapport så kommer den väl bli lika spännande som vanligt, alltså ungefär lika exalterande som att sitta och titta på färg som torkar. Jag räknar med andra ord med en mycket odramatisk och stabil rapport utan större överraskningar.

MQ:s Q4 och helår blir däremot betydligt mer spännande. Årets första tre månader har varit klart positiva och MQ har verkligen börjat få ordning på saker och ting. Året har bjudit på förbättrad kostnadskontroll, högre vinst och ett klart starkare kassaflöde. Ska jag hitta något som jag inte är helt nöjd med så är det väl omsättningstillväxten, men å andra sidan tror jag ledningen gör helt rätt som först prioriterar stabila vinster och kassaflöden för att därefter fokusera på fortsatt tillväxt med nya butiker.
Så vad kan vi då förvänta oss av Q4? Jag tror på ett bra Q4 med förbättringar i enlighet med tidigare rapporterade kvartal. Jag förväntar mig att besparingsprogrammet försätter att ge effekt och att rörelseresultat, vinsten liksom kassaflödet stärkts. Omsättningen tror jag kommer öka något, men ganska så marginellt med tanke på att fokus just nu inte ligger på tillväxt. Föregående års Q4 var ”dopat”, vilket jag redogjort för i mitt tidigare inlägg Analys MQ, varför en direkt jämförelse med officiella siffror Q4 – 2013 vore felaktigt. Mer korrekta siffror för Q4 – 2013, enligt mina beräkningar, är:
 • Omsättning: 349 MSEK
 • Rörelseresultat: 12 MSEK
 • Kassaflöde: - 15 MSEK
 • Vinst per aktie: 0,23 kr
För Q4 – 2014 förväntar jag mig siffror inom intervallet:
 • Omsättning: 355 – 360 MSEK
 • Rörelseresultat: 25 – 30 MSEK
 • Kassaflöde: 35 – 45 MSEK
 • Vinst per aktie: 0,6 – 0,7 kr
På helåret innebär ovan siffror en förväntad vinst per aktie om 2,62 – 2,72 kr vilket kan jämföras med föregående år då vinsten per aktie, rensat för extraordinära poster, landade på 0,78 kr. MQ har en policy att dela ut 50 % av vinsten varför en utdelning om minst 1,3 kr/aktie inte känns orimligt (fg år 0,39 kr/aktie). Om ett par veckor får vi se hur rätt eller fel jag hade =)

Tankar kring Industrivärden och MQ?

6 kommentarer:

 1. Jag tror också på ett riktigt bra år för MQ. Tidigare kvartalsrapporter har ju minst sagt varit positiva. Anser du att aktien är köpvärd till nuvarande nivå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga att MQ vid dagens prisnivå inte är ett fynd, men ändå köpvärd för den som är beredd att ta viss risk. Till nuvarande pris (31,3 kr) och förväntad vinst om 2,67 kr/aktie blir P/E talet ungefär 11,7. Det tycker inte jag känns allt för avskräckande i alla fall.

   Radera
 2. Hoppas du har rätt om MQ, jag förväntar mig en utdelning på minst 1 kr per aktie men tror att det finns gott hopp om mer med bibehållen lönsamhet och städad balansräkning. Mitt intryck från att ha besökt ett antal MQ butiker under sommaren är att de hade en mindre rea än vanligt och att det inte gav samma intryck av att ha på tok för mycket produkter som tidigare. Även om detta drabbar omsättningen något brukar det vara bra för lönsamheten och visar på god kontroll. Nu är det bara att vänta en dryg vecka och se om vi har rätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att jag har rätt =) Tycker MQ gör mycket rätt för tillfället så jag ser inte varför inte också Q4 ska bli bra. Det finns i alla fall ingen information som säger det motsatta. Intressant notering kring rea, hoppas det stämmer för det kommer, som du säger, påverka lönsamheten positivt.

   En utdelning om 1,3 kr/aktie är kanske lite mycket att hoppas på, men det är inte omöjligt. Att det däremot blir minst 1 kr, som du antagit, känns dock högst sannolikt. Ska bli mycket spännande att läsa rapporten om en dryg vecka som sagt!

   Radera
 3. Jag hoppas du har fel vad gäller Industrivärdens "torra" rapport. Vore kul om de överraskade positivt och drog upp kursen. Aktien har fallit tillbaka lite väl länge nu även om det även lockat till påfyllnadsköp. Vi kan väl hoppas på att Lundbergs alla köp den senaste tiden har någon spännande orsak som avslöjas i samband med rapporten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jag hoppas faktiskt att jag har rätt även om positiva överraskningar aldrig är tråkigt =)

   Personligen vill jag dock se att kursen går ner ett tag till eftersom jag verkligen vill fylla på med fler. Långsiktigt ser jag mycket positivt på Industrivärden och tror de kommer vara en stjärna i min utdelningsportfölj. Hoppas kan man ju i alla fall =)

   Radera