torsdag 12 februari 2015

Rapporter Q4 och helår - Protector, Peab och Mekonomen

Idag släppte tre av mina innehav sina bokslutskommunikéer vilka är Protector Forsikring, Peab samt Mekonomen. Protectors rapport var smått fantastisk, Peabs rapport var bra och Mekonomens helt ok.


Låt oss dyka in i respektive rapport:

Protectors rapport var som sagt fantastisk. På så gott som alla punkter fortsätter bolaget att förbättra sig. Ett av de största glädjeämnena i rapporten tycker jag var att den svenska och danska marknaden nu visar lönsamhet och det under enormt stark tillväxt, imponerande! Sverige växte GWP med ofattbara 121% under året och landade på 325 MNOK (147) och i Danmark var tillväxten 89%, 266 MNOK (141). För hela bolaget växte GWP med 28% till 2 374,5 MNOK (1 860,6).


Lite siffror och annat av intresse från rapporten (helår jämfört med 2013):
 • Vinst per aktie blev 4,63 NOK (3,47)
 • Utdelningen föreslås bli 2 NOK per aktie (1,75) vilket motsvarar en ökning med ungefär 14,3%
 • "Combined Ratio Net" blev 84,5 % (86,7 %).
 • Investeringsportföljen växte med 24% till 4 958 MNOK (3 999).
 • Avkastningen på solvenskapitalet blev 28% (28%) och solvensmarginalen uppgår till 296 % (315%)
 • Fortsatt stark tillväxt under 2015 förutspås med en guidning på +18% för hela bolaget. I såväl Sverige som Danmark förväntas en tvåsiffrig tillväxt och starten på året har varit riktigt stark (allra starkast i Danmark)
Med andra ord ser bolaget positivt på framtiden och räknar med fortsatt stark tillväxt och fin lönsamhet. Bolaget tror på en VPA 2015 på c:a 4,8 NOK och de är ju inte kända för att ta i direkt utan snarare vara lite försiktiga i sina prognoser så det kan mycket väl bli bättre än så.

Resultatet per aktie 2014 ligger en bra bit över mitt antagande om en långsiktigt hållbar VPA om 3 - 3,2 NOK. Som jag skrivit om tidigare tycker jag dock att man bör vara lite konservativ och inte räkna med en allt för hög avkastning från investeringsportföljen. Hur som helst, med tanke på att kärnverksamheten utvecklas så pass bra så är jag beredd att höja hållbar VPA till 3,5 - 3,7 NOK. Priset på aktien idag är inget fynd, men den kan inte heller anses som dyr.


Peabs rapport var väl inte i klass med Protectors, men sett över hela året är det verkligen mycket som förbättrats. Peab utvecklas verkligen i rätt riktning och nu känns verksamheten mer stabil och effektiv. Lönsamheten är rejält förbättrad och bolagets finansiella ställning starkare än på länge. De åtgärder som vidtagits har onekligen gett effekt (selektivt orderintag, besparingsprogram mm). Det är också kul att konstatera att utdelningen höjs med hela 25% till 2,25 kr (1,80).

Det fjärde kvartalet präglades dock av stora nedskrivningar relaterat till främst Northland konkursen. Detta var ju dock känt sedan tidigare och jag har skrivit om det i inlägget Peab skriver av fordringar på Northland redan i december. Positivt var dock att det fjärde kvartalet bjöd på en klart förbättrad orderingång vilket lovar gott inför framtiden.

Lite intressanta siffror avseende helår jämfört med 2013:
 • Nettoomsättningen blev 43 630 MSEK (43 127)
 • Rörelseresultatet landade på 1 752 MSEK (614)
 • Periodens resultat blev 1 027 MSEK (298)
 • Vinst per aktie blev 3,48 SEK (1,01)
 • Orderingången under året var 31 690 MSEK (34 292)
 • Orderstocken uppgick till 24 922 MSEK (28 164)
 • Kassaflödet före finansiering ökade markant och blev 2 803 MSEK (624)
 • Soliditeten uppgick till 28,2% (24)
Vinsten per aktie ligger en bit under mitt antagande om en långsiktigt hållbar VPA om 3,95 SEK. Jag ser dock ingen anledning till att ändra på mitt antagande eftersom året präglades av en större engångspost som påverkade märkbart. Nu har många lik rensats ur garderoben och Peab står starkare än på länge. Det bådar gott inför framtiden.


Slutligen en titt på Mekonomens rapport som även den lovar gott. Det fjärde kvartalet präglades dock av stora engångskostnader relaterade till omstruktureringen av den danska verksamheten. EBITA påverkades negativt med 241 MSEK och EBIT med 280 MSEK. Som jag skrivit om tidigare, i inlägget Mekonomen tar krafttag i Danmark, tycker jag att det beslutet var helt rätt men kanske borde ha gjorts tidigare.


Utdelningen föreslås bli oförändrad och även i år bli 7 kronor per aktie.

