tisdag 18 november 2014

Castellum säljer fastigheter för 2 miljarder kronor

Igår meddelade fastighetsbolaget Castellum att de säljer sina fastigheter i Värnamo och Växjö samt även en fastighet i Göteborg till Hemfosa Fastigheter.

Försäljningen har att göra med Castellums fokus på att växla fastigheter med lägre tillväxt till fastigheter i regioner med högre tillväxt, vilket bland annat går att läsa om i mitt inlägg Rapport Q3 2014 - Castellum.


Det är det helägda dotterbolaget Fastighets AB Corallen som har sålt 53 fastigheter (217 599 kvm) i Värnamo och Växjö. I samma veva har även det helägda dotterbolaget Eklandia Fastighets AB sålt en fastighet (10 500 kvm) i Göteborg.

Nettoförsäljningspriset uppgick till 1 945 MSEK och är i nivå med den senaste värderingen. Som en del av upplägget övergår också 15 anställda från Corallen till Hemfosa Fastigheter.

Castellums VD Henrik Saxborn säger att: 
"Det här är vår största enskilda försäljning sedan Castellum börsintroducerades 1997. Vi fortsätter nu att vara nettoinvesterare genom förvärv och, framför allt, genom att vi bygger nytt, och dessutom bygger till och bygger om. Vi har bland annat skapat förutsättningar för expansion genom centrala markförvärv, dels vid Resecentrum i Örebro, dels på Lindholmen i Göteborg om totalt 96 Mkr. Affären stärker bolaget och ger oss bättre förutsättningar att fortsätta att leverera tillväxt i förvaltningsresultatet och därmed också fortsätta skapa aktieägarvärde till låg risk"

Pressreleasen finner du på Castellums webbsajt.

6 kommentarer:

 1. Den här nyheten hade jag missat, tack för informationen!
  /LG

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag har två funderingar som du kanske kan vägleda mig i :)

  Hur ser du på Peab i nuläget efter rapporten ? Finner du aktien köpvärd och hur skulle den här affären med Northland kunna påverka kurs och utdelning?

  Det andra jag funderar på är om du har tips på någon läsvärd litteratur för ökad kunskap och inspiration om aktier och investeringar.

  Återigen stort tack för din läsvärda sida :)

  Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christopher,
   Återigen tack för ditt beröm, det gör min dag =)

   Vad gäller Peab så är jag fortsatt positiv. De senaste kvartalen har Peab visat att de är på rätt väg. I synnerhet känns det positivt att lönsamheten har förbättrats samt att kassaflödet är betydligt starkare. Det fundament de nu bygger bör bädda för att de står bättre rustade för mer offensiv tillväxt framöver. Läs gärna följande inlägg för mer tankar om Peab:

   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/08/analys-peab.html
   http://vagentill-frihet.blogspot.se/2014/11/rapport-q3-2014-peab.html

   Northland är så klart inte positivt, men jag kan inte se att det kommer slå allt för hårt mot Peab. Risken finns så klart att något kvartal (troligen under 2015) får sig en törn och då lär säkerligen kursen påverkas tillfälligt, men det kommer inte att påverka kassaflödet och sannolikt inte heller utdelningen vilket för den långsiktige ägaren ändå är viktigast.

   Mitt absoluta köptak för Peab utifrån det jag idag känner till är 47 kr, men med tanke på att det ändå finns en del osäkerheter vill jag nog se kurser runt 40-43 kr innan jag skulle överväga att utöka min position.

   Vad gäller litteratur så finns det så klart ett enormt utbud. Att läsa The Intelligent Investor av Benjamin Graham kan jag t ex rekommendera. Personligen tycker jag dock att det idag finns så många bra bloggar att jag främst hämtar inspiration och kunskap genom dem. Exempel på bloggar värda att läsa från start till slut är Lundaluppen och 4020, här finns enormt mycket kunskap förmedlat på ett bra sätt.

   Radera
 3. Kul av Finnansmamman:
  http://finansmamman.blogspot.se/2014/11/inspirerande-kvall-med-castellum.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja intressant att få information ifrån någon som faktiskt var där.

   Radera