lördag 3 januari 2015

Sammanfattning av 2014

Då var det 2015 och jag måste inleda med att säga att 2014 verkligen var ett händelserikt år såväl privat som utifrån ett investeringsperspektiv.


Året avslutades med ett rejält fyrverkeri eftersom jag tidigare blivit erbjuden ett nytt spännande arbete vilket jag sent i december tackade ja till. Jag vill av flera skäl inte säga för mycket om jobbet.

Bloggen startade jag i mitten av juni 2014 och jag måste säga att jag är riktigt överraskad över att så många läsare har hittat hit. För mig personligen har bloggen gjort mig mer disciplinerad och genom att samtidigt läsa andras bloggar har jag och Fru VTF förändrat vårt sätt att se på saker och ting. Som ett resultat av detta nya synsätt har vi bland annat minskat våra kostnader högst avsevärt och utan att vi upplever att vår livskvalitet försämrats (snarare känner vi tvärt om). De månader jag varit som mest aktiv med bloggen har den haft kring 35.000 sidvisningar per månad vilket så klart känns inspirerande. Jag tackar också för alla kommentarer, synpunkter och mail jag fått vilka i många fall har fått mig att tänka till både en och två gånger extra.

Topp 6 listan över de mest lästa blogginläggen ser ut som följer:

Våra investeringsbara tillgångar har under året ökat med hela 66 % vilket så klart känns mycket kul. Det var dock lite speciella omständigheter som gjorde att kapitalet kunde växa så mycket. Aktieportföljen, exklusive nya insättningar men inklusive utdelningar, har under året ökat med nästan 20%. Inte illa!

Betydligt viktigare är dock att våra passiva inkomster under året har ökat rejält. Det är ju av den vi ska leva när vi vandrat klart på Vägen till Frihet.

Vår viktigaste målsättning för 2015 är att fortsätta öka våra passiva inkomster. Vår tanke, för att nå dit, är att även fortsättningsvis göra månatliga inköp till portföljen för att på så sätt sprida ut köpen och minska risken. Vår krigskassa för aktieköp är välfylld och väntar på att få komma i arbete.

Då vi under året gjort en hel del omprioriteringar kring vad vi önskar lägga våra surt förvärvade slantar på kombinerat med fina utdelningar så kommer vi ha ett riktigt starkt månatligt kassaflöde att nyttja till aktieköp. Utöver detta kommer vi, liksom tidigare, fortsätta att amortera på huset och stoppa in en slant till vår aktiefondportfölj månatligen. Ska vi kunna nå ett så pass högt månatligt sparande krävs mycket disciplin, men det är inget fel på vår motivation så om inget oförutsett inträffar tror jag verkligen att vi kan klara det.

Trots vår spardisciplin har vi tagit höjd för att också kunna göra det vi gillar mest, att resa. Vi är inte beredda att leva på nudlar och luft utan försöker istället att hitta en bra balans mellan sparande och konsumtion och att hela tiden, utifrån vårt perspektiv, göra kloka prioriteringar. Som ett led i detta sätter vi därför varje månad av pengar till en reskassa som gör det möjligt för oss att åka iväg i varje fall ett par gånger per år. 2015 års första resa blir till varmare breddgrader och vi kommer att åka senare i januari. Den resan ser hela familjen fram emot!

Slutligen känns det viktigt att poängtera att vi inte kommer göra några inköp om vi inte finner aktier vars pris ligger under vårt uträknande köptak. Med tanke på detta hoppas jag därför på att 2015 kan bjuda på en lite större sättning vilket då skulle ge oss fler köpmöjligheter. Ifall så sker har vi en ganska så välfylld krigskassa vilken väntar på att sättas i arbete kombinerat med vårt starka månatliga kassaflöde.

Önskar er alla en god fortsättning på det nya året!

21 kommentarer:

 1. Jag gillar din blogg och grattis till ett fint 2014. Jag ser fram emot att följa dig 2015.

  SvaraRadera
 2. Det är alltid kul med läsare och du förtjänar uppmärksamheten. Jag gillar ju att läsa om dina tankar kring flytt men tycker nog ändå att du lyckats minst lika bra med inläggen kring olika företag du följer.

  Vi har precis samma uppfattning som ni vad gäller en upplevd ökning i livskvalité med minskat spenderande. Helt "tvärt om" mot vad många tror men mycket påtagligt.

  Lycka till på nya jobbet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Onkel Tom, de orden värmer verkligen och tack också för lyckönskningen. Det ska bli kul och jag hoppas att jag gjorde rätt.

