onsdag 18 mars 2015

Rapport Q2 2014/2015 - MQ

Idag presenterade MQ sin rapport för det andra kvartalet avseende verksamhetsåret 2014/2015. Liksom Q1-rapporten var den ok, men absolut inte fantastisk.


Det är positivt att bolaget fortsatt förbättrar såväl vinsten, rörelsemarginalen som kassaflödet. Bolaget fortsätter också att minska den räntebärande nettoskulden och har nu en soliditet på 61 %.

På minussidan finns att omsättningstillväxten för perioden är noll och intet. Tittar vi på Q1 och Q2 är det till och med så att omsättningen har minskat med 1,9 % jämfört med samma period föregående verksamhetsår. Den högre vinsten kommer alltså enbart ifrån kostnadsbesparingar som främst är hänförliga i från det sjösatta kostnadsbesparings- programmet. Ännu en viktig faktor till den ökade vinsten är förbättrade rutiner inom inköp som bland annat har resulterat i en minskad realisationsgrad.

Låt oss titta på några intressanta siffror för Q2 - 14/15 jämfört med samma period föregående år:


Som vi ser i tabellen pekar väldigt mycket i rätt riktning, men återigen, omsättningen ökar inte utan det är kostnadsbesparingar som lett fram till högre vinst och bättre marginaler.

I min analys av MQ (publicerad den 29:e juli 2014) skrev jag att en av de största riskerna är hur väl bolaget kommer lyckas med att skapa omsättningstillväxt framöver. Än så länge kan jag konstatera att det går åt fel håll där omsättningen faktiskt krymper istället för att öka. Här har bolaget, med VD Christina Ståhl i spetsen, mycket kvar att bevisa.

Vid något tillfälle kommer inte bolaget längre kunna förbättra resultatet genom besparingar och min uppfattning är att vi nog snart har nått den punkten. Förr eller senare måste alltså antalet butiker bli fler samtidigt som försäljningen via e-handelssatsningen ökar. Kanske behöver bolaget också titta på någon ny marknad att etablera sig på? Frågan jag ställer mig är när bolaget tänker börja trycka på gaspedalen? Kanske vill de även detta verksamhetsår jobba med att säkerställa en stabil och lönsam verksamhet i främst Sverige, men även Norge? Kanske vill de se att skuldsättningsgraden sjunker ytterligare innan de vågar bli offensiva? Som aktieägare skulle jag önska att bolaget kommunicerade mer om tillväxtplanerna framåt.

Fortsätter MQ på samma sätt som de två första kvartalen är det inte otänkbart att vi får se en VPA för detta verksamhetsår kring 2,9 - 3 kr vilket absolut inte är illa (mitt antagande är 2,8 kr/aktie). Ska vi få se nivåer över det krävs sannolikhet tillväxt samtidigt som bolaget fortsatt förmår vara mycket kostnadseffektivt. Det kommer helt klart bli utmanande eftersom tillväxt kostar vilket i sin tur innebär att marginalerna blir pressade. Utebliven försäljningsframgång, när MQ väl väljer att gå på attack, skulle också leda till resultatbesvikelser. Det blir fortsatt mycket intressant att följa bolaget och speciellt den dagen bolaget väljer att gasa!

Vad är dina tankar om MQ:s rapport?

4 kommentarer:

 1. Tack för uppdateringen, hade glömt av att de skulle rapportera redan :P

  Omsättningen vill jag minnas minskade redan Q1 då de valde att inte köpa in lika stort vintersortiment, vilket jag gissar har med att de köpte in för mycket under något tidigare år och det kostar mer att dumpa ett vinter sortiment (tunga jackor etc.) så de valde att hålla lägre profil denna vinter. Det har nog lite med att förra vintern var kass då det var så varmt. Som de förklarade det så minskar de risken (och kostnader) mer än avkastningen genom detta val.

  Jag skulle inte säga att minska på skulden är ett dåligt val men vi är överens om att de borde gasa lite mer. Även om de då byter upp sig i lokaler borde inte en ny butik per kvartal vara orimligt?

  Apropå tillväxten, hur mycket växte marknaden? Det känns som en ganska viktigt jämförelse. Annars är den begränsade tillväxten ett skäll till att jag inte tycker MQ är värd P/E över 12-13 vilket gör den ganska rimligt värderad. Sedan kan förstås marknaden spela ett spratt och MQ är "billig" relativt marknaden sätt (som är dyr). Men det är en annan diskussion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer som du skriver Ruter. Nettoomsättningen minskade Q1 och var noll i Q2. Att minska skulden är absolut inget dåligt val, det håller jag med dig om, men precis som du vill jag också börja se tillväxt snart. Någon ny butik per kvartal känns knappast orimligt som sagt.

   Vad gäller tillväxt så är MQs tillväxt för perioden sämre än marknaden generellt. Så här står det i rapporten "Omsättningen i jämförbara butiker/e-handel ökade med 0,3 procent (marknadens jämförbara butiker ökade med 1,2 procent enligt HUI)." För att bli en "jämförbar butik" ska butiken ha varit öppen i 1 år.

   I mitt antagande har jag satt ett P/E på 13 vilket jag ändå känner är fair. Nuvarande pris kan inte anses jättehögt tycker jag utan snarare som du säger rimligt. Jag kan tänka mig att öka på min position något vid priser runt 34 - 35 kr. MQ kommer dock (sannolikt) aldrig att bli ett större innehav i portföljen utan runt 5 % får räcka.

   Radera
  2. Jag håller med om faran med svag omsättning, men anser att ni glömmer ett argument för möjligheter till ökad omsättning. Ståhl nämnde att de idag har 4 st butiker i Norge, men att de om några år kommer att ha 40 st butiker. Detta är en möjlighet till förbättrad omsättning i en ny marknad icke på bekostnad av egna butiker i Sverige. Detta är mitt hopp och tro!

   Radera
  3. Så sant Anonym. En expansion i Norge kan absolut hjälpa bolaget att växa. Jag hoppas att de snart ökar takten lite bara.

   Radera