torsdag 9 oktober 2014

Stora förändringar i Frihetsfonden

För ett par dagar sedan gjordes stora förändringar i Frihetsfonden. Tanken, som den trogne läsaren redan vet, är att på sikt investera merparten av allt investeringsbart kapital i utdelningsaktier. Det innebär alltså att fondportföljen på sikt helt (eller i varje fall delvis) ska avvecklas.


Med tanke på att aktiemarknaden för tillfället känns något skakig kombinerat med att fondportföljen stigit rejält i värde så tog jag beslut om att sälja av merparten av alla aktiefonder och istället placera dessa med lägre risk.

I stora drag placeras pengarna från försäljningen dels i en räntefond, men också i ett par andra fonder vilka är hedgefonden Atlant Stability samt i SHB Multi Asset L (65 % ränta, 20 % aktier, 10 % hedgefond samt 5 % råvaror). 


Tanken med detta upplägg är att få låg risk (men förvisso också begränsad avkastningsmöjlighet) för den del av kapitalet som förhoppningsvis ska köpas aktier för kommande 12-18 månader (placeras i räntefond) och resten läggs i fonder med något högre risk (men också bättre potential för högre avkastning jmf räntefond) som ska användas för aktieköp därefter. Spontant känns ju avgifterna på de sistnämnda fonderna något höga, men i nuläget ser jag inget bättre alternativ, i synnerhet inte med tanke på att det är ganska så mycket pengar som placeras om och att då lägga allt i en räntefond med låg avkastning känns inte optimalt. Tanken är också att sprida ut inköpen över tid för att minska risken, helst genom månatliga inköp. Om någon läsare har ett bättre uppslag på hur jag kan placera kapital som förväntas börja användas först om 19-24 månader så tas detta tacksamt emot.  

Om det här var rätt eller fel beslut vet jag naturligtvis inte, men det känns ändå bra att sänka risken och vara mer likvid som läget är nu och samtidigt säkra upp ganska stora vinster ifrån aktiefondportföljen. Kan avslutningsvis tillägga att aktiefonderna antingen fanns placerade i en kapitalförsäkring alternativt ISK. Räntefonden däremot ligger inte i ett ISK.

4 kommentarer:

 1. Öhman Realobligationsfond, SPP Obligationsfond, Spiltan Räntefond Sverige? Utvecklingen på räntefonder kommer plana ut framöver, beroende på när innehaven löper ut, pga ränteläget. Nickar instämmande angående dina tankar att vikta om från aktiefonder till räntefonder..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan för din input.
   Tanken är att kapital i min räntefond ska användas först vid inköp av utdelningsaktier (förutom normalt månadsinköp då så klart). Därefter börjar jag ta ifrån Atlant och Multiasset. Med tanke på att det är en del pengar samtidigt som jag vill sprida ut köpen över tid så kommer sannolikt pengarna (beroende på om det finns köplägen så klart) från räntefonden ta minst 12 månader att "förbruka", men inte osannolikt mer än så (18 månader känns mer troligt). Det betyder att pengar i Atlant och Multiasset alltså kommer ligga orörda i minst 12 månader, men inte osannolikt längre än så. Genom mina val Atlant och Multiasset har jag minskat risken väsentligt jmf med tidigare (enbart aktiefonder), men samtidigt ger det mig en möjlighet till bättre avkastning än vad räntefond skulle göra. Som du säger, avkastningen från räntefonder lär inte bli höga framgent.

   Radera
 2. Fin tajming du hade, grattis till det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland har man tur, men på måndag kanske allt går upp igen, vem vet =)

   Radera