söndag 7 september 2014

Spekulanten - en bok om Erik Penser och hans tid

Jag har i dagarna läst ut boken Spekulanten - en bok om Erik Penser och hans tid, skriven av ekonomijournalisten Bengt Ericson. I stora drag handlar boken, som titeln antyder, om den kände finansmannen Erik Pensers makalösa uppgång, fall och uppgång igen. Den ger även läsaren en inblick i hur Sverige gick från folkhemssocialism till fondkapitalism samt om krisen på 90-talet.Historien tar sin början kring slutet av 60-talet när Penser äntrar scenen genom att försöka få till ett möte med Carl Langenskiöld, Vd och ägare av bankirfirman Langenskiöld. Erik stod och väntade på Carl utanför börshuset eftersom han visste att han brukade äta lunch där. Erik ville nämligen erbjuda sina och sin kollega Tomas Fischer tjänster som courtagemäklare. Det blev startskottet till en smått makalös resa som till slut ledde fram till att Erik Penser blev en storfräsare inom svenskt näringsliv och även gjorde honom till miljardär. Under 1980-talet och i början av 1990-talet var Erik Penser en av Sveriges mest inflytelserika finansmän och känd för sin riskabla strategi som innebar att köpa aktier, belåna dem hårt och därefter köpa fler aktier.

Kraschen i början av 1990-talet medförde dock stora problem för Penser som var högt belånad och hade tagit mycket stora risker. Från våren 1991 och framåt gjorde Nordbankens ledning allt de kunde för att lägga beslag på Pensers aktier i Nobel Industrier, antagligen eftersom deras egna finanser började se ansträngda ut på grund av (en allt för) vidlyftig kreditgivning. Nordbankens linje gentemot Penser backades dessutom upp av regeringen och även Finansinspektionen. Den 23:e augusti 1991 hände så något mycket märkligt, Erik Penser förmås nämligen att skriva över sina tillgångar till Nordbanken.

Jag tycker att boken bitvis var intressant eftersom det är spännande att få läsa om finansmän och genier som går från noll och intet till att bli makalöst framgångsrika. På minussidan finns dock att boken känns väldigt vinklad utifrån Pensers perspektiv. Nordbanken, staten och Finansinspektionen utmålas verkligen som onda i sammanhanget och kanske var det så, kanske inte? För mig blir boken dock inte helt trovärdig när dessa konspirationsteorier, främst baserade på intervjuer med Erik Penser eller hans vänner, står helt oemotsagda. Jag ger boken 3 av 5 stjärnor och skulle, trots mina invändningar, vilja säga att den är värd att läsa för den ekonomintresserade.

2 kommentarer:

  1. Lånade boken på biblioteket idag. Ska bli intressant läsning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vågar utlova spännande läsning. Lite som en thriller ibland =)

      Radera