tisdag 17 februari 2015

Thailand stoppar "visa runs"

Japp det är sant! Nu drar jag dock inte allt för stora växlar av detta med tanke på att det är några år kvar för oss innan vi hoppas nå vårt mål. Som jag ser på saken är det inte direkt osannolikt att reglerna och visumtyperna hinner ändras både en och två gånger innan det är dags för avfärd. Hur som helst...

Den Thailändska immigrationsmyndigheten gick för en tid sedan ut med information om att det från och med den 12:e augusti 2014 inte längre är möjligt att göra så kallade "visa runs" till gränsstationer för att få sitt turistvisum förlängt. Anledningen sägs vara att många missbrukar den här möjligheten för att kunna arbeta olagligt i landet. Genom att göra visa runs kunde du med andra ord stanna i landet hur länge som helst på ett vanligt turistvisum och det är ju inte tanken.


Framöver kommer det alltså att krävas att du innehar ett visum anpassat för ditt syfte med vistelsen och det verkar ju rimligt på alla sätt. Det finns dock vissa utmaningar med regeländringen och det är att det i nuläget inte verkar finnas någon visumtyp som klockrent passar våra syften.

I stora drag verkar det idag finnas följande långtidsvisum:
 • Non-Immigrant B: verkar enbart möjligt att få om du är anställd av ett Thailändskt företag alternativt startar upp en verksamhet i Thailand.
 • Non-Immigrant O, Retired: kallas även för pensionärsvisum. Du måste vara över 50 år och pensionerad. Dessutom måste du kunna visa att du har en pension på minst 65.000 THB per månad eller, om pensionen är lägre än så, tillgångar på banken om minst 200 000 THB.
 • Non-Immigrant O, Spouse/Family: är ju som det låter ett visum för den som är gift med en Thailändsk medborgare.
 • Non-Immigrant O-A, Longstay: låter ju bra, men för att bli beviljad måste du vara över 50 år och kunna visa att du har tillgångar på 800 000 THB (på banken) eller en pension om 65 000 THB/mån. De båda kan kombineras för att nå upp till gränsen.
 • Non-Immigrant ED, Education: för de som ska studera i Thailand vilket så klart kan vara en möjlig väg för oss.
 • Non-Immigrant O, Volunteer: är också en möjlighet, men problemet är att man vid ansökan måste bifoga ett så kallat "letter of invitation" från den organisation du tänkt arbeta för. Det kan så klart vara en möjlighet, men vi skulle helst vilja få chansen att kolla runt på plats innan vi tar ett beslut om i vilket projekt vi vill lägga vårt engagemang.
Utöver ovan varianter finns även ett antal varianter till, men de hoppar jag över eftersom de inte känns relevanta för oss. För att se alla typer och få detaljerad information, kolla den Thailändska ambassaden i Stockholms hemsida. Observera också att vissa av varianterna ovan låter dig stanna ett år i taget (med möjlighet att förlänga med ett år i taget), medan andra bara ger dig 3 månader innan du måste förlänga.

Så om vi tittar på listan ovan skulle ju det alternativ som passar oss bäst vara Non-Immigrant O-A, Longstay. Ett sådant visum ger att man får stanna ett år i taget med möjlighet att förlänga med ett år i stöten vilket kan göras på plats i Thailand, perfekt! Beloppsgränserna är ju inte heller något som helst problem så även där passerar vi. Problemet är dock att man måste vara över 50 år och det kommer vi inte att vara när det väl är dags.

Nu är det ju många år kvar så mycket hinner antagligen förändras. Som reglerna nu är stängs personer under 50 år ute trots att de kanske kan visa upp tillgångar och inkomster (t ex passiva) som vida överstiger nuvarande regler. Tanken med reglerna är ju inte att stänga ute den typen av personer, oavsett ålder, utan att få bort illegal arbetskraft som nyttjar turistvisumet på ett felaktigt sätt.

