onsdag 3 december 2014

Inköp Ratos

Jag har under en ganska lång tid sneglat på Ratos, men har aldrig tryckt på köpknappen. Idag gjorde jag dock det och köpte en liten post.


De främsta skälen till att jag aldrig köpt har berott på att jag tycker det är så svårt att analysera deras innehav (vilket jag fortfarande tycker) samtidigt som deras modell, dvs köpa bolag "billigt", förädla och därefter sälja "dyrt", är svår att fullt ut värdera. Hur väl kommer de att lyckas med detta framöver? Vilken IRR kan befintliga och framtida portföljbolag generera? Jag inser att det i slutänden handlar mycket om förtroendet för att ledning och styrelse kan skapa fina värden för aktieägarna och ett sådant förtroende måste jag ändå säga att jag har även om jag knappast skulle vilja gå "all in".

Den senaste tiden har jag försökt läsa på mer om Ratos innehav samt att jag även försökt räkna lite på värdering och jag finner då att bolaget ser köpvärt ut på nivåer omkring 45 kr. Osäkerheten i min uträkning känns dock ganska så hög, men bedömningen är ändå att risk/reward till nuvarande pris är attraktiv. Dessutom är direktavkastningen trevlig och jag kan inte finna något skäl till att utdelningen kommer att sänkas i närtid. För den som vill läsa mer om Ratos kan jag rekommendera följande inlägg:

22 kommentarer:

 1. varför köpa en underpresterare som sänker utdelningen nästan 50% och köper ett oljeservicebolag som havererar är det att skapa värde åt aktieägare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt har ju Ratos levererat helt fantastiskt till aktieägarna, men nu när de halverat utdelningen och haft en svacka har priset på aktien också fallit kraftigt. Flera innehav ser riktigt spännande ut tycker jag och personligen tror jag ändå på bolaget långsiktigt varför det kändes rätt att ta en mindre position? Visst är risken hög, men på sikt finns ändå goda möjligheter till att det här kan bli en bra investering. Jag ser ingen anledning till att de kommer sänka utdelningen kommande 2 år i varje fall och kassan är ju välfylld.

   Radera
 2. Lider med alla som kommer se Ratos gå ner mot 30 kr nästa år när OMX viker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om OMX viker kommer många bolag att gå ner i pris och det passar mig utmärkt. Om så sker står jag redo att handla och skulle Ratos gå ner mot 30 kr, utan att caset ändrats, så tvekar jag inte att köpa fler. För tillfället har jag dock ingen avsikt att utöka positionen utan c:a 5% får räcka, som sagt, risken är inte låg och bolaget mycket svåranalyserat.

   Radera
 3. Är själv sugen på Ratos, men tycker som du att de är svåranalyserade. Det var kul att läsa en del kommentarer i inläggen du länkat till. Det finns uppenbart två läger, hatarna av Ratos och älskarna :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja Ratos verkar vara ett laddat område. Vissa hatar helt enkelt aktien och några av dem har säkert varit med om en resa ner + fått en utdelningsminskning med 50 %... är ju aldrig kul. Det var ju faktiskt inte så länge sedan (april 2014?) som kursen stod i typ 65 kr eller mer.

   Jag tycker dock att situationen är lite annorlunda nu när priset kommit ner en bra bit. Visst, riskerna är knappast små, men som jag tidigare skrivit så tycker jag att flera av innehaven ser klart spännande ut.

   Radera
 4. Man ska ta in ett bolag av kvalité när dom är i en svacka. Många verkar gett upp och då blir jag köpsugen. Grattis, du kan räkna med fina utdelningar åren framåt och då gör det inget att det kanske tar lite tid.....Nog få som har ett så bra gav som du har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas så klart på det scenario du beskriver. Innehavet är långsiktigt om nu inget allvarligt inträffar och jag tycker helt klart att det i Ratos finns mycket kvalitet. Som du säger, tror man (liksom jag) att det här kanske ändå är en tillfällig svacka så är det ju köpläge.

   Radera
 5. 11 av 18 innehav går riktigt hyggligt och då räknar jag med Ledil. Aibel kommer slåss om en hel del kontrakt i början av året och åtgärder har tagits, samt börjar Bisnode se bättre ut. Dom kommer igen med besked. NCG och Arcus-gruppen kommer vara på börsen om ett par år tror jag. Efter köpet av Ledil så har dom 3,3 miljarder i kassan...jag tror på extrautdelning till våren.

  Grattis till ett spännande köp på en kanonnivå. Tror du kan se att du kommer få 10% i utdelning på ditt gav om tre år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja flera innehav är som sagt var riktigt intressanta och du nämner ju några av dem. Kassan är välfylld, men personligen tror jag inte på någon extrautdelning, men däremot på att de behåller nuvarande nivå till våren.

