tisdag 21 oktober 2014

Rapport Q3 2014 - Swedbank

Nu är rapportfloden igång på allvar och idag på morgonen redovisade Swedbank sin rapport för det tredje kvartalet. Det var en, på flera punkter, stark rapport. I stora drag redovisades följande:
 • Intäkterna landade på 10 150 Mkr (9 225 Mkr).
 • Räntenettot uppgick till 5 829 Mkr (5 521 Mkr).
 • Provisionsnettot uppgick till 2 816 Mkr (2 520 Mkr).
 • Rörelseresultatet landade på 5 732 Mkr (5 191 Mkr).
 • Resultat för kvarvarande verksamhet blev 4 562 Mkr (4 369 Mkr).
 • Resultat per aktie för kvarvarande verksamhet och före utspädning uppgick till 4,14 kr (3,96).
 • K/I-talet uppgick till 0,41 jmf 0,47 föregående år.
 
Med andra ord förbättrade Swedbank siffrorna på i princip alla punkter. Något uppseendeväckande var dock att kreditförlusterna för perioden uppgick till hela 235 Mkr. I rapporten står det att ”Stora företag och Institutioner stod för ökningen medan Baltisk bankverksamhets nettoåtervinningar ökade något. Kreditförlusterna avsåg ökade reserveringar för enstaka problemengagemang.” Vd Michael Wolf säger att ”Det var ett enskilt engagemang, ett engagemang som har varit på vår bevakningslista under en lång tid. Det var mer att den affärsmodellen inte orkade till slut, så det är ett enstaka engagemang och ingen trend.

I rapporten går det också att läsa om att banken ska implementera ett sparprogram som innebär att den totala kostnaden ska sänkas till 16 miljarder kronor för 2016. Det ska ske genom kostnadssynergier från integration med Sparbanken Öresund och lägre kostnader på grund av digitalisering och ändrade distributionsformer, men också genom en neddragning av personalstyrkan. Under kommande två år ska 600 - 800 medarbetare sägas upp, men i huvudsak ska det ske genom naturlig avgång.

Av rapporten framgår det också att banken ska fortsätta att satsa på den tekniska plattformen som blir allt viktigare. Vd säger att ”Banksektorn genomgår stora förändringar, inte minst på grund av den snabba tekniska utvecklingen”. Han säger vidare att ”Fler kunder ser ett värde i att hantera sin ekonomi i digitala kanaler och uppskattar tjänster som förenklar deras vardag.

Sammanfattningsvis var det en riktigt stark rapport och Swedbank fortsätter att leverera.

Dina tankar om Swedbank-rapporten?

2 kommentarer:

 1. Mycket fin rapport. Vad tror du om kommande utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja definitivt en mycket stark rapport.
   Vad gäller kommande utdelning ser det väl lovande ut för höjning i nuläget, men det återstår att se.

   Radera