onsdag 15 oktober 2014

Rapport Q3 2014 - Castellum

Idag klockan 13:00 rapporterade Castellum sin Q3 rapport. Rapporten innehöll inga överraskningar och var i stort enligt min prognos. Hyresintäkterna blev dock något lägre än vad jag hade förväntat mig.


Hyresintäkterna uppgick till 833 Mkr och här var mitt antagande (se inlägg Inför rapport Castellum) att vi skulle få se intäkter i spannet 835 - 845 Mkr.

Förvaltningsresultatet uppgick till 409 Mkr och här hade jag antagit 405 - 410 Mkr. Det innebär ett förvaltningsresultat per aktie på 2,49 kr vilket är på den övre delen av mitt antagande om 2,46 - 2,5 kr/aktie.

I övrigt noterar jag följande:
 • Förvaltningsresultatet under de första nio månaderna har ökat med 10 %.
 • Det samlade värdet av Castellums fastigheter var, per den 30:e september 2014, värda c:a 40 miljarder kronor, en ökning med 2 miljarder sedan årsskiftet. Det förklaras av nettoinvesteringar om drygt 1,6 miljarder och därutöver värdeförändringar samt projektvinster.
 • Castellum har sålt Hansa i centrala Malmö, vilken innehöll en butiksgalleria samt bostäder (områden som inte är prioriterade).
 • Fortsatt fokus på att växla fastigheter med lägre tillväxt till fastigheter i regioner som växer snabbast. Vd Henrik Saxborn säger att: "Kortsiktigt kan det innebära att vi kommer att göra förvärv med något lägre avkastning, men med betydligt högre framtida potential. Jag är övertygad om att denna process kan genomföras utan att den positiva utvecklingen av förvaltningsresultatet påverkas negativt.".
 • Vd säger också att. "När jag tittar framåt kan jag konstatera att vi just nu befinner oss i tre bra marknader:"
  • Hyresmarknaden som präglas av låga vakansgrader i centrala delar av de orter där vi är verksamma, men också av låg nyproduktionsvolym.
  • Fastighetsmarknaden som kännetecknas av stark efterfrågan i Sverige.
  • Finansmarknaden som erbjuder fortsatt god tillgång på kapital till rimlig ränta.
Sammanfattningsvis var det en bra rapport utan överraskningar vare sig positivt eller negativt. Som aktieägare känns det trevligt att konstatera att Castellum fortsätter att förbättra förvaltningsresultatet vilket ligger till grund för kommande utdelningar. Jag är fortsatt mycket positiv till Castellum och dyker det upp köptillfällen framöver har jag för avsikt att fylla på mitt befintliga innehav.

Tankar om Castellum?

4 kommentarer:

 1. Enligt mig ett av stockholmsbörsens bästa bolag. Höjd utdelning att vänta?

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo absolut ett trevligt bolag. Jag skulle tro att de kommer höja utdelningen för 18:e året i rad, ser i varje fall lovande ut.

   Radera
 2. Tack för sammanfattningen och dina tankar kring Castellum. Jag kommer antagligen fortsätta fylla på jag med så länge jag inte lockas mer av något annat bolag. Finns lite mer att välja på nu.

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Didrik Finans. Ja det börjar helt klart dyka upp en del intressanta bolag på köpradarn nu. Gjorde faktiskt ett inköp idag, men inlägg om det publiceras först imorgon vid 08:30 =)

   Radera