tisdag 13 januari 2015

Rapporter, kommande utdelningar och semester

Nu inleds snart den intensiva rapportsäsongen där årsrapporterna ska presenteras liksom förslag till utdelning.


Bland mina innehav är det följande bolag som delger årsrapporterna nu i januari:
 • Castellum (2015-01-21)
 • Investor (2015-01-28)
 • Nordea (2015-01-28)
 • Telia Sonera (2015-01-29)
Vad gäller MQ är det ju redan känt att de höjer utdelningen från 0,39 kr/aktie till 1,36 kr/aktie.

Så vad kan man då som aktieägare förvänta sig för utdelning från dessa bolag 2015? Självklart sitter jag inte på facit, men jag tänkte ändå ge mig på att spekulera lite om saken. Om jag har rätt eller fel blir vi snart varse:

Castellum
Castellum är en fantastisk utdelningsaktie som höjt sin utdelning hela 17 år på raken. Jag tror inte att den trenden kommer att brytas i år heller.

2014 delade Castellum ut 4,25 kr per aktie och i år tror jag vi får se en höjning med 0,25 kr vilket alltså innebär att utdelningen 2015 landar på 4,50 kr.  

Investor
Investor har sedan 2011 höjt utdelningen med 1 krona per aktie och år. Även i det här fallet tror jag att den trenden kommer att fortsätta.

2014 delade Investor ut 8 kr per aktie och för 2015 tror jag på en höjning med 1 krona vilket innebär en förväntad utdelning på 9 kronor per aktie.

Nordea
Även Nordea har höjt utdelningen sedan 2011 och för 2015 ser det lovande ut för en större höjning.

2014 delade Nordea ut 3,79 kr per aktie och för 2015 tror jag på en höjning till minst 4,50 kronor, men det skulle kunna bli så mycket som 5 kronor. Estimatet från sajten 4-traders säger 0,55 och om det stämmer (och växlingskursen är intakt) skulle utdelningen till och med bli högre än 5 kronor. Det estimatet tror dock jag är väl optimistiskt även om jag så klart hoppas att jag har fel.

Telia Sonera
Telia har sedan 2011 höjt utdelningen vid ett tillfälle från 2,85 kr/aktie till 3 kr. För 2015 tror jag vi får samma utdelning som 2014, dvs 3 kronor per aktie.

Med tanke på att vinsten per aktie krymper ser jag inga förutsättningar för utdelningshöjningar kommande år utan tror på att nivån 3 kronor per aktie kommer gälla minst 2-3 år framåt.

Slutligen är det så att jag inom kort åker iväg 2 veckor till Thailand för en förhoppningsvis härlig semester tillsammans med familjen. Det ska bli underbart skönt och ger oss även en möjlighet att kolla upp en del saker som t ex prisnivå för boende, skola mm. Med tanke på detta blir det sannolikt sparsmakat med inlägg kommande veckor, men vem vet, kanske publicerar jag något inlägg från poolkanten? Jag menar, det är ju mitt under brinnande rapportsäsong vi är iväg trots allt =)

6 kommentarer:

 1. Jag tror definitivt att Nordea kommer ge över 5 kronor i utdelning. Av övriga bolag du nämner har jag själv bara Castellum och där tror jag att din prognos är rätt. Önskar dig också en trevlig semester och tackar för en intressant blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och kul att du gillar bloggen.
   Vad gäller Nordeas kommande utdelning så hoppas jag så klart att du har rätt. Inom kort har vi svaret.

   Radera
 2. Trevlig semester. Vii förväntar oss en rätt saftig analys och rapport relaterat till framtiden i Thailand så ligg inte för mycket vid poolen. Jag har förslag på två framtida blogginlägg:

  1) Lågkostnadsfyllan i Thailand
  2) Hur man sover utan A/C - Lägre elkostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Haha, jag gillar dina uppslag till inlägg. Kanske kan vara något.

   Radera
 3. Härligt med semester, se till att njut och ha roligt, bloggen finns kvar även efter :)

  Ser ut som rättvisa gissningar på utdelningar. Själv tänkte jag försöka ta mig till MQ:s årsstämma vilket ska bli intressant, något jag ska vara uppmärksam på? Även Castellum om det inte krockar men det är lite senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli väldigt skönt och som du säger, bloggen finns ju kvar ändå =)

   Vad gäller MQ skulle jag också ha velat gå dit. Du får skriva ett inlägg efter du varit där! Jag tycker det skulle vara väldigt intressant att veta mer om hur de tänker satsa nu framöver för att skapa tillväxt. Det pratas mycket om Norge, men samtidigt visar ju klädbranschen generellt försäljningstapp. Hur tänker MQ tackla detta?

   Radera