måndag 29 september 2014

Månadens inköp – Akelius Pref och fonder

September månads kassaflöde har fördelats som följer:

Inköp Akelius Pref:
Jag har köpt ett gäng preferensaktier i Akelius. Jag ser detta köp som ett bra alternativ till att fortsätta ackumulera ytterligare medel till den redan välfyllda krigskassan.


Vid nuvarande kursnivå erhåller vi en direktavkastning om drygt 6 % vilket är klart bättre än vad jag hoppas kunna få ifrån räntefond och sparkonto. Risken är förvisso högre än sparkonto och räntefond, men vad gäller Akelius känner jag mig ändå rätt så trygg i att utdelningarna även fortsättningsvis lär dyka upp på kontot kvartalsvis. Nuvarande kurs ligger också under inlösenpriset för kommande 10 år (fram till 5:e årsdagen är det 375 kr och fram till den tionde årsdagen 345 kr). Det finns alltså en begränsad uppsida i kursen med andra ord, men som sagt, det här köpet ser jag främst som ett alternativ till placering i räntefond.

Eftersom Akelius delar ut en gång per kvartal så innebär detta att våra utdelningar nu kommer in på kontot under månaderna februari, mars, april, maj, juni, augusti, oktober samt november.
Inköp fonder:
Stående månadsinköp i vanlig ordning.
Krigskassa:
Till viss del har medel från krigskassan nyttjats i september för inköp av aktier. Merparten av dessa köp har dock finansierats genom det månatliga kassaflödet så endast en mindre del har tagits från kassan som fortsätter att växa.

2 kommentarer:

 1. Personligen skulle jag sätta en ganska hög "personberoende" risk på herr Akelius. Denna kan dock löna sig både på uppsidan så väl som straffa sig på nedsidan. Hur har du vägt in den risken i din "kalkyl" även om den inte går att räkna på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du har säkerligen rätt i att det finns en ganska hög risk som är personberoende på Mr Akelius i egen hög person. Det känns dock skapligt stabilt (för närvarande bör tilläggas)

   Jag kan dock inte påstå att jag gjort någon särskild riskkalkyl. Det jag däremot gjort är att titta på de alternativa investeringar jag ser för tillfället (vilket i nuläget var att sätta in pengarna på min räntefond) och kom då fram till att jag tyckte Akelius Pref med sin 6 % avkastning kändes mer attraktiv. Som bekant har jag redan en ganska stor pott i krigskassan till en avkastning som inte är i närheten av 6 % vilket i det här fallet underlättade mitt beslut.

   Vill också tillägga att jag inte är övertygad om att Akelius Pref kommer bli så värst långsiktig i min portfölj. Stundar t ex höjda räntor kommer preffar generellt bli mindre attraktiva. Nu, i dessa lågräntetider, är det dock ett intressant alternativ tycker jag, i synnerhet om du som investerare redan har en relativt hög andel likvida medel på sparkonto, räntefond etc.

   Radera