torsdag 12 februari 2015

Rapporter Fred Olsen Energy & Kvaerner samt utdelning

Igår släppte Fred Olsen Energy och Kvaerner sina årsrapporter för 2014. Dessutom har jag i dagarna mottagit utdelning från Akelius. Låt oss dock börja med en snabb genomgång av rapporterna:

FOE:s rapport var å ena sidan över min förväntan, men samtidigt valde bolaget att helt kapa utdelningen i år vilket jag faktiskt inte trodde de skulle göra. För en utdelningsinvestera känns det riktigt surt, men sett ur bolagets situation och den skakiga olje- och gasmarknaden i stort så tycker jag ändå att beslutet var helt korrekt.

Några intressanta noteringar för Q4 - 2014 jämfört med samma period föregående år:
 • Omsättningen blev 297,6 MUSD (298)
 • EBITDA blev 157,1 MUSD (116,7)
 • Rörelseresultat landade på 70,5 MUSD (56,6)
 • Periodens resultat 95,6 MUSD (45,7)
 • Resultatet per aktie blev 1,44 USD (0,7)
För helåret ser det ut som följer:
 • Omsättningen blev 1 184,1 MUSD (1 194,4)
 • EBITDA blev 516,2 MUSD (572,6)
 • Rörelseresultat landade på 144,1 MUSD (330,3)
 • Periodens resultat 118,3 MUSD (300,1)
 • Resultatet per aktie blev 1,77 USD (4,54)
För helåret kan vi alltså se att resultatet på EBITDA-nivå inte är speciellt stor. Inte heller på omsättningsnivå skiljer det sig mycket, men däremot är skillnaden betydligt större därefter. De främsta anledningarna till detta är höga av och nedskrivningar kombinerat med en "impairment charge" avseende den numer avställda Borgny Dolphin (för mer information om impairment charges, läs kommentarer i inlägget Rapport Q3 2014 - Kvaerner och Fred Olsen Energy).

För Q4 däremot är siffrorna bättre rakt igenom och det trots att omsättningen ligger i nivå med Q4-2013. Det pekar på att kostnadskostymen nu har börjat anpassas vilket får ses som positivt.

En titt på backloggen för kontrakt visar att 2015 och en del av 2016 ser helt ok ut. Backloggen tillsammans med en anpassad kostnadskostym kanske till och med kan ge ett rätt så bra 2015.

Osäkerheterna är dock många och bolaget har på senare tid inte lyckats teckna några nya kontrakt. Detta är så klart mycket allvarligt och i praktiken har bolaget nu 1 - 1,5 år på sig att finna nya uppdrag för om så inte sker hamnar FOE i en riktigt prekär situation. Ska de lyckas med det måste vi nog få se en vändning i olje- och gasmarknaden för annars vet i tusan hur det här kommer att sluta.

Ytterligare en utmaning jag ser är att det just nu finns en rejäl överkapacitet av riggar på marknaden så även om vi får se en vändning inom olje- och gasmarknaden i stort så kommer det finnas gott om möjliga leverantörer och riggar att välja på. Jag ställer mig därför frågan hur väl FOE står sig i det läget och i den konkurrensen? Jag önskar att jag satt på svaret, men tyvärr gör jag inte det.

Jag har ännu inte bestämt mig för om jag ska behålla eller sälja FOE. Det är dock en ganska liten andel av portföljen och nog finns det ändå potential om marknaden väl vänder varför det lutar åt att slänga in dem längst bak i byrålådan och hoppas på det bästa.

Slutligen ställer jag mig också frågan hur detta kommer att påverka Bonheurs möjlighet till utdelning. Jag ser det definitivt inte som otänkbart att även Bonheur skippar utdelningen alternativt sänker den rejält (till 3-4 NOK / aktie gissningsvis) med hänvisning till rådande osäkerheter och marknadsläge. Inom kort vet vi svaret.


Kvaerners rapport var ok, men belastades även den hårt av impairment charges. Av rapporten framgår att "Goodwill impairment of NOK 266 million in the quarter and full year related to business area Contractors International. The impairment is based on the company’s impairment test in accordance with International Financial Reporting Standard (IFRS) IAS 36 Impairment of Assets, reflecting accounting judgements following market developments".

Om vi tittar på helåret ser det ut som följer:

 • Intäkterna ökade och blev 13 945 MNOK (12 960).
 • EBITA ökade också och landade på 828 MNOK (636).
 • EBIT minskade och blev 492 MNOK (573)
 • Periodens resultat blev 27 MNOK (239). Avser "Continuing Operations".
 • Vinsten per aktie landade på -0,26 NOK (1,66).
 • Orderingången var 10 718 MNOK (18 615).
 • Orderstocken är på 16 451 MNOK (22 809).

 • Som vi ser av siffrorna ovan är det på orderingångssidan det känns mest oroligt. Orderstocken fortsätter att minska samtidigt som orderingången är betydligt lägre nu än tidigare. Relativt nyligen vann dock Kvaerner en fin affär avseende "Steel Jackets", men merparten av dessa intäkter kommer först under 2016 och framåt. Bolaget meddelar också att de kommer att dela ut 0,67 NOK per aktie.

