söndag 22 februari 2015

Rapport Q4 och helår 2014 - Ratos

Den 19:e februari kom Ratos med sin bokslutskommuniké avseende 2014.

Ratos portfölj består för närvarande av 18 innehav och jag konstaterar att resultatet från innehaven har minskat från 602 MSEK 2013 till 392 MSEK 2014. Inte helt otippat är det Aibel som är den stora boven i dramat, men även Bisnodes resultat har försämrats kraftigt. Dessa två sammantaget står för en stor andel av minskningen av det totala resultatet.


Kassan är dock riktigt stark vilket till stor del beror på försäljningen av SB Seating och börsnoteringen av Inwido, Ratos väljer därför att höja utdelningen med drygt 8 % till 3,25 SEK / aktie (3) eftersom tillgängliga medel bedöms tillräckliga för såväl kommande förvärv som eventuella kapitaltillskott.

Innehaven i portföljen varierar i kvalité skulle jag vilja säga, men det finns utan tvekan en hel del spännande bolag bland innehaven där jag tror det finns goda möjligheter till en fortsatt positiv utveckling. 12 av 18 innehav visar stigande rörelseresultat och marginal under året, en trend vi får hoppas fortsätter 2015. VD Susanna Campbell skriver att "För den bolagsportfölj som vi äger vid inledningen av året bedömer vi sammantaget att det finns goda förutsättningar för ökade rörelseresultat under 2015".

Vad gäller Aibel så finns de med i toppstriden vad gäller tilldelningen av två kontrakt för Sverdrupfältet. Enligt oljebranschtidningen Upstream tippas Aibel ta hem det första större "topside"-kontraktet. Det sägs också att de enda kvarvarande aktörerna i striden om kontraktet är just Aibel och Kvaerner (hoppas det stämmer för då betyder det ju i så fall att oavsett vem som vinner blir det en fördel för mig då jag är delägare i båda bolagen =). Tilldelningsbeslut förväntas komma under våren och en positiv utgång här skulle ge viss lättnad även om det utan tvekan kommer bli ett rätt så tufft 2015 oavsett utgång.

I rapportens VD kommentar framgår det att nedskrivningar har gjorts av innehaven AH Industries, Hafa Bathroom samt Jøtul om totalt 250 MSEK. Detta eftersom "det är bolag som haft strategiska utmaningar och svag utveckling under en längre period". Här finns det en del att jobba på helt klart och Ratos aviserar att fokus kommer läggas på diverse åtgärder under året.

Nu 2015 och framåt skulle jag vilja se att Ratos ökar förvärvstakten något, men givetvis utan att göra avkall på kvaliteten. Självklart förstår jag att Ratos redan letar med ljus och lykta efter intressanta kandidater, men konkurrensen på transaktionsmarknaden är hög och tillgången till billigt kapital likaså. Det är också klart viktigare att hitta rätt bolag och till rätt pris än att bara köpa för sakens skull. Kvalitet, utvecklingspotential och prislapp måste därför alltid komma först anser jag.

Under 2014 förvärvades 66 % i LED-tillverkaren Ledil. Det tycker jag känns som ett mycket intressant köp i ett bolag där jag ser stor potential. Nischen är helt klart intressant och visar dessutom snabb tillväxt. Övriga intressanta transaktioner under året är försäljningen av SB Seating samt börsnoteringen av Inwido.

Ratos har beslutat att öka möjligheterna till förvärv genom att avkastningsmålet (IRR) sänks från tidigare 20 % till 15-20 % per år (bolagsanpassade mål). Dessutom har bolaget även justerat "minsta investeringsnivån" från 300 MSEK i eget kapital till 250 MSEK. Sammantaget bör detta göra det något enklare för Ratos i jakten på att förvärva nya spännande bolag. Personligen ser jag positivt på detta beslut och tror att vi kommer få se minst ett par intressanta förvärv under 2015.

Det framgår ingenting i rapporten kring en eventuell försäljning av Nordic Cinema Group, men ryktena känns initierade varför jag ändå tror vi kommer få se något kring detta under året. Enligt källorna ska Nordea och SEB ha anlitats för att leda försäljningsprocessen och det sägs att en börsintroduktion är det troligaste alternativet. Läs mer om ryktena i artikeln Ratos överväger storförsäljning på Placera.

Summa summarum tycker jag att det var en lite blandad kompott vi bjöds på. Det finns flera innehav som ser mycket spännande ut samtidigt som kassan är välfylld och ger utrymme för såväl nya förvärv som kapitalinjektioner avseende investeringar i befintlig portfölj. Samtidigt har några av innehaven rejäla problem och i botten finns Aibel, men även Bisnode bör nämnas. Om ryktena stämmer kring kontraktstilldelning och Aibel som tippad vinnare kan det dock vända på sikt.

Jag skulle nog vilja påstå att risken i Ratos är ganska så hög, men det är också potentialen. Jag kommer definitivt att behålla mitt (lilla) innehav som köptes in till en ganska så låg kurs. Jag bedömer att fallhöjden trots allt är begränsad. 

