lördag 31 januari 2015

Åter från semestern, dags för lite "recap"

Först och främst, vilken fantastisk underbar semester vi haft i härliga Thailand! 2 veckor försvann allt för fort, men minnena kommer definitivt att hänga kvar länge.


Även om jag varit iväg och haft semester så har jag försökt att hänga med i varje fall lite kring vad som hänt inom börsvärlden och mina innehav. Skillnaden är bara att jag gjort det från en solstol i 30+ och med en Chang eller Singha i handen. Synd att klaga =) En väldigt viktig iakttagelse jag gjorde var att Chang är att föredra framför Singha eftersom den är minst lika god MEN billigare och dessutom har en högre prestanda = högre alkoholhalt =).

Så, vad har då hänt för spännande kring mina investeringar när jag varit borta? Jo, ganska mycket faktiskt. Jag kan t ex konstatera att börsen fortsätter att gå mycket starkt. Personligen är jag väl inte helt nöjd med det eftersom jag skulle vilja fylla på i flera av mina innehav.

Hur som helst, nedan kommer en liten "recap" av några intressanta händelser under perioden jag varit borta:

Kvaerner
Kvaerner släppte en glädjande pressrelease den 20:e januari där de meddelar att de nu har skrivit på ett "Final Contract" avseende utveckling och leverans av två "Steel Jackets" till Johan Sverdrup fältet. Leverans ska ske till sommaren 2017, men redan nu har arbetat påbörjats så smått. Kontraktet är värt c:a "NOK 2 billion" så det är ju inga småpengar vi pratar om här.

Som jag varit inne på tidigare, i inlägget Kvaerner - mer om ramavtalet och avsiktsförklaringen, så trodde jag dock på detta utfall, dvs att tidigare signerat "Letter of Intent" skulle fullföljas. Dock, ingenting är ju klart för än det är klart så självklart känns det extra bra att nu få det bekräftat.

Marknaden verkar dock inte ha tagit någon större notis om nyheten och kursen fortsätter att hacka. Sannolikt beror det på den allmänna rädslan kring oljerelaterade aktier .


Industrivärden
Efter några spännande turer kring Sverker Martin-Löf och efterföljande avhopp från styrelsen kom nyheten om att Fredrik Lundberg tar plats som vice ordförande (han har tidigare varit ledamot). Fredrik säger att "Jag har försökt göra ett gott jobb. Men min nya roll som vice ordförande i Industrivärden markerar ett något ökat ansvar". Personligen ser jag positivt på detta.

Spana gärna in artikeln "Kungen av långsiktighet" skriven av Marcus Hernhag för Privata Affärer.


Castellum
Den 21:e januari släppte Castellum sin bokslutskommuniké. Förvaltningsresultatet växte med 8 % och utdelningen höjdes med c:a 8,2 % från 4,25 till 4,60 kronor per aktie. Med andra ord ganska så fina siffror.


Investor
Den 28:e januari släppte Investor sin bokslutskommuniké. Substansrabatten per aktie uppgick per den 31:e december 2014 till 343 kronor per aktie och utdelningen höjs med 12,5 %, från 8 till 9 kronor per aktie.

Dessutom meddelade bolaget att Johan Forsell blir ny VD från den 12:e maj 2015. Johan efterträder Börje Ekholm som lämnar sin befattning efter nästan 10 år. Börje blir ansvarig för Investors nya etablering Patricia Industries som ska fokusera på utveckling och expansion av portföljen av helägda dotterbolag.


Nordea
Samma dag, dvs den 28:e januari, kom Nordea med sin kommuniké. Rapporten överraskade positivt och kursen har på kort tid gått upp rejält. Extra positivt var att kreditförlusterna blev klart lägre än förväntat.

Utdelningen höjs med 44 % (räknat i Euro, men räknar vi i SEK blir det mer än så) och bra mycket mer än vad jag hade trott. Som jag tidigare skrivit om i inlägget "Rapporter, kommande utdelningar och semester" så förväntade jag mig minst 4,50 kronor per aktie i utdelning och kanske så mycket som 5 kronor. Nu blev det hela 0,62 Euro vilket till nuvarande växlingskurs skulle innebära 5,79 kronor per aktie. Inte illa! Nordea har höjt utdelningsandelen till 70 % vilket så klart är ganska mycket, men finanserna är stabila och behovet av att hamstra mer bedömdes väl som begränsat.


Telia Sonera
Den 29:e januari kom då till sist Telia med sin bokslutskommuniké. Rapporten var väl ungefär som jag förväntade mig. Vinsten per aktie fortsätter att sjunka och är nu 3,35 kronor per aktie (fg år 3,46 kr). Utdelningen blev 3 kronor per aktie vilket är samma som föregående år. Telia delar alltså ut hela 90 % av vinsten. Oroväckande mycket när trenden för vinsten är nedåtgående. Telia är dock ett mycket litet innehav för min del (1 % av portföljen) och jag överväger faktiskt att sälja av innehavet men har ännu inte bestämt mig.

Jag har säkert missat ett antal intressanta nyheter, men klandra mig inte, jag har ju faktiskt haft semester =)

Önskar er alla en trevlig lördag!

4 kommentarer:

 1. Haha, din iakttagelse kring Chang vs Singha var bra. "Har en högre prestanda" var ny för mig, den lägger jag på minnet :)

  Säger också välkommen tillbaka och att jag ser fram emot kommande inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe
   Tack och jag kan redan nu säga att nästa inlägg kommer imorgon, det blir månadsrapporten det.

   Radera
 2. Välkommen tillbaka. Får vi en uppdaterad budgetprognos nu kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Onkel Tom!
   Jo det kan nog tänkas komma en uppdatering vad det lider.

   Radera