  Jag kommer att ge Kvaerner något/några kvartal till på sig för jag ser att det, trots en besvärlig marknad, ändå finns potential. Blir det en vändning kan det till och med blir riktigt kul,

  Slutligen, nu i veckan inkom utdelning från Akelius Pref.

  Dina tankar om FOE och/eller Kvaerner?

  16 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning där av FOE! Vi verkar komma fram till ungefär samma saker när vi kikar på senaste rapporten.

   De verkar helt klart ha börjat anpassa kostymen efter rådande situation vilket är bra, på samma sätt som det är en försiktighetsåtgärd att hålla i pengarna istället för att dela ut i dagsläget.

   Men det är ju en enorm osäkerhet och otroligt med frågetecken, så det kommer säkert vara bra skakigt framöver.

   Jag ser egentligen tre scenarion för aktien.

   1. Vi får en rejäl urblåsning där oljepriset kraschar mer och FOE kanske dimper ner mot 20 kr.

   2. Oljepriset stannar ett tag på 50-60 dollar varav FOE aktien hittar en "balans" någonstans. Vart är dock oklart med mellan 50-80 kr per aktie året ut.

   3. Oljan vänder upp. Aktien har rört sig otroligt likt oljan, så stiger den tror jag vi åtminstone kliver över 100 innan halvårsskiftet.

   Hur som helst, massor av frågetecken, men ack så spännande.

   /Investerarens

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ja det är i rådande läge svårt att argumentera emot att de inte bör hålla i pengarna även om det svider som utdelningsinvesterare =)

    Genom att göra så kombinerat med fortsatta besparingsåtgärder ger de sig bästa tänkbara förutsättningar för fortsatt överlevnad. 10 000 kronors frågan är ju om och när det vänder - om 3 månader? 2 år, 10 år? aldrig? Hur som helst, om inte FOE lyckas teckna några nya avtal under 2015 undrar man ju hur det hela ska sluta.

    Radera
   2. Ja helt klart, nya avtal är superviktigt.

    En intressant möjlighet i närtid är ju när hela Johan Sverdrup fältet ska fördelas. Vet dock inte hur stor involvering just FOE har där, men man kan ju alltid hoppas.

    Läste dock i norska DN.no en intervju med FOEs VD som menar på att det inte är osannolikt att fler riggar blir stående under en period och kanske att skrotning av äldre riggar blir aktuellt. Så man ska nog ha det i baktanke.

    Radera
   3. Ja det här caset måste bevakas mycket noggrant helt klart.

    Radera
  2. Hej

   Borgar detta för en säkning av utdelning från Bonheur, vad tror du?

   SvaraRadera
   Svar
   1. Svaret finner du ju i inlägget.. (Ja, 3-4 nok).

    Radera
   2. Min best bet är att de minst halverar utdelningen, men jag blir absolut inte förvånad om de helt kapar den.

    Radera
  3. Bra sammanfattning!

   Precis som du skriver är framtiden osäker och oförmågan, vars förklaring med största sannolikhet ligger i oljepriset, att kontraktera riggarna bortom 2015-2016 bådar tyvärr rätt illa. Bevisligen kan det vända snabbt vilket gör att framtiden skulle kunna se ljus ut trots allt men allt landar i spekulation kring oljepriset.

   Hursomhelst kul att man levererar ett bra resultat för Q4. Jag har inte stenkoll på hur stor del av Bonheurs kassaflöde som kommer från FOE men jag utgår från att det är en betydande del, precis som resultat och omsättning, varför utdelningen nog påverkas. Jag ställer faktiskt in mig på helt utebliven utdelning även om det mest troliga "bara" är en halvering, precis som du skriver.

   Jag har fortfarande inte haft (/tagit) mig tid till att undersöka Bonheur FOE exkluderat men planerar man att äga aktien framöver känns det som ett högst relevant steg att se hur dagens värdering av aktien förhåller sig till Bonheur exklusive FOE. Senaste rapporterna har ju faktiskt visat en del positiva sidor av resterande verksamhet.

   //F

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack F!
    Ja det här med kontrakt (eller snarare avsaknaden av dem) efter 15-16 bådar inte gott. Tidshorisonten för att få till nya känns dessutom ganska kort (1 år, möjligen 1,5), men vem vet, det kanske vänder 2015 så att olje- och gasmarknaden blir glödhet igen. Det är dock ett scenario jag personligen inte riktigt tror på.

    Nästa rapport från Bonheur blir väldigt spännande och som du säger, dagens värdering minus FOE vore nog inte dumt att titta på. Förra rapporten var som sagt ändå ganska trevlig läsning där flera andra verksamhetsområden visade på tillväxt och förbättrad lönsamhet.

    Radera
  4. Det är svårt läge. Att det kommer ske en utrensning bland äldre riggar och kanske kring några bolag är nog troligt. Dessutom är det flera nya riggar på gång in och många kontrakt på moderna kostnadseffektiva riggar som går ut i 16.