Med tanke på detta bedömer jag det inte som osannolikt att en ny visumtyp kommer införas. Jag tänker mig att det framöver skulle kunna tänkas införas en variant på O-A Longstay visumet för personer under 50 år, men som kan visa upp att de har välordnade finanser och därför inte är intresserad av att arbeta illegalt i landet. Om vi leker med tanken skulle de då kunna sätta kraven lite hårdare, t ex att du måste kunna visa upp tillgångar på minst 1 500 000 THB eller en månatlig inkomst av något slag på 120 000 THB. Dessa kan givetvis kombineras likt hur reglerna ser ut idag. Med ett sådant upplägg bör de nå sina syften och samtidigt locka dit personer som bidrar till landets ekonomi och välstånd.

Hur det blir återstår så klart att se och om ingen ny visumtyp kommer på plats när det väl är dags finns ju så klart alltid alternativen:
 1. Sök in på universitet (t ex för att lära sig Thailändska) och därmed kunna söka ED visum.
 2. Åk ner till Thailand i förväg och kolla runt på olika volontärprojekt, fixa en inbjudan därefter. Ger möjlighet att få Volunteer visa.
 3. Dra igång ett företag i Thailand. Kräver betydligt mer planering och det är inte helt billigt. Dessutom kan man som utlänning bara äga 49 % av aktierna samt att du måste anställa någon Thailändare. Reglerna verkar inte enkla men för den som är nyfiken finns lite mer information här. Dock möjligt och ger ett B visum.
Programmet Familjer på Äventyr som jag skrev om i ett tidigare inlägg har dock öppnat upp för lite nya uppslag som nu diskuteras så vem vet, vi kanske drar till Nya Zeeland istället =)

18 kommentarer:

 1. Ja jag tycker ni ska titta på Nya Zeeland eller någon annat mer välfungerande land. Har svårt att känna lockelse att flytta till en militärdiktatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är självklart inte låsta vid ett land, men Thailand är fortfarande ett alternativ för oss. Att det är en diktatur är ju dock inte på + kontot men världen är föränderlig så mycket kan hända tills det är dags för oss att åka på äventyr.

   Radera
 2. Bra att ni (kanske) kommit till insikt =) blir ju perfekt om ni rekar Nya Zeeland så kommer vi några år senare, hehe.

  Seriöst kanske man skulle prova sån där wwoofing i NZ om några år med familjen för å känna på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, så gör vi =)
   NZ är ett intressant alternativ, men nu börjar vi snacka galet långt bort.

   Radera
 3. Måste ni så långt bort? Kring Medelhavet finns några av de mest kända och omhuldade kulturer som vi har. Det finns också natur och historia som kan konkurrera med det mesta. Att lära sig spanska öppnar också dörren till hela Sydamerika längre fram men det finns andra alternativ. På Kreta finns exempelvis populationer med människor som lever väldigt länge. Fortfarande kommer ni hem med Ryanair för familjetillställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej vi måste absolut inte så långt bort som NZ. Som sagt, Thailand är fortfarande ett alternativ vi skulle vilja prova, men det måste ju finnas en vettig lösning att få vistas där också. Är ju också en bit från Sverige förvisso, men inte jämfört med NZ.

   Vi älskar flera länder kring Medelhavet så absolut kan det vara ett alternativ. Vi håller alla dörrar öppna.

   Radera
 4. Det är inte 50 år. Det är 55 år man måste vara för att komma i åtnjutande av longstay visan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Enligt den Thailändska ambassadens hemsida är det 50 år för longstay (typ O-A). Jag kan dock ha missat någon information för de verkar ju ändra reglerna stup i kvarten. Vet du något mer om detta?

   Så här står det i alla fall på webben:

   Non-Immigrant O-A Longstay:
   This type of visa will be issued to applicants aged 50 years or above wishing to take retreat in the Kingdom for a period of at least one year. Not allowed to work in Thailand. This type of visa having validity of visa for 1 year and Multiple entry. You will permitted to stay in thailand each time you enter for max 1 year per each entry during your visa validity.