Hur går dina tankar kring Ratos rapport, innehav och framtid? Det här brukar ju vara ett laddat och kärt ämne för många =)

9 kommentarer:

 1. Iofs är räntan noll men att sänka sina mål och dela ut mer än man tjänar och dåliga affärer är tre markörer av rang så jag har i dagsläget planen att överge dom efter utdelning i slutet på april om inte ordentlig bättring visas.

  1) Aibel. Sällsynt och historiskt dåligt. Stort kapital vid fel tid i fel bransch.
  Jag är nästan förvånad att hon sitter kvar.
  Hur kan hon säga att hon tagit stora omstruktureringsprogram enligt plan? Planen kan väl för i helvete inte ha varit att man ska kasta in ännu mer kulor i ett Aibel som tappar hakan totalt när Statiol hostar vilket kunde förutses av en blind och hon säger ju rakt ut att hon visste att det är risky business och indirekt att hon visste att det skulle kunna gå åt helvete vilket det också gjorde.

  2) Jøtul, vad ser man där? Braskaminer, kom igen. sälj!

  3) Euromaint. Borde vara spel mot öppet mål men det kommer inte att hända, sälj!

  4) Bion ska sättas på börsen eller säljas till Bonnier och samtidigt ska man bryta med Bonnier och sälja Bisnode till dom.

  5) Och så går Inwido som tåget och då säljer man 3/4 av det.

  Nej, detta var inte alls vad jag trodde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar inte vara en helt nöjd ägare av Ratos =) Tror du inte på innehaven och VD / ledning bör du ju sälja fortare än kvickt. Jag är inte riktigt så pessimistisk.

   Jag kan dock hålla med i flera av dina synpunkter. T ex var Aibel verkligen feltajmat.

   Radera
 2. Ja, jag är inte alls nöjd, jag har haft dom länge och varit tillfreds med hur dom skött sig men jättesatsningen Aibel parat med en del annat känns sällsynt dåligt men jag har beslutat att ge dom till senvåren för det finns duktigt folk i Ratos och en del av innehaven är fina.
  Men jag kan inte släppa känslan att jättesatsningen i oljeservice känns som fel risk/reward. Hur ska man komma ur detta och vad ska man ha istället är mina funderingar. Jag vill se innovation och det är inte att ha en jättehög med pengar i folk som skruvar på en oljeplattform.
  Kinnevik känns som ett piggar gäng, eller?
  /jonnysvedan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå vad du menar. Aibel var absolut ett dåligt beslut, men samtidigt kunde ju ingen förutse att oljebranschen generellt skulle krascha så totalt. Att så nu blev fallet gjorde saken ännu värre skulle jag vilja påstå.

   Det finns absolut duktiga människor inom Ratos och jag tror att 2015 kan bli ett mycket intressant år. Som du säger, många av innehaven är väldigt spännande medan några andra, not so much =)

   Kinnevik är absolut ett spännande bolag. Jag har inte djupgranskat dem men misstänker att det även där finns lite surdegar i portföljen blandat med trevligare bekantskaper. Sannolikt värda att dyka djupare i.

   Radera
 3. Nja, att jänkarna skulle kram ut dramatiskt mer olja med ny teknik var väl känt och att OPEC då inte skulle dra åt kranarna kunde man räkna ut med knäna och att då drilla olja ute i havet skulle allt annat lika få stryka på marginalen.
  Och ett serviceföretag och i den branschen föll mig inte alls på läppen, tvärtom, nått annat, vad om helst nästan, hade varit bättre.

  Läs Kinneviks årsrapport, jag ser inga surdegar, iofs är det väldigt svårt att göra sig en bild av hur företagen ska gå, det är mycket enklare med Ratos.
  Självförtroendet låter nästan för högt för min smak, dom låter nästan för stöddiga och som ett exempel på det ska dom tydligen köpa den egna aktien om den fortsätter att vara i deras tycke för låg.
  Men, den som är bra har rätt att vara stolt, vi får se om det stämmer, jag misstänker att det är och förblir så.
  Jag ökade mitt innehav ganska ordentligt nyligen till 272 vilket lyfte mitt GAV till 236.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska definitivt försöka hitta tiden för att rota mer i Kinnevik. Det är något jag tänkt göra länge.

   Radera
 4. Gjorde slag i saken, Ratos & Bonheur ut, Investor in och öka SHB, Lundbergs, Industrivärden, Kinnevik, Atrium Ljungberg och lite till i lottsedlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Jag kommer att behålla Ratos en tid, men funderar verkligen på vad jag ska göra med Bonheur. Ska fundera lite mer innan jag ev agerar.

   Radera
 5. Jag önskar dom väl och tror också att dom kommer leverera, frågan är när och hur, och vilken tid det tar.
  Jag skulle nollställt dom nu på 58 och klarar dom inte 15-20 IRR på ett år så vet i tusan om dom skulle få stanna längre, men, nu valde jag att hoppa av redan nu, om ett år har vi facit.
  58 kr nu och jag vill se 65 kr eller över per 2016-02-22 och 3,25 kr utdelat från ett resultat som är över 3,25 kr /aktie under 2015.

  SvaraRadera