måndag 6 oktober 2014

Rapport Q3 – 2014 - Industrivärden

Idag klockan 09:00 rapporterade Industrivärden sin Q3-rapport. Merparten av det som framgick av rapporten är känt sedan tidigare och i stora drag fanns därför ingen dramatik. I vanlig ordning är VDs kommentar fokuserade kring makroekonomi och den globala återhämtningen, men det kanske inte är så konstigt med tanke på att Industrivärdens innehav är verksamma i fler än 190 länder.


Börsen har på senare tid backat vilket också syns i Industrivärdens aktieportfölj. Värdeförändringen av innehaven uppgick till - 1 504 Mkr och en stor anledning till det är att Volvo backat rejält på börsen sedan juli. Substansvärdet uppgår, per den 30 september, till 152 kr och har stigit med 5 procent sedan årsskiftet.

Totalavkastningen för A respektive C-aktien under de första nio månaderna var 5 respektive 7 procent. Det är sämre än Six Return Index som under samma period avkastat 9 procent.

Under perioden har några köp gjorts till portföljen. Befintligt innehav i Sandvik har utökats med 3,91 miljoner aktier och samtidigt har Volvo A aktier utökats med 120 000 stycken och Volvo B med 3 miljoner. I övrigt allt annat lika.


I övrigt noterar jag följande:
 • Rörelseresultatet blev - 1 493 miljoner kronor för perioden.
 • SSAB:s samgående med Rautaruukki har genomförts och fortgår enligt plan.
 • Den korta handeln har under de första nio månaderna genererat 175 Mkr. Det täcker mer än väl förvaltningskostnaderna om 108 Mkr. Industrivärdens förvaltningskostnad är 0,18 procent av förvaltat värde.
 • Resultat per aktie för de första nio månaderna uppgår till 7,54 kr per aktie (jmf samma period föregående år är 21,31 kr)
Sammanfattningsvis var väl inte rapporten direkt uppseendeväckande och att värdeförändringarna skulle bli stora var ju ingen nyhet eftersom alla innehav i portföljen är noterade. Jag är fortsatt mycket positiv till Industrivärden som bör kunna bli en bra investering för för den långsiktige. Portföljinnehaven känns spännande och fin potential finns i bland annat Volvo, Sandvik och SSAB medan innehav som Handelsbanken, ICA och Skanska känns som stabila ankare. Imorgon är det dags för MQ att rapportera, det blir definitivt mer spännande!

2 kommentarer:

 1. Tror som du, på sikt kommer Industrivärden vara ett mycket bra innehav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns helt klart som en aktie att äga för evigt.

   Radera