måndag 1 september 2014

Månadens inköp – Kvaerner och fonder

Augusti månads kassaflöde har fördelats som följer:

Inköp Kvaerner:
Jag köpte idag några Kvaerner-aktier. Kvaerner känns som en chansning om jag ska vara helt ärlig. Jag är i nuläget tveksam till om bolaget kommer att ingå i min långsiktiga portfölj som ska föda mig och min familj på sikt.


Hur som helst, utdelningen till nuvarande kurs är minst sagt attraktiv (c:a 11,6 %) i dessa lågräntetider samtidigt som det faktiskt finns en del intressanta triggers i bolaget. För en tid sedan fick Kvaerner en order relaterad till Johan Svedrup värd 3 miljarder NOK samt att ett Letter of Intent har tecknats avseende två stycken ”jackets”. Det är ett signalvärde som jag har svårt att tolka annat än positivt.

Efter att ha läst igenom Q2 rapporten (som jag tyckte var ganska stark) kan jag också konstatera att:
 • EBITA-marginalen stärkts och nu är 10,1 %
 • Kostnadsbesparingarna verkar ge effekt
 • Orderstocken växer för första gången på länge.
Det ser med andra ord inte så illa ut. Jag oroar mig dock för det, på senare tid, kraftigt negativa kassaflödet och att branschen som helhet börjar kännas lite skakig. Jag hoppas i kommande rapporter få se en vändning här för annars kan framtida utdelningar vara hotade. Med tanke på nuvarande lönsamhetsnivå och skuldsättning ser jag dock ingen större risk för att utdelningarna i närtid kommer minska eller utebli. Tills det framkommer annan information passar jag på att plocka utdelningar.
I augusti månad gjordes också ett inköp i Industrivärden C när kursen dippade något. Medel för detta inköp togs från krigskassan.
Inköp fonder:
Stående månadsinköp i vanlig ordning.

Krigskassa:
Kassan har i augusti fyllts på, men med tanke på inköpet av Industrivärden-aktier så har krigskassan trots påfyllning minskat något.

Hur gjorde du med överskottet (om något sådant fanns) från augusti?

2 kommentarer:

 1. Om Kvaerner inte får någon tilldelning på Svedrup blir det en djup vandring i dalgången för de som äger aktier :) Jag sitter i samma båt som dig men har en stop-loss på 10.00 då utdelningarna inte väger upp en längre svacka. Fel eller rätt vet jag dock inte..../mvh Henke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant, är som sagt var en chansning från min sida att de får någon tilldelning (med LOI etc så ser det ju inte nattsvart ut i alla fall =). Kvaerner utgör dock en ganska liten del av min portfölj och med tanke på den trevliga utdelningen så känns det ändå värt att chansa.

   Idag nådde ju kursen 10 NOK, betyder det att du sålt?

   Radera