fredag 20 februari 2015

Rapport Q4 och helår 2014 - Bonheur

I dagarna kom Bonheur med sin bokslutskommuniké avseende 2014 och med tanke på rådande omständigheter inom olje- och gasmarknaden får jag nog ändå säga att Bonheurs rapport var ok. Positiva valutaeffekter bidrog dock i hög grad varför det är lätt att bli lurad. Korrigerar vi för dem var året knappt godkänt. Utdelningen sänks från 7 NOK till 2,50 NOK per aktie.Vi börjar med att ta en titt på Q4 jämfört med samma period föregående år:

 • Intäkterna blev 3 465,6 MNOK (2739,9).
 • EBITDA landade på 1 389,3 MNOK (879,6).
 • Avskrivning/Impairment charges blev – 779,1 (-930,6).  
 • Rörelseresultatet (EBIT) blev 610,2 MNOK (-51).
 • Resultat före skatt (EBT) blev 555,5 MNOK (-72,8).
 • Periodens resultat blev 380,9 MNOK (-94,2).
 • Vinst per aktie blev 2,2 NOK (-4,7).
Som vi kan se så har det mesta siffermässigt gått åt rätt håll under Q4. Vid en första anblick verkar det ju väldigt trevligt, men man ska då vara medveten om att de totala intäkterna under Q4 2014 jämfört med samma period 2013 har påverkats i en ganska så hög grad positivt tack vare valutaeffekter. I rapporten anges följande:

 • USD - NOK: +13,5 %
 • GPB - NOK: +11 %
 • EUR - NOK: +4 %
Utan att jag är helt säker kan vi nog anta att valutaeffekterna, sätt över hela året, är minst på den här nivån, men inte otänkbart ännu högre. Med tanke på detta blir siffrorna inte alls lika imponerande vid en korrigering. Det här är ju inget bolaget kan styra över själv, men man ska vara medveten om att det nästa gång lika gärna kan slå åt andra hållet och då blir det inte lika kul.

Låt oss titta på ett exempel för att förstå hur mycket valutaeffekten faktiskt slår. Affärsområdet Cruise, som jag antar har sina intäkter i GPB, hade intäkter 2014 om 1 655 MNOK. Det kan jämföras med 2013 då intäkterna uppgick till 1 470 MNOK. Om vi nu korrigerar för antagen valutaeffekt om 11 % så blir intäkterna istället c:a 1 473 MNOK vilket ger att tillväxten i princip blev noll. Hoppsan! 

En titt på respektive affärsområde (hela 2014) visar följande:

Offshore Drilling
Som väntat går det sämre för affärsområdet Offshore Drilling 2014 än jämfört med 2013 och det beror till beror till största del på stora av- och nedskrivningar. För mer information hänvisar jag till inläggen Rapport Q3 2014 – Kvaerner och Fred Olsen Energy samt Rapport Q4 2014 - Fred Olsen Energy och Kvaerner.

 • Intäkterna blev 7 475 MNOK (7 022)
 • EBITDA blev 3 284 MNOK (3 358)
 • EBIT blev 933 MNOK (1 935)
 • Nettoresultatet blev 796 MNOK (1 735)

Korrigerat för valutaeffekter lär omsättningen knappast ha ökat. Som bekant valde även FOE att inte ge någon utdelning vilket så klart påverkar Bonheur negativt.

Renewable Energy
Affärsområdet Renewable Energy påverkade koncernens resultat negativt. Bonheur anger i rapporten att produktionskapaciteten förvisso har ökat, men samtidigt har elpriserna varit lägre vilket påverkat negativt. På den positiva sidan finns valutaeffekten (GPB - NOK). Korrigerar vi för den effekten så är min uppskattning att de totala intäkterna faktiskt blev något lägre än 2013 eller möjligen landade på samma nivå.

 • Intäkterna blev 812 MNOK (726)
 • EBITDA blev 548 MNOK (522)
 • EBIT blev 237 MNOK (280)
 • Nettoresultatet blev -72 MNOK (367)
Ibland blir jag galet trött på Bonheurs rapporter! Varför har de gjort strukturen så rörig? Ibland känns det som att de vill göra det svårt att hänga med. Dessutom, viss information man förväntar sig ska finnas på ett visst ställe är inte med eller så kan den hittas på någon helt annan plats.
Ärligt talat förstår jag inte fullt ut varför nettoresultatet är så pass mycket lägre jämfört med 2013. Någon som kan täppa igen luckorna?

