lördag 14 februari 2015

Tips TV-program

Tisdagen den 20:e januari sändes det första avsnittet av Familjer på äventyr på SVT. Jag kan verkligen rekommendera programmet. Alla avsnitt finns att se på Svtplay.


Programmet handlar alltså om fyra familjer som lämnat vardagen i Sverige för att realisera sina drömmar. Ingen har dock investerat sig till möjligheten att realisera drömmen och leva av passiva inkomster utan arbetar istället på plats eller har sparat ihop pengar under en längre tid. Det hade naturligtvis varit extra kul med en investeringsvinkling, men serien är klart inspirerande och sevärd ändå.

Jag måste säga att jag verkligen beundrar människor som vågar hoppa (läs gärna inlägget, det är ett av bloggens mest lästa och delade vilket jag tycker är kul) och gå för drömmen. För de allra flesta finns drömmen där, men det är väldigt få som vågar realisera den. Det är därför extra spännande att lyssna på människor som haft drömmen, kämpat sig fram till målet och därefter fullföljt.

Familjerna i serien har valt lite olika upplägg, men gemensamt för dem alla är ändå målet att kliva ur ekorrhjulet och den grå vardagen för att söka äventyr. Förändra livet. 

Kort om respektive familj:

Seglarna: 
Familjen Hammarberg lämnade vardagslunken i Malmö för att segla ut på haven. Familjen bodde 8 år på båten för att spara ihop pengar till sitt livs äventyr och nu har de seglat jorden runt under fyra år.
Följ deras blogg.

Nybyggarna:
Från Örebro flyttade familjen Hoelstad till Nya Zeeland. De söker efter ett självförsörjande liv långt bort från Sverige och har under många år pendlat till Nya Zeeland. Nu har de sålt sitt hem i Svergie och söker efter nya möjligheter på andra sidan klotet.
Följ deras blogg.

Nybörjarna:
Familjen Hammarberg (igen, det är tydligen efternamnet man ska ha för att våga hoppa =) bestämde sig för att arbeta med bistånd i Indonesien. De är nybörjare på det här, även om Elin redan på deras första dejt berättade att det var hennes högsta dröm.
Följ deras blogg.

Veteranerna: 
Familjen Birgersson bytte småstadsliv i Växjö mot portugisiska, surfing och hotellverksamhet i Brasilien.
Följ deras blogg.

Önskar er en trevlig lördag!

UPDATE 2015-03-19: Följ familjen Hoelstad (nybyggarna) på siten www.wholemeal.se.

19 kommentarer:

 1. Har sett varenda minut av programmet 😊...

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset VTF. Jag hade helt missat detta tv-program. Har nu kollat på första avsnittet och det var underbart. Dags att kolla nästa.
  /LC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, som sagt var, klart sevärt program.

   Radera
 3. Jag fick tipset av en arbetskamrat i veckan och kollade med äldsta barnen idag. Klart sevärt.

  SvaraRadera
 4. Humor, kollade alla 4 avsnitt igår efter tips från frugan och tänkte att detta ska ut på bloggen, å så hade du redan gjort ett inlägg =) Bra program! Mkt fokus på varma länder, hade gärna sett ett "alternativ" inom Sverige även om vi blev sugna på Nya Zeeland också. De verkar ju kört en intressant kombo under några år förstå, många intressanta uppslag finns!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, två själar, samma tanke =)
   Nya Zeeland är absolut ett alternativ, där kan du ju få både värme och kyla.

   Radera
  2. Välkomna :) Läs mer om vårt nu på www.wholemeal.se och WHOLEMEAL på facebook.

   Radera
  3. Kul att självaste familjen Hoelstad är på besök!
   Jag kommer definitivt att läsa er webb och följa hur det går för er. Det är så häftigt med människor som vågar hoppa.

   Radera
 5. Det finns en baksida av det här med att lämna Sverige och oftast sälja/säga upp sin bostad och det är att det är jättesvårt att som utlandssvensk skaffa sig en ny bostad när man kommer tillbaka.
  Utlandssvenskar är i princip körda på bostadsmarknaden, både som hyresgäster eller som låntagare på banken. Alternativet är förstås att man är mångmiljonär eller söka sig till en mindre ort med lediga lägenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan säkert stämma som du säger, men det beror som sagt var på vilket upplägg du väljer.

   I vårt fall kommer vi ju först att lämna Sverige när vi byggt upp vår "pengamaskin" som då genererar tillräckligt mycket passiva inkomster så vi kan leva av dem (i ett land med lägre levnadskostnader än här i Sverige). Det i sin tur innebär att vi kommer ha ganska mycket kapital om och när vi vill flytta tillbaka till Sverige igen. Tanken är att vi kommer att ha nått vårt mål senast år 2020 och vi har redan nu kommit en skaplig bit på väg och ser det definitivt som möjligt att gå i mål på utsatt tid.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag gjorde det. Köpte enkel biljett till Bangkok, med avsikt att se vad som händer när man inte har någon plan.
  Hur det går kan man läsa här: http://kerstinheltenkelt.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, jag ska definitivt läsa mer på din blogg!
   Hur länge har du varit borta och hur finansierar du din vistelse?

   Radera
  2. Det känns skämmigt att säga det, men det blev bara tre veckor (men det känns som tre år!). Ändå hade jag gjort "alla rätt". Hade papper från banken att jag hade tilläckligt med pengar, jag är över 50, jag hade skaffat förlängt visa så jag hade kunnat stanna 60 dagar till att börja med, det var tionde gången jag åkte till Thailand, så det var inget nytt.
   Jag skulle bara hitta ett "hemma" och sen var tanken att tillbringa MINST sex månader om året här.
   Det nya var att jag åkte med enkel biljett, och med andra avsikter än tidigare. Det blev en känslomässig resa jag inte vill ha ogjord, men aldrig göra om.

   Radera
  3. Intressant att du känner så, det gör mig nyfiken.
   Har du någon uppfattning om varför din upplevelse blev något annat än vad du (sannolikt) hade föreställt dig? Det vore mycket spännande att få din "analys" kring detta. Kan tillägga att jag har läst din blogg, men vore kul med en kommentar även här om saken.

   Slutligen, trots att det uppenbarligen inte blev som du hade tänkt dig och bara blev tre veckor antar jag att du fått med dig massor av nya erfarenheter och inte minst nya insikter om dig själv och vad som är viktigt för just dig. Jag tycker i alla fall att du var modig som "vågade hoppa" och testa, det ska du inte skämmas över utan snarare ha "cred" för. Du vågade gå från ord till handling och det finns det allt för många som aldrig vågar!

   Radera
 8. Hej alla fina med många roliga kommentarer!
  Ville bara tacka för fin respons på programserien. Den som önskar läsa mer om oss kan beställa vår bok "Påtår på andra sidan" fraktfritt direkt från oss på www.wholemeal.se

  Allt gott!
  Ola, Nybyggarpappan på NZ

  SvaraRadera