onsdag 14 januari 2015

Inköp Nordea

Idag köpte jag in ytterligare ett gäng aktier i Nordea.


Som jag däremot redan poängterat vid mitt förra inköp av Nordea i december tror jag dock på en skaplig utdelningshöjning 2015. En utdelning om minst 4,50 kr/aktie (med god potential till mer) kan jag definitivt se. Om saker och ting utvecklar sig rimligt väl och finansbranschen inte hamnar i en ny kris så skulle jag vilja säga att Nordea är en av bankerna i Norden med högst potential för fina utdelningshöjningar kommande år. En artikel inom ämnet är Banker i strykklass publicerad på Avanza.

Den 28:e januari presenterar Nordea sin årsrapport. Kursutvecklingen i Nordea har varit tämligen försiktig och mitt antagande är att det till stor del beror på osäkerhet kring Nordeas exponering och utlåning till Ryssland samt Norge. I båda fallen finns stora osäkerheter på marknaden kring eventuella kreditförluster kopplade till oljeindustrin samt givetvis det utsatta ekonomiska läget som råder i Ryssland (fallande oljepris, valutaras, konflikten med Ukraina mm).

Självklart finns det en risk för att kreditförlusterna blir större än beräknat, men samtidigt är Nordea en rejält diversifierad bank varför jag personligen tror att de skulle kunna hantera ett sådant scenario även om det så klart inte vore optimalt för oss aktieägare.

2 kommentarer:

  1. Nej men grattis! Fin fint köp. Är övertygad om att detta kommer bli ett fint köp för dig då Nordea jobbar hårt för att öka sin ROE och dra in på sina kostnader för att kunna öka sin kapitaltillväxt ihop med fortsatt utdelningsökning! :)

    SvaraRadera
  2. Japp jag hoppas och tror också att det långsiktigt kan bli en fin investering, men det återstår ju så klart att se =)

    SvaraRadera