onsdag 8 oktober 2014

Peab och Northland Resources

Igår meddelade gruvbolaget Northland Resources att verksamheten stoppas på obestämd tid. Orsaken anges vara den extremt ansträngda likviditetssituationen. Detta innebär också att bolaget tvingas säga upp alla anställda vilket så klart är oerhört tragiskt för ett så pass litet samhälle som Pajala. Enligt Norrbottens Kuriren kan det handla om så mycket som 500 jobb som försvinner om även andra berörda företag inkluderas. Det är ett hårt slag mot ett samhälle med endast 6 200 invånare.


Nu är jag inte aktieägare i Northland Resources och har heller aldrig varit, men indirekt kan jag bli drabbad eftersom jag är aktieägare i Peab. Att Peab har en riskexponering gentemot Northland om 260 MSEK är sedan länge känt och har tydligt framgått i Peabs kvartalsrapporter. I mitt inlägg Analys Peab skrev jag också om detta och bedömde då att risken var tämligen hög för ett tråkigt utfall. De 260 MSEK består idag av oprioriterade utestående kundfordringar samt obligationslån säkerställda med panträtt.

Sannolikheten skulle jag vilja säga är hög för att smällen får tas nu i Q4. Med tanke på läget är det väl högst sannolikt att posten nu får omvandlas till en konstaterad förslut vilket så klart kommer påverka räkenskaperna negativt. Den stora frågan är dock om denna engångspost kommer att påverka utdelningen? Personligen tror jag inte det då Peab vid tidigare liknande tillfällen (då dock på grund av projektnedskrivningar) valt att exkludera dessa. Någon som vet mer om detta och ifall det kommer påverka utdelningen eller inte?

2 kommentarer:

 1. Är inte 100%, så rätta mig om jag har fel men et låter som att pengarna redan är betalade till Northland och att de har gett "lån" till dem över tid. Detta bör medföra att de 260 MSEK kommer vara resultat påverkande men ej kassaflödespåverkande. Likaså har de väl betalat ut till Northland över tid och de kan även skriva av denna förlusten över tid (gentemot att skriva av allt i Q4). Osäker på varför ett alternativ skulle vara bättre än de andra. Men det viktigaste är väl att utdelningen är densamma då de inte behöver betala något nu.

  Liten sidnot så gjorde jag samma med Unibet fast jag trodde deras engångspost skulle öka utdelningen, vilket den inte gjorde då de endast bokfördes som en vinst resultatmässigt. Tror du får lusläsa Q4 rapporten och se hur de väljer att redovisa förlusten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här handlar om (tror jag) dels kundfordringar som Peab har på Northland, men också om ett lån som bolagen Folksam, LKAB, Peab och finska Metso givit till Northland om totalt 88 miljoner dollar.

   Exakt hur mycket av de 260 MSEK som är en osäker kundfordran respektive lån vet jag faktiskt inte. Just nu ligger i varje fall posterna i Peabs balansräkning som en oprioriterad kundfordran respektive "utställt" lån (eller vad det heter =). Exakt hur Peab valt att redovisa detta är jag osäker på, men onekligen har det inte tagits upp som bekräftade försluter ännu i varje fall. Som du säger bör inte detta påverka kommande kassaflöde (förutom det faktum att det inte blir pengar in i kassan då fordringar, lån & ränta inte kommer betalas) men däremot bör såväl balansräkning som resultaträkning påverkas.

   Troligen påverkas dock inte utdelningarna då jag tror att den här typen av förlust exkluderas. Ska definitivt lusläsa nästa rapport och ev kommande pressreleaser i ämnet =)

   Radera