måndag 27 april 2015

Fredrik Lundberg bir ny ordförande i Industrivärden

Nyheten om att Anders Nyrén helt lämnar Industrivärden och att Fredrik Lundberg tar över ordförandeposten slog idag ner som en liten bomb i media. Personligen är jag klart positiv till denna förändring och ser med tillförsikt på vad detta kan betyda för Industrivärden långsiktigt.


Nyréns turer inom SCA den senaste tiden blev till slut för mycket vilket jag har full förståelse för. I pressmeddelandet framgår att "Huvudägarna i Industrivärden, L E Gruppen och Handelsbanken, har meddelat att de inte anser det lämpligt att Anders Nyrén leder styrelsearbetet i Industrivärden och har därför återtagit sitt tidigare förslag till valberedningen."

Tillvägagångssättet kan nästan kännas lite kupp mässigt och har även lett till att styrelseledamöterna Boel Flodgren samt Stuart Graham valt att avgå ur styrelsen med omedelbar verkan. Dessa två, samt Anders Nyrén, deltog inte i beslutet. Som sagt var, jag tycker att beslutet känns helt rätt och tror att det kommer göra Industrivärden gott. Herr Lundgren har jag mycket stort förtroende för och jag ser fram emot att han får ett större inflytande. Tillsammans med lite annat nytt blod i styrelsen tror jag att det kommer gynna mig som aktieägare.

Anders Nyrén meddelar också att han kommer informera valberedningen i Sandvik att han inte står till förfogande. Han lämnar också styrelserna i SCA och Handelsbanken per den 30:e april.

3 kommentarer:

 1. Vet inte vad du läser för media men det här har det spekulerats i under hela våren. Liten överraskning var det kanske för vissa men att det slog ner som en bomb är nog att ta i..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du har så rätt, någon bomb var det kanske inte, men en liten handgranat iaf =)

   Lite överraskande var det eftersom det tidigare basunerats ut att huvudägarna stod bakom att ha kvar Nyrén inom sfären. Nu kuppade de ut honom istället, ett beslut som inte ens vissa ledamöter blev informerade om innan pressreleasen skickades ut, det var inte väntat och resulterade också i att två ledamöter valde att avgå med omedelbar verkan.

   Radera
 2. Jag håller inte med. Industrivärden och korsägande i Handelsbankssfären har i princip varit en konstruktion för att skydda svenska företag från uppköp av utlänningar. Svenska företag blir tidvis väldigt billiga pga vår svajiga valuta/marknad. Detta har man lyckats väl med tycker jag.

  Fredrik Lundberg har inget sådant intresse. Under hans ledning väntar jag mig att vi kommer att få se flera av kärninnehaven säljas ut till utländska ägare/bolag. Huvudkontor, forskning och jobb kommer att försvinna från Sverige. Endast nyliberaler tror att ägandet inte spelar någon roll i ett litet land som Sverige.

  SvaraRadera