Låt oss titta på lite intressanta siffror avseende helåret jämfört med 2013:
 • Intäkterna ökade med 1% och blev 5 924 MSEK (5 863)
 • Rörelseresultatet (EBIT) minskade med 32% och blev 427 MSEK (626). Utan engångskostnaden blev dock EBIT 707 MSEK.
 • Resultatet efter skatt blev 127 MSEK (315)
 • Resultatet per aktie blev 3,34 SEK (8,56)
 • Nettoskulden uppgick till 1 629 MSEK (1 642)
 • Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 413 MSEK (557)
Som jag tidigare sagt, många av siffrorna ovan påverkades av stora engångskostnader så rensar vi för dem ser det ändå ganska så bra ut. Framtiden då? Ja vi ska nog inte förvänta oss någon fantastisk tillväxt, men med ett omstrukturerat Danmark och en något starkare marknad ser det ändå ganska så bra ut tycker jag.

Vinsten per aktie ligger en bra bit under mitt antagande om en långsiktigt hållbar VPA om 10,5 SEK. Egentligen är nuvarande VPA inte så långt i från mitt antagande när man rensar bort engångskostnaderna. Å andra sidan kan man fundera på om inte antagen och hållbar VPA trots allt är något hög, men oavsett vad så tror jag ändå på Mekonomen och har för avsikt att ligga lång.

Dina tankar om Protectors och/eller Peabs och/eller Mekonomens rapporter?

12 kommentarer:

 1. Protectors rapport var grym! Peab ser mycket spännande ut, ska nog titta lite närmare på dem. Anser du att Peab är köpvärd till nuvarande pris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Protector imponerar stort på mig.

   Vad gäller Peab så gör de mycket rätt tycker jag. Tror på ett fint 2015 nu när många lik rensats ut och bolaget känns stabilt med ok lönsamhet och starka kassaflöden. Nuvarande prisnivå känns dock långt ifrån billig så jag tycker inte aktien ser köpvärd ut. Till mitt långsiktigt hållbara VPA om 3,95 kr så är P/E till dagens kurs (67,4) c:a 17.

   Radera
 2. Har i princip samma tankar som du kring mekonomen. Är hur nöjd som helst och har för avsikt att hålla dessa länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också som sagt var och det blir intressant att se hur 2015 blir för bolaget nu när de tagit kostnaderna för Danmark kombinerat med att VD säger att marknaden känns något bättre.

   Radera
 3. Protector visar en härligt vinnar känsla !
  Framgångsvindarna är starka & dom surfar verkligen på rätt våg.
  Men jag tror att framgångsvindarna tonar ner lite under 2015.
  Kan detta vara en uppköpskandidat ?
  Var sätter vi målkursen för 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett fantastiskt bolag på många sätt. Att kunna växa så pass mycket samtidigt som bolaget visar stark lönsamhet är inget annat än imponerande. Mitt förtroende för ledningen är högt.

   Självklart kan de inte fortsätta i den här takten i alla evighet och de säger ju själva att de förväntar sig en tillväxt på 18% vilket ju i så fall skulle vara 10% lägre än 2014.

   De kan absolut vara en uppköpskandidat, men det finns ju inget skäl i världen att sälja bolaget just nu. Som ägare skulle jag rösta nej (om inte budet var helt fantastiskt) för att bygga upp det några år till innan en ev försäljning. Då kommer ju bolaget att vara värt så mycket mer.

   Målkurser är alltid svårt, men om de presterar en vinst på 4,8 NOK nästa år vilket är deras guidning handlas aktien idag till P/E 10,78, det är ju absolut inte dyrt för ett bolag med den här tillväxten och lönsamheten. Med andra ord bör det finnas mer att hämta i kursen.

   Radera
 4. Tradedoubler är en aktie som tagit enormt mycket stryk det sista året.
  Kan detta bolag vara en tänkbar krydda i portföljen ?
  Potensialen är stor...gör bolaget rätt kommande kvartal så kan vi se kurser mot 15-19 kr i slutet av året.
  Har du tittat på detta bolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl inte något större fan av kryddor ärligt talat. Har inte analyserat TradeDoubler, men en snabb titt på bolaget gör mig rejält avskräckt. Allt pekar ner (omsättning, lönsamhet osv). Nej, aktien är inget för mig.

   Radera
 5. Frågan är varför dom inte ökar utdelningen mer. Resultatet ökar 33%. Utdelningen bara 14%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan att veta så tror jag att det finns långt gångna planer på att etablera sig i ytterligare (minst) ett land och det kostar ju som bekant. Kan de lyckas minst lika bra som med Sverige och Danmark lär ju detta långsiktigt bli en bättre affär för aktieägarna än lite mer utdelning nu.

   Det är nog inte otänkbart att det kommer hända något spännande redan i år. Blir intressant att följa i vilket fall som helst.

   Radera
 6. Hej ! Har du tittat något på Norwegian Property

  SvaraRadera