   Radera
 5. Har själv hus på Phuket men i dagens läge hade jag kanske hellre kollat in grannländerna där man har rätt att äga och enklare VISAregler.
  NZ e säkert ett fint alternativ men som Onkel Tom säger så har vi massor av bra platser på närmre håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vilka länder i regionen har man rätt att äga?

   Radera
  2. Tips på alternativ du skulle spanat in tas tacksamt emot. Vilka skulle du rekommendera att kolla närmre på?

   Med en dotter i skolåldern är det också viktigt för oss att det finns vettiga skolor, antingen "svenska" med koppling till t ex Sofia Distans alternativt en internationell skola. Vi vill absolut säkerställa att hon får behörighet att fortsätta skolgång i Sverige om hon så önskar.

   Radera
 6. Kan berätta om det "klassiska" ed-visumtricket.
  Förut har man kunnat "köpa" detta visum för ca 20.000baht och då kunnat stanna ett år. Nu har dem sänkt detta till 6månader då dem insett att många utnyttjar det för att kunna stanna i Thailand.

  Pensionen i Thailand är helt klart intressant för mig när det är dags men inte nu.

  Företag?
  Jag träffade otroligt många svenskar i både phuket och bangkok som driver massage, barer, restauranger och hotell.
  Dem flesta går back men använder det för att kunna stanna. Inte ovanligt med dem som ägde verksamheter där att dem var i Sverige och jobbade under sommarhalvåret för att kunna hålla igång verksamheten i Thailand.

  Jag har också börjat titta på grannländer och hörde av en kompis som är från Vietnam att det ska vara lättare där (väntar dock på ett lite mer utförligt svar).

  Skriv gärna ett vanligt blogginlägg om du hittar några intressanta alternativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Det känns som om Thailändska myndigheter tightar till det här nu. Vid tillfälle ska jag läsa in mig lite mer kring det där med företag. En enorm risk är ju att du bara kan äga 49%. Känner du inte några Thailändare väldigt väl och som du dessutom litar på blir det utmanande,

   Vietnam tycker jag känns intressant. När du får mer info från din kompis får du mer än gärna posta svaret här. Vet han/hon något om internationella skolar och dess kvalitet tas den information tacksamt emot, vet inget själv om saken nämligen.

   Radera
 7. Hej!

  Officiellt så ska ej VISA runs funka längre men i praktiken så fungerar det som tidigare. Senast för någon vecka sedan gjorde bekanta VISA runs, de har ej märkt någon skillnad. Men hur länge kommer detta att funka?
  Jag har ju samma mål som er, och jag hoppas att det kommer "vettigare" lösningar på VISA problematiken.

  Företagsbiten går tydligen att lösa på två sätt om jag har förstått rätt.
  Visst, som farang får man äga 49% och det är lätt att bli lurad men standarden nu för tiden brukar tydligen vara att man tar 5 thailändare från gatan som ej känner varandra och sedan "äger" de 10% var (en 11%) och avsäger sig rösträtt.
  Det verkar också fungera med amerikanskt företag men det har jag inga detaljer kring

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rikard,

   Tack för informationen! Jo jag kan tänka mig att det fungerar som tidigare på vissa håll, men jag har även hört om motsatsen. Har läst om några fall där personer blivit vägrade inresa. Det går med andra ord inte att ta för givet att det kommer att fungera och under sådana premisser blir det ju svårt att hyra boende på 12 månader osv. Kan tänka mig att det kommer vara "godtyckligt" en stund till, men att det inom en inte allt för avlägsen framtid kommer att stoppas helt.

   Vad gäller företag har jag hört samma sak som du beskriver, dvs ta 5 thailändare "från gatan" som inte känner varandra. Sannolikt får du också betala en slant för den tjänsten =)

   Radera
 8. Thank you for sharing such great information.
  It has help me in finding out more detail about "Thailand Visa"

  SvaraRadera
 9. Thank you very much for your valuable information. can you help me in finding out more detail on Thailand visa

  SvaraRadera
 10. Thank you very much for your valuable information. can you help me in finding out more detail on Thailand visa

  SvaraRadera