Shipping / Offshore Wind
Det här affärsområdet visar på fin tillväxt även med hänsyn taget till valutaeffekter. Bonheur anger att de högre intäkterna beror på högre nyttjande av "jack-up" fartyg för installation och även på en ökad aktivitet för Global Wind tjänster.

 • Intäkterna blev 1 527 MNOK (1 017)
 • EBITDA blev 459 MNOK (193)
 • EBIT blev 326 MNOK (37)
 • Nettoresultatet blev 107 MNOK (137)

Cruise
Som jag skrivit om tidigare i detta inlägg har inte affärsområdet Cruise vuxit speciellt mycket utan det är främst valutaeffekterna som hjälpt till att förbättra siffrorna. Dessutom har drivmedelspriserna varit lägre vilket också bidragit positivt. Antalet sålda passagerardagar är lägre och Bonheur skriver i rapporten att marknaden för kryssningar i UK fortsatt är svag även om de märkt en förbättring under det andra halvåret.

 • Intäkterna blev 1 655 MNOK (1 470)
 • EBITDA blev 146 MNOK (65)
 • EBIT blev -39 MNOK (-613)
 • Nettoresultatet blev -120 MNOK (-637)
Other investments
Det här ”affärsområdet” består i huvudsak av ägande i NHST Media Group där Bonheur (tillsammans med Ganger Rolf) numer äger 54 %. Utöver NHST äger också Bonheur 6,3 % av Koksa Eiendom AS (där Ganger Rolf äger ytterligare 6,3 %).
 
I rapporten går det att läsa att NHSTs EBITDA för Q4 blev 9 MNOK samt att Koksa i Q3 betalade utdelning till aktieägarna vilket innebar att Bonheur (och Ganger Rolf) fick 22 MNOK vardera.

Slutligen, den 16:e februari 2015 fick bolaget information om att Skattemyndigheten har synpunkter avseende den beskattningsbara inkomsten för dotterbolaget MOPU AS. De anser att skatten ska höjas med 102 MNOK och Bonheur överväger att överklaga beslutet. Slutligen meddelar de att eventuella redovisningseffekter på grund av detta kommer att belasta 2014.

Vad är dina tankar om Bonheurs bokslutskommuniké?


14 kommentarer:

 1. Tack för en bra sammanställning.

  Jag har inget stort innehav i Bonheur och jag har köpt på rätt låga nivåer men har ändå en viss förlust i innehavet. Med den bakgrunden:
  - Kan jag tänka mig att köpa norska aktier inom olja och sjöfart -> Ja!
  - Finns det några alternativ -> Ja!
  - Är Bonheur toppkandidat i något avseende bland alternativen. -> Nej!

  Det betyder att jag inte kommer lägga några nya pengar på Bonheur. Innehavet är dessutom för litet för att göra något med så jag säger sälj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Onkel Tom!
   Funderar på hur jag ska göra men har inte bestämt mig. För egen del lutar det dock åt att behålla Bonheur, men några nya inköp är inte aktuella i nuläget.

   Radera
  2. Vad ser du för scenario framöver? Som jag ser det så ska det mycket till för att FOE gör ut som en vinnare ur den här svackan, även om dom inte går under. Det kommer innebära stora avskrivningar, kostnader för att stacka plattformar och troligtvis en reducerad produktinsbas längre fram. Om man lägger till den analys ovan så är det ju intjäningsförmågan som viker i bolaget, inte värderingen. Eller finns det något skäl att se det annorlunda?

   Radera
  3. Nej du kan ha helt rätt. Jag har dock inte hunnit tänka klart kring möjliga scenarier ännu så här krävs det lite mer tankemöda. Som du säger finns dock mycket som talar emot såväl FOE som BON. Får lov att återkomma framöver.

   Radera
 2. Jag kommer sälja det lilla jag har, känns inte som att detta vänder i närtid och om/när det vänder så känns det som relativ låg sannolikhet att detta ska uppväga den svacka som bolaget haft och som troligen ligger framför bolaget, jag ska bara fundera klart på vart pengarna ska ta vägen och ta det samtidigt som jag kastar ut Ratos vilket blir efter dom delat ut i år och troligen för gott och det är sorgligt.
  /jonnysvedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm jag överväger själv vad jag ska göra avseende Bonheur, men har ännu inte bestämt mig. Den stora frågan är som sagt var också hur dessa medel därefter ska investeras.