   Ja det är festligt det här med upplevd ökning av livskvalité trots minskad konsumtion och precis som du säger, många tycks tro att man måste "hetskonsumera" för att bli lycklig. Ack så fel de har. Nu lever vi ju knappast speciellt snålt ändå, men skillnaden gentemot hur vårt beteende såg ut för bara några år sedan är enorm och jag måste nog säga att jag känner mig betydligt lyckligare nu än då.

   Radera
  2. Precis,

   Vi lever knappas fattigt heller men skillnaden är stor mot tidigare och lyckokänslan större.

   Radera
 3. Imponerande utdelningsnivå! Lycka till med nya jobbet och lycka till under 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Christoffer. Låt oss nu tro på ett innehållsrikt 2015!

   Radera
 4. Stort grattis till ett alldeles lysande 2014!

  Och ett lika stort grattis till att ni har insikten att hitta en balans mellan konsumtion och sparande - det gör att ni kommer att orka fortsätta och uppnå era mål.

  Mvh//Chansar mest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Chansar Mest. Precis som du skriver tror jag att just en sådan balans gör en mer uthållig, men vi är ju alla olika så det finns väl ingen absolut lösning som passar alla.

   Radera
 5. Kul med nytt jobb. :) Lycka till där och riktigt bra jobbat med sparandet!

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ska bli spännande med nytt jobb helt klart.
   Tack för lyckönskningen och jag önskar dig självklart detsamma.

   Radera
 6. Grattis och lycka till i fortsättningen! Ni är verkligen på väg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav. Vi är helt klart på väg och jag ser att det verkar rulla på fint för dig också. Gott nytt 2015!

   Radera
 7. Grattis till nya jobbet! Låter som du kanske kommer bli min chef när jag är klar :P

  Ser ut som det kanske behövs en justering av målbilden (uppåt) eller tror du att det kommer "normaliseras"? Alltid roligt att se fler inse fördelarna med "frugality"/"snålhet" (mindre utgifter, samma livskvalité).

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja man vet ju aldrig men om jag nu skulle bli det vet ju inte jag vem du är i verkliga livet och vice versa =)

   Justera målbilden är alldeles för tidigt att göra ännu eftersom jag tror det kommer "normaliseras". Lyckas vi spara så mycket vi hoppas på i år + återinvesterar utdelningarna är det inte sannolikt att det räcker för att nå målet kring passiv inkomst 2015. Vi måste med andra ord använda en del av likviderna för att nå det målet och så är också simuleringen gjord. Nu användes lite mer av likviderna 2014 än vad jag först kalkylerat med och främst beror det på dippen i oktober. Med andra ord tror jag att det i slutänden jämnar ut sig. Jag hoppas dock så klart att kunna överträffa målet så vi kan komma iväg tidigare, men det blir inte helt enkelt.

   Radera
 8. Kul! Ha ett fantastiskt 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym. Önskar dig också ett fantastiskt 2015!

   Radera
 9. Mycket bra och intressant blogg! Den fyller en del av det tomrummet LL lämnade när han valde att dra sig tillbaka.

  Ska bli spännande att följa din utveckling och dina tankar. Inte minst kring de innehav jag själv har och då framför allt Bonheur. Oljepriset lär fortsätta att prägla kursen men om oljepriset ligger något mer stabilt (oavsett av nivå) kanske priset på Bonheur kan anpassas något efter bokförda värden. (Har förövrigt inte haft tid att sätta min in i utdelningsmöjligheterna för Bonheur som jag nämnde i en kommentar för ett bra tag sedan).

  Hursomhelst, spännande med nytt år och rapportsäsong runt hörnet! :)

  //F

  SvaraRadera
 10. Tack F och kul att du gillar bloggen. Ja, vi är nog många som saknar LLs eminenta blogg. Väldigt synd att han slutade skriva, men jag förstår honom samtidigt.

  Vad gäller oljepriset har man ju ingen susning hur det utvecklas. På sikt tror jag däremot att det kommer att stiga, men det kan komma att ta tid. Den stora frågan nu är vilka oljerelaterade bolag som klarar av att hålla stången. Att några kommer hamna i stora problem är jag tämligen övertygad om.

  Rapportsäsongen ser jag så klart också fram emot, det blir intressant =)

  SvaraRadera
 11. Varför amortera?
  Med dagens ränteläge(och prognoserna för de närmaste åren) så är det bara dumt. Du får betydligt bättre utdelning på att investera pengarna istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga. Nu handlar det bara om en mindre amortering så det spelar begränsad roll. Kanske dock ska överväga att helt sluta och investera istället. Huset är som sagt lågt belånat så det finns ju inga krav.

   /Vägen till Frihet från ett varmt och soligt Thailand :)

   Radera