   Men om man är mer optimistisk så finns det skäl att tro att rätt många kommer fortsätta borra efter olja då man är tvungen för att behålla rätterna till sina prospekteringsområden.

   En sista kommentar: FOE är grymt svårvärderat idag. Det kan bara vara cash flow som är viktigt anser jag - Price to book, P/E etc är meningslöst - och om man inte kan dela ut de pengar man genererar för man tror att dom kan gå åt så är förmodligen bolagen snudd på värdelösa.

   SvaraRadera
   Svar
   1. Ja läget är inte direkt upplyftande och att försöka värdera FOE i nuläget känns snudd på omöjligt. Ska det vända på riktigt allvar behöver oljepriset gå upp så att fler prospekteringsföretag börjar investera igen. Händer det kan nog aktieägarna se fram emot en fin utdelning nästa år för då kommer FOE ha en riktigt fet kassa och fina kassaflöden. Händer det inte ser det rätt mörkt ut ärligt talat =)

    Radera
   2. Bra tankar Tom. Vi vet ju däremot med ganska stor säkerhet att kassakistorna kommer fyllas på nu under 2015 samt även under 2016 på nuvarande orderstock. Sen är frågan vad dessa pengar kommer användas till. Några stora skulder är det ju inte tal om i just FOE, så amortering är inte aktuellt, framförallt inte till dagens räntor.

    Att investera i nya riggar kan vara en ide. Jag menar 2-3 äldre riggars dagsersättning kan lätt ersättas av en ny modern rigg.

    Sista möjligheten är att det blir fetingutdelningar om några år. (Denna hoppas jag på)

    Radera
  5. Jag är Ryan Miller, en ansedd, legitim och ett ackrediterat pengar
   Lender. Jag vill använda detta medium för att informera er om att jag gör pålitliga mottagaren
   hjälp som jag ska vara glad att erbjuda dig ett lån på 3% ränta till
   pålitliga individer.

   Utförda tjänster inkluderar:

   * Renovering
   * Inventor Lån
   * Bil Lån
   * Skuldkonsolidering Lån
   * Line of Credit
   * Andra Lån
   * Business lån
   * Personliga lån
   * Internationella lån.

   Skriv gärna tillbaka om intresse.
   långivare Email: Ryanmillerloanfirm@yahoo.com eller Ryanloanfirm254@gmail.com
   Vid Response kommer du att skickas ett lån ansökningsformulär att fylla. (Ingen social
   säkerhet och ingen kreditupplysning, 100% Garanterat!) Jag ser fram emot tillåter mig
   stå till tjänst för dig.
   Med vänlig hälsning,
   Ryan Miller

   Ryan Miller (MD).

   SvaraRadera
  6. Good day everyone, I am Kate Davids by name, i am from of new york USA, i have been looking forward for a genuine loan company for the past 2 months and all i got was group of scams who made me to trust them and at the end of the day, they duped me of $5000 without giving anything in return, all my hope was lost, i got confused and frustrated,i find it very difficult to feed my family, i never wanted to have anything to do with loan companies on net again, because i never trusted any loan company again since i was scammed, so i went to borrow some money from a friend, i told him all that happened and he said he can help me, that he knows a loan company that can help me, that he just got a loan from them, he directed me on how to apply for the loan, i did as he told me, i applied, though i never believed but i tried and to my greatest surprise my loan was granted to me within 24 hours, i could not believe, i am happy and rich again and i am thanking God that upon this scams all over the places a genuine company like this still exist, please i advise everyone out there who are in need of loan and can be reliable, trusted and capable of paying back at the due time of funds to contact (contact@haiyingonline.com ) or hai_ying44@yahoo.com)and be free from scams on the internet. they will never disappoint you.

   SvaraRadera

  7. Hello Dear,

   Are you in debt? Do you need an instant funding? Do you dream of owning a house, Car and good Business? Do you need a loan ahead for the Christmas family vacation? Have you been in search of a legitimate loan and been turned down severally? If YES" Search no further. We offer Personal/Commercial loans at 2% interest rate without collateral. get instant Approval even with bad credit. Serious and interested applicants should please contact us via email today:lim_koh@yahoo.com.sg and be free from all your financial troubles. NOTE:we will save you from payday loans that are making billions from the prey of the poor.

   Best Regards.

   Mr.Lim Koh

   SvaraRadera
  8. Behöver du ett lån för en större investering? Lån för expansion av verksamheten? Lån för nya investeringar? Lån för att betala av kortfristiga skulder och räkningar lång. Sök inte mer, QUALITY LÅN LTD i samband med FIRST BANK Plc, erbjuder dig lån med låg ränta, icke säkerheter. Vi är här för att sätta stopp för fattigdom och arbetslöshet, eftersom alla har hans / hennes egen potential. Kontakta oss idag och du kommer att vara en av våra värderade kunden. E-post: qualityloanfirms@asaia.com. eller heatherwhiteloanltd@gmail.com. Tack för ditt beskydd.

   SvaraRadera