   Är du så pessimistisk kring Ratos? Det är inte jag även om jag anser att risken är relativt hög. Imorgon kommer ett inlägg på ämnet.

   Radera
 3. Ja, som sagt, till våren överger jag Ratos om inte skutan vänder och gör jag det så löper jag linan ut och säljer BON.

  Alternativ?
  SHB är jag jättesugen på att öka i, dom närmar sig 200 kontor i GB, över hälften är yngre än break even (ca 4 år) och efter det stiger lönsamheten brant och den slår troligen svenk. 200 kontor i GB är en bråkdel av den marknaden, minst det dubbla kan lätt sugas upp och då har vi ett ökande antal som kommer leverera fina stigande kulor på varje satsad krona.

  Kinnevik är en annan sak och dom är jag också jättesugen på att öka i.
  Läs deras årsrapport, låter som man sköter sakerna för bra för att vara sant.
  Bara detta stycket måste vara fel, ett företag vi inte vet ett skvatt om, AVITO lyckas visa en webbsida 18 miljarder gånger.
  Citat:
  Antalet sidvisningar uppgick under tredje kvartalet 2014 till 18 miljarder, jämfört med 11 miljarder för samma period år 2013.
  Miljoner Euro försäljning Jan- Sep 3 043 jmf 1 609 (+77%). EBITDA 1 688 jmf 477 (makalösa 55% marginal)
  Slut citat.

  Växande E-handeln med marginaler över 40% där en aktör under EN DAG hade 10 miljoner besökare och en halv miljon sålda produkter. EN DAG!

  HOME24 Jan - SEP MEURO upp till över 100 från 60

  osv/m.m

  http://www.kinnevik.se/Documents/Q4%202014/Kinnevik_Q4_2014_S_FINAL.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. SHB är ett bolag jag också vill öka i, men till nuvarande värdering känns det inte bekvämt.

   Kinnevik är ett spännande bolag, men jag vet för lite så får väl gräva lite om och när tid finns. Siffrorna kring antal sidvisningar låter dock sjuka, måste väl vara fel eller? Om det stämmer bör de nog jobba en del med att förbättra sin konvertering =)

   Jag tycker att problemet nu är att det inte finns speciellt många köpvärda bolag. På min bevakningslista finns det dessvärre inga alls, allt är för dyrt. En rekyl nedåt skulle tacksamt tas emot då jag är intresserad av att öka i flera innehav och ev ta in ytterligare något.

   Radera
 4. Kinnevik's GFG.
  Fem kontinenter omfattande 28 länder som täcker en befolkning på över 2,5 miljarder. Kan man sälja till 2% av 2,5 miljarder så säljer man till 50 miljoner.
  Säg att dessa spenderar 200 kr per år och marginalen är 50% så har man 10 miljarder i vinst vilket är 43 kr per aktie, det är makalösa 15% av aktiens pris.
  Nu når man inte det i närtid men trenden spelar dom rätt och kommunikationen drar snart in 10 miljarder vilket bara det är 43 per aktie som kostar runt 285.
  Jag tycker mig se vinster per satsad krona som kan bli makalöst bra.
  http://kinnevik.se/sv/Investeringar/e-handel-marknadsplatser/Mode-i-tillvaxtmarknader/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag vid tillfälle kolla om jag ser samma sak som du gör. I vilket fall som helst är Kinnevik ett spännande bolag värt att titta närmare på.

   Radera
 5. SHB drar in 22,50 per aktie och delar ut 16,50 av det, dryga 4%, vinsten är egentligen 5,6% av aktiens pris. GB kommer leverera och jag spår lång tillväxt och med en kronas påslag årsvis så har vi om 10 år fått 210 och dom 400 kommer att vara minst 620 (5%) Såldes har vi 830 om tio år på 400 in nu.
  Jag spår över dubbla pengarna om 10 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. GB är marknaden där jag kan se god tillväxt.
   Personligen gillar jag SHB och vill öka, men vid senaste rapporten kunde jag se att andelen osäkra kreditfordringar har ökat med 25 % och även att kreditförlusterna har ökat med hela 49% jmf 2013. Det här skapar frågor kring kreditportföljen och gör mig inte villig att betala ett allt för högt pris.

   Radera
 6. Angående Renewable Energy så finns det avskrivningar på en joint venture samt orealiserade värdeminskningar i värdepapper på 122MNOK som jag förstår det.

  Är det någon som vet var jag kan finna en backlog för Offshore Wind?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info Andree, allt som kan täppa igen luckorna är välkommet.

   Radera