måndag 3 november 2014

Signaler med positiv inverkan på olje- och gasmarknaden?

Läste idag i Offshore Energy Today samt på Dagens Industri att det statskontrollerade norska oljebolaget Statoil planerar att investera 170 - 220 miljarder kronor för att bygga upp oljefältet Johan Sverdrup i norska Nordsjön. Det var ju ingen nyhet egentligen, men uttalandet från Statoil ger visst hopp för branschen som helhet och för de norska potentiella leverantörerna i synnerhet.


Utvecklingschefen Arne Sigve Nylund säger att "detta kommer att bli ett gigantiskt projekt som kommer säkra energiutbudet och jobb och resultera i betydande sidoeffekter". I den första utbyggnadsfasen räknar Statoil med att projektet ger 51 000 arbetstillfällen och när fältet väl är i drift kommer 3 400 personer att sysselsättas och produktionen uppgå till 550 000 - 650 000 fat oljeekvivalenter per dag. Extra intressant är också att av dessa 51 000 arbetstillfällen förväntas så många som 22 000 läggas på norska leverantörer och ytterligare 12 000 på dessa norska leverantörers underleverantörer.

Vidare har Agenda Kaupang tagit fram ett estimat som pekar på att det är troligt att norska leverantörer kommer bli tilldelade så mycket som 50 % av uppdragen i byggskedet och 90 % i driftsskedet. Om dessa estimat stämmer eller inte är ju oklart, men om det ändå är i närheten av dessa siffror så kommer det vara mycket positivt för flera norska leverantörer inom området och så klart även den norska staten. Nylund säger också att "It is very important for the Johan Sverdrup development that the Norwegian supplier industry positions itself well for the opportunities lying ahead"

Det här känns ju helt klart som positiva nyheter för de norska olje- och gasbolagen. Det bör ju innebära mycket fina möjligheter för bolag som Kvaerner som vi ju redan vet har tecknat ett Letter of Intent och ramavtal med Statoil avseende initialt två "jackets". Se mitt tidigare inlägg om detta i inlägget Kvaerner - mer om ramavtalet och avsiktsförklaringen. Det bör väl också kunna påverka Fred Olsen Energy positivt? Sedan tidigare vet vi ju att Lundin Norway ska använda Bredford Dolphin (som ägs av FOE) för borrning och produktionstestning på Johan Sverdrup-fältet i utvärderingssyfte.

Sammanfattningsvis känns det här som positiva signaler för den hårt ansatta norska olje- och gasindustrin. Om ovan stämmer ser det lovande ut för de norska leverantörer som har förmågan att positionera sig väl och som kan leverera konkurrenskraftiga offerter. Behovet av kompetens, riggar osv kommer tveklöst bli mycket stort när projektet väl drar igång på allvar. Kvaerner är ju redan med i loopen, men är det någon som vet mer kring FOEs eventuella medverkan i detta gigantiska projekt bortsett från Bredford Dolphin då?

EDIT: se även pressmeddelande från Statoil.

8 kommentarer:

 1. Känns helt klart som en liten ljusglimt i det mörker som ligger kring FOE just nu. Hoppas vi får se effekter av dessa i kommande rapporter för FOE om nya kontrakt osv. Känns ju lite bättre efter Statoils uttalande kring Johan Svedrup.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt klart en ljusglimt, men den stora frågan är hur FOEs möjligheter ser ut? Jag har hört väldigt lite kring detta vad gäller FOE, men däremot betydligt mer vad gäller Kvaerner som ju undertecknat såväl LOI som ramavtal med Statoil. Vore intressant om någon visste mer och ville skriva några rader i så fall.

   Radera
 2. Det hade jag missat, vi får hoppas att det kan ha någon positiv inverkan.

  Efter att ha kikat ytterligare på Bonheur och framför allt FOE i helgen blev det en ökning i Bonheur tidigare idag. Med mina mått en inte allt för blygsam sådan, jag såg det som ett tillfälle att sänka min ingångskurs avsevärt.

  Frågetecken som diskuterats här tidigare kvarstår men jag ser trots det på situationen som hoppfull. Belåningen oroar mig inte, det är en kapitaltung verksamhet i ett läge där det är billigt att låna. FOE står inför en del utbetalningar framöver och man amorterade ju på samma gång en del tidigare skulder. Konkurrenterna fick sig en snabbare genomgång och det framgick väl inte så mycket nytt men kritiken vilar väl som tagits upp av andra på åldern på FOE riggar. Det som väger upp är i mina ögon en stark ägarfamilj som troligen kan tänka sig att spendera en krona extra om det skulle krisa samt en idag relativt stark balansräkning i koncernen med ett än starkare kassaflöde.
  Oljepriset släpper jag, det blir enbart spekulation och där resonerar jag ungefär som du gjort i tidigare inlägg/kommentarer.

  En mer än god direktavkastning tror jag mig kunna sova gott framöver trots allt. Det blir garanterat en spännande resa.

  //F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, spännande och du kan mycket väl ha gjort ett lyckat drag.

   Inte heller jag är särskilt bekymrad vad gäller finanserna, men avstår i varje fall för tillfället ifrån att utöka. Måste gräva lite i det hela igen känner jag för det finns helt klart potential. Efter lite utökat grävarbete får jag ta ett nytt beslut.

   Tror du att Bonheur kommer kunna behålla fg års utdelning eller räknar du med en sänkning? Hur går dina tankar kring FOEs kommande utdelning? Varför? Vore spännande att få höra hur du resonerar.

   Såg för övrigt följande artiklar i ämnet som jag tycker är värda att läsa:
   Värdeaktien som dog rekordsnabbt. En krönika skriven av Marcus Hernhag från Privata Affärer (Jag tror att Marcus har FOE i sin portfölj om jag inte missminner mig).

   Att oljan faller är ur flera perspektiv ett oroande tecken. Ett inlägg skrivet av Johan Thorén som är förvaltningschef på Strand.

   Radera
  2. Ja, tiden får utvisa om det jag har en för optimistisk tro på framtiden. Det är onekligen en del att fundera kring innan man kan ta ett beslut om att öka/behålla/sälja. Blir kul att följa dina slutsatser och eventuella köp/försäljningar.

   Bonheur tror jag kommer att behålla utdelningen, tittade som snabbast imorse och om man tittar på totalt betald utdelning för 2013 (betald under 2014) i förhållande till kassan så bör det inte vara några problem med hänsyn till kassan.

   Samma snabbkoll i FOE gav inte samma slutsats. Om jag såg rätt var utdelningen för 2013 (betald 2014) större än kassan i rapporten för Q3 nu senast.

   För det första var detta en snabbkoll så jag kan ha tittat fel. För det andra finns det givetvis annat att ta hänsyn till. Bägge företagen kommer väl för helåret leverera en lägre vinst vilket såklart kan påverka besluten kring utdelningarna.

   Ska titta lite närmare på både detta och dina länkar senare!

   //F

   Radera
  3. Ok tack för infon F. Om du tittar närmare på detta får du mer än gärna lämna en kommentar med vad du kom fram till.

   Radera
 3. Staten är visserligen storägare i Statoil men de styr inte sällskapet. Statoil har nu realiserat sitt STEP program som innebär en dominoeffekt mot hela leverandörsbranschen. tror inte Norska staten skulle godkänt detta om de styrde hela företaget..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt sant, självklart styr inte den norska staten över Statoil, men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det knappast kan vara en nackdel att vara ett norskt företag med många norrmän anställda i det här läget. Beslut som tas gällande leverantörer måste ju dock i första rummet vara till nytta för Statoil och dess aktieägare och så lär det också fungera gissar jag.

   Radera