måndag 13 oktober 2014

Inköp Akelius Residential Pref

Idag köpte jag ytterligare en bunt Akelius Pref. Det kändes som ett bra läge att köpa eftersom jag inte kan finna någon som helst anledning till att kursen gått ner (förutom att allt går ner just nu) samt att lägsta inlösenpris (om 10 år) är 330 kr. Fin risk/reward skulle jag vilja säga.


Genom Akelius får jag relativt säkra kvartalsutdelningar om totalt 20 kr per år. Utdelningen är 5 kr/kvartal och utbetalas i månaderna februari, maj, augusti och november. Till betald kurs innebär det en direktavkastning om ungefär 6,1 %.  

9 kommentarer:

 1. Det lönar sig ofta att handla sista timmen, det brukar ha lugnat sig då ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo ser nu att kursen dalade =) Jaja, jag är långsiktig och övertygad om att kursen kommer hämta sig så småningom.

   Radera
 2. Köpte också i dag :) Till kursen 324 kr. Tyvärr gick kursen ned till 321.50 kr bara 10 minuter eller något efter så jag var lite för snabb in :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men att pricka botten är ju nära nog omöjligt ändå så det är bara att gilla läget =)

   Radera
 3. Ett fint köp på dessa nivåer. Det är svårt att pricka absoluta botten men har du tur ligger den på 321,5 kr nästa gång du köper =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, man kan ju alltid hoppas i alla fall =)

   Radera
 4. Vad är risken? 6.1% avkastning till 0 risk låter ju för bra för att vara sant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det hade nog varit för bra för att vara sant, men risken är absolut inte 0. Risken är förvisso lägre än för en aktie, men väldigt mycket högre än i t ex en räntefond.

   Visst ger preferensaktier förtur till utdelning, men de utgör absolut ingen garanti att få utdelning. Bolaget måste ju gå tillräckligt bra så det finns medel att dela ut. Dessutom, en preferensaktie som inte ger utdelning t ex ett kvartal kommer garanterat att rasa i värde eftersom själva vinsten med att äga dem är att du får en skapligt hög fast "ränta". Detta eftersom kursuppgången är klart mer begränsad än i en stamaktie då det finns angivna inlösenpriser (t ex Akelius 375 kr inom 5 år, 345 kr inom 10 år och därefter 330 kr) och över tid är det ju ingen som vill köpa för mer än inlösenpriset.

   Slutligen är det också värt att tänka på att när/om räntorna höjs framöver så kommer det slå extra hårt mot högt belånade fastighetsbolag. Personligen tror jag att vissa av de mindre finansiellt starka fastighetsbolagen då kan få en besvärlig tid och därmed alla som äger preffar. Se upp för de med orimligt hög avkastning är mitt tips. Bland fastighetsbolagen som gett ut preferensaktier känns Akelius som det idag bästa alternativet då finanserna ser relativt starka ut. Trots det är det absolut ingen garanti att de alltid kommer kunna dela ut, men risk/reward känns relativt bra enligt mig.

   Radera
  2. Tack för svaret!

   Radera