   En YOC på 10 % på mitt GAV om tre år tar jag gärna =)

   Radera
 6. Grattis till ett spännande köp! Jag har samma förhoppningar och tankar som dig och kommer nog öka lite vid nuvarande nivå. Bolaget är svårt att värdera och osäkerheten är stor så det känns på gränsen till för spekulativt men jag tänker att jag klarar den risken i portföljen. Jag har förtroende för ledningen och tycker att sänkningen av utdelningen var rätt. Läge för omstart helt enkelt.

  Det hade varit intressant om någon av "hatarna" kunde berätta sin historia med Ratos så man kunde förstå bakgrunden till deras affekt. Någon som är sugen? Det blir lätt många one liners har jag noterat.

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst känns det lite spekulativt, men vid nuvarande prisnivå känns ändå risk/reward intressant och det fick mig till beslutet att ta en position.

   Bolaget är som sagt väldigt svåranalyserat och det är dessutom snudd på omöjligt att "räkna på" hur saker kommer att utvecklas. Jag tycker att en kommentar 40% 20 år skrev i sitt inlägg "Ratos - värderingsexperiment sammanfattar det hela väldigt bra (länk till inlägget finns ovan):

   Visst kan Ratos bli en bra investering i dessa nivåer. Dagens höga direktavkastning är redan tillräckligt lockande. Men det är den höga osäkerheten som jag inte gillar när deras befintliga innehavs vinst och kassaflöde kan variera så kraftigt över tid.

   För att nå de höga IRR siffrorna som du pratar om så måste Ratos fortsätta att hitta bra bolag och utveckla vidare och sen slutligen bra exits. Nyckeln är tillgång till bra bolag till rimliga inköpspriser. Då är den viktiga frågan:

   Hur enkelt är det att hitta bra bolag med utvecklingsmöjligheter? (Då spelar mindre roll hur duktiga Ratos är att förädla och förbättra.)


   Mitt förtroende för ledningen är dock så pass stort att jag tror de kan åstadkomma just detta, dvs hitta tillräckligt många bra bolag med goda utvecklingsmöjligheter, förädla dem och på sikt sälja. Nu har de hamnat i en svacka och många är negativt inställda, då luktar det köpläge.

   Radera
 7. Väldigt bra köp!
  Jag själv äger Ratos och har en riktkurs på 55 kr. Stor del av min portfölj består av Ratos och det är en grym utdelning som du skriver om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas att det blir ett bra köp, chansen finns absolut för det finns mycket kvalitet i Ratos trots allt. Jag vågar dock inte vikta dem allt för högt i portföljen utan nöjer mig med c:a 5 %.

   Radera
 8. Köpte själv på 49,51 nyligen, verkar vara ok köpläge just nu. Intressanta bolag i portföljen och de verkar laddade för ytterligare förvärv. Möjligtvis kan Aibels verksamhet nästa år få viss påverkan på kort sikt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hoppas på ytterligare förvärv. Vi får hoppas på fin utveckling framöver.

   Radera
 9. Med min lilla budget som student så valde jag idag att öka på innehavet med 100 st aktier. Ratos utgör (tyvärr) nu en stor del av min portfölj och innan köpet idag hade jag ett GAV på 65 kr vilket inte är nåt att skryta med. Så efter mitt lilla köp idag tänker jag undvika all kontakt med Ratos tills mitt psyke blir stabilare kring den här aktien ;) haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det krävs ett gott psyke ibland, men är man bara långsiktig och tror på bolaget spelar ju inte kursen på befintligt innehav speciellt stor roll egentligen.

   Radera
 10. Kul med inköp av Ratos, blir intressant att följa framöver :)
  Vad är dina tankar om Bonheur? Tror du på fortsatt nedgång eller finns det anledning att slå till nu?
  Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får väl hoppas det blir kul =)

   Vad gäller Bonheur börjar priset kännas lockande, men fortsätter oljepriset att falla kan nog kursen gå ner en bit till. Substansrabatten i Bonheur ser väldigt smakfull ut får jag säga. Till nuvarande kurs är det absolut inte otänkbart för mig att fylla på med några till, men jag har inte tagit något beslut kring hur jag tänker göra.

   Radera
 11. Helt obegripligt att marknaden missat deras stora kassa inför utdelning till våren...kommer bli en trevlig vår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror i och för sig inte att marknaden har missat detta utan den nedtryckta kursen är istället en "produkt" av tidigare sänkt utdelning och en osäkerhet kring om Ratos verkligen är förmögna att återupprepa tidigare succé (dvs förvärva potentiella bolag "billigt", förädla dem och sedan sälja "dyrt"). Personligen tror jag att de har den förmågan, men jag kan naturligtvis ha helt fel. Under tiden jag väntar och ser hur väl de lyckas ser jag goda möjligheter till att få del av fina utdelningar för någon sänkning i närtid har jag svårt att se med tanke på den välfyllda kassan.

   Radera