torsdag 18 december 2014

Rapport Q1 2014/2015 - MQ

Idag presenterade MQ sin rapport avseende det första kvartalet 2014/2015. I stora drag var rapporten ok, men inte fantastisk.


Det är dock glädjande att konstatera att MQ fortsätter att stärka såväl resultatet som kassaflödet samtidigt som skuldsättningen fortsätter att gå ner. På minussidan finns att nettoomsättningen minskade med 4 %.

MQ:s första kvartal 14/15 jämfört med samma period föregående år ser ut som följer:

I presentationen sammanfattas kvartalet
så här:
 • Starkare rörelseresultat genom ökad bruttomarginal (noga utvalt sortiment samt färre kampanjer) och kostnadskontroll (effekt från kostnadsbesparingsprogrammet).
 • Förstärkt kassaflöde (bättre resultat, jämnare varuflöde och kontrollerat varulager) och en rejält minskad nettolåneskuld.
 • Svag efterfrågan på säsongsbetonade plagg under hösten, övriga kategorier har dock utvecklats väl.
 • Intensifierat tillväxtfokus och utvecklingsarbete på flera plan.
  • MQ har intensifierat arbetet för nystart i Norge. Tack vare en starkare och mer stabil finansiell ställning är detta möjligt.
  • MQ Shop Online lanseras i Norge i mars 2015.
  • Det externa varumärket Jumperfabriken lanseras på MQ Shop Online.
 • MQ stänger en butik på Bogstadveien i Oslo, men skriver samtidigt kontrakt på Grensen i Oslo för att skapa MQ:s första ”flagship store” i Norge.
MQ säger att verksamhetsåret 2014/2015 blir ett utvecklingsår och att de är långt ifrån färdigutvecklade rent konceptuellt. Det finns stor potential som ännu inte är levererad. Tack vare stabila finanser ligger fokus nu på tillväxt. Glädjande nyheter tycker jag.

Tankar om MQ:s rapport?

2 kommentarer:

 1. Som du säger stabilt men ingen super rapport! Väntade på ditt inlägg skriver ju själv mer om sparandet än investeringarna och uppskattar att du gör dessa uppdateringar kring de flesta rapporter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, stabilt men inte super summerar rapporten väl. Jag hoppas att vi under den senare delen av detta verksamhetsår får se lite omsättningsökning, men med fortsatt god kostnadskontroll. Nu ser vi fram emot att få del av den kraftigt höjda utdelningen.

   Ska du återinvestera eller köpa några skjortor för pengarna? Jag menar, skjortor som MQ har betalt åt dig kan ju aldrig vara fel och samtidigt trycker du tillbaks pengarna i verksamheten som kommer dig till gagn vid nästa utdelning =)

   Radera