tisdag 7 oktober 2014

Rapport Q4 2014 - MQ

Idag på morgonkvisten rapporterade MQ en riktigt bra årsrapport för verksamhetsåret 2013/2014 som överträffade mina prognoser på i princip alla punkter. Det som dock överraskade mig mest positivt i rapporten var den fina tillväxten om 9,2 procent i Q4. Nu är nettolåneskulden historiskt låg och kassaflödet starkt vilket skapar förutsättningar för ökat tillväxtfokus”. Det var glädjande besked det.


För verksamhetsåret 2013/2014 förbättrade alltså MQ sig på alla punkter. Så här ser sammanställningen av MQ:s räkenskaper och några nyckeltal ut:

*) Resultatet är kraftigt ”dopat”. Enligt mina beräkningar uppgår vinsten per aktie till 0,78 kr. Läs mer om detta i mitt inlägg Analys MQ.
I mitt inlägg Införrapporter – Industrivärden och MQ skrev jag om hur jag trodde att Q4 och även utdelningsnivån skulle bli. Nedan följer en uppföljning kring detta:
Jag tror på ett bra Q4 med förbättringar i enlighet med tidigare rapporterade kvartal.
Ja så blev det verkligen och med råge. Mest positivt överraskad blev jag av den fina omsättningsökningen som jag faktiskt inte hade förväntat mig.

Jag förväntar mig att besparingsprogrammet försätter att ge effekt och att rörelseresultat, vinsten liksom kassaflödet stärkts.
Så blev det också och dessutom bättre än vad jag hade förväntat mig. I årsrapporten går det att läsa att Åtgärdsprogrammet som presenterades för ett år sedan har överlevererat och givit MQ finansiell stabilitet.”. Rörelseresultatet liksom vinsten har förbättrats markant och kassaflödet är numer riktigt starkt.
Omsättningen tror jag kommer öka något, men ganska så marginellt med tanke på att fokus just nu inte ligger på tillväxt
Som tidigare sagts, här blev jag positivt överraskad. Omsättningen i Q4 blev klart bättre än vad jag hade förväntat mig och nettoomsättningen ökade med 9,2 %. Riktigt bra!

För Q4 – 2014 hade jag satt följande förväntningar som nu jämförs med faktiskt utfall:


Jag kan konstatera att MQ överträffade min prognos på samtliga punkter förutom kassaflöde som blev något lägre, men ungefär i linje med förväntningarna.
På helåret innebär ovan siffror en förväntad vinst per aktie om 2,62 – 2,72 kr
Vinsten per aktie på hela verksamhetsåret blev även det bättre och landade på 2,76 kr.
En utdelning om minst 1,3 kr per aktie känns inte orimligt
Mycket glädjande blev detta till och med bättre än vad jag förväntat mig. Styrelsen föreslår en utdelning om 1,36 kr/aktie vilket ligger helt i linje med policyn, dvs att dela ut 50 % av resultatet efter skatt.
Sammanfattningsvis var det alltså en riktigt bra rapport från MQ och jag ser verkligen fram emot att se hur bolaget, med VD Christina Ståhl i spetsen, framöver kan lyckas med att expandera verksamheten. Den satsningen kommer onekligen att öka kostnaderna och sätta press på marginalerna. En eventuellt utebliven försäljningsframgång när MQ väl väljer att ”gå på attack” kommer omedelbart att leda till resultatbesvikelser. Jag är dock hoppfull att MQ kommer lyckas, just nu gör de otroligt många saker rätt. Förutsättningarna är också fina när balansräkningen nu är städad, kassaflödena starka och bolaget som helhet känns finansiellt stabilt och leds av en VD jag tror mycket på.

5 kommentarer:

 1. Spana även in följande artikel där det står en del intressant: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2014/10/07/mq-fortsatt-kopvard.html

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra rapport och vilken ökning av utdelningen, över 200%!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en riktigt bra rapport och att utdelningen blev så pass hög (iof bara ett förslag ännu) känns ju inte fel.

   Radera
 3. MQ levererar! Vad skönt för oss som satsat på den hästen. Igår var hela börsen ner så även alla innehav i min portfölj...förutom MQ som var upp:-) Diversifiering:-)

  Är dock inte odelat positiv till att det går så bra så snabbt för det blir ju dyrare att köpa fler aktie....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja MQ levererar verkligen =) Ja igår var det hela havet stormar, men MQ gick i alla fall upp.

   Nej det är klart man inte är odelat positiv, aktien lär bli dyrare nu. Bara idag har den stigit med ytterligare 1,5 %. Kanske kan det dock komma en dipp framöver och då får man vara beredd att fylla på. Ska bli väldigt spännande att följa MQ till nästa nivå = tillväxtfokus som jag är övertygad om att vi får se en del av under verksamhetsåret 2014/2015. Läste att Norge var en marknad de vill satsa mer på, vad tror du om det?

   Radera