söndag 19 april 2015

När tålamodet testas

De senaste månaderna har mitt tålamod testas på allvar. Hur jag än vrider och vänder på saker och ting så kan jag inte hitta någon köpvärd aktie. Jag kan helt enkelt inte förmå mig att trycka på köpknappen när känslan är att jag i så fall betalar ett överpris.


I lägen som dessa är det lätt att börja tulla på det egna regelverket i jakten på avkastning. Det kan resultera i aktieköp till en betydligt högre kurs än vad du egentligen finner köpvärt eller att du börjar leta köplägen i bolag med betydligt lägre kvalitet, men där risken är avsevärt mycket högre. När börsen förr eller senare faller kraftigt riskerar man i ett sådant läge att bli sittande på "Svarte Petter" och det är något i alla fall jag vill försöka undvika.

Jag måste dock säga att det är frustrerande att ställa sig på sidlinjen när börsen fortsätter upp, men allt på bevakningslistan lyser rött. Ok, helt på sidan om står jag ju knappast med tanke på att jag är investerad på aktiemarknaden relativt hårt. Hur som helst, ibland gör jag en insats och försöker hitta något att köpa, men än så länge har jag gått bet varje gång. Samtidigt som det är frustrerande så tror jag att det här "testet" kan vara väldigt nyttigt också. Genom att analysera hur jag agerar och samtidigt påminna mig om varför jag gör som jag gör kan jag få fram många intressanta svar om mitt agerande och psyke.

Frågor jag t ex velat få svar på är: Har jag tålamodet som krävs för att hålla fast vid min strategi eller tryter tålamodet så att jag börjar fuska? samt Försöker jag att hitta genvägar genom att öka riskerna i syfte att nå en högre kortsiktig avkastning eller är jag tålmodig och vilar på hanen? Jag kan konstatera att jag än så länge lyckats hålla mig till det satta regelverket vilket känns bra. Det har dock varit nära minst en gång att jag köpt till en prislapp jag anser är för hög, men genom att påminna mig själv har jag lyckats avstå.

Min målsättning är att göra minst ett månatligt inköp i någon av de aktier jag har på min bevakningslista som enligt mig innehåller bolag av hög kvalitet med fin historik, lönsamhet och en förmodat växande direktavkastning. Enligt mitt eget "regelverk" köper jag så länge aktien ligger under framräknat köptak och möjligen också om det ligger något över. Genom regelbundna köp sprids tillfällena ut över tid vilket bör minska riskerna om det visar sig att egen analys var fel.


Jag kan dock känna att det jag håller på med är någon form av försök till marknadstajming. Det är ett faktum jag egentligen inte tycker om eftersom jag inte tror att jag har någon större förmåga till att tajma marknaden. Det jag däremot tror på är min förmåga att, med basen i fundamental analys, räkna fram ett något så när rättvisande köptak. Det är något jag lägger många timmar på och som tveklöst gör mig mer trygg i mina investeringar. Med andra ord, visst kan det ses som marknadstajming till viss del, men i mitt fall låter jag bevakningslistan och regelverket styra mitt agerande:
 • Finns inget köpvärt - ha tålamod och fyll på krigskassan
 • Finns något köpvärt - köp
 • Rekylerar börsen ordentligt - sprid ut köpen, men våga "gå på attack" och använd också delar av krigskassan utöver månatligt kassaflöde.
Den sista punkten, dvs när börsen faller kraftigt, är mycket intressant för här handlar det i stor utsträckning om psyke kombinerat med tron på den egna bevakningslistan eller rättare sagt på den egna förmågan att göra bolagsanalys. Innehåller den bolag av hög kvalitet där du lagt massor av tid på att analysera fram ett rättvisande värde känner du dig förmodligen mer trygg i att aktien, trots att den då faller, kommer återhämta sig på sikt än om du bara köpt för att det stod i tidningen att bolag A är "billig". Jag påstår därför att det är oerhört viktigt att ha gjort hemläxan för om du inte har gjort den så kommer det bli betydligt tuffare att gå mot strömmen den dagen börsen börjar falla handlöst.

I oktober 2014 fick vi en liten (med betoning på liten) rekyl söderut där börsen på kort tid gick ner med drygt 10 %. Säljtrycket blev stort och, enligt min bevakningslista, dök det upp några köplägen. Personligen kändes det underbart att trycka på köpknappen och gå mot strömmen. Detta eftersom jag hade (och har) förtroende för den egna bevakningslistan och bolagens kvalitet däri.

Nu hoppas jag verkligen på att vi får en något större rekyl inom 1-12 månader. Jag känner mig redo att gå mot strömmen och har gott om torrt krut att sätta i arbete. Tålamod att stå fast vid min strategi har jag visat för mig själv att jag har och jag har även bevisat att jag vågar vara aggressiv när köplägen väl dyker upp på en snabbt fallande börs. Den dagen det smäller får vi se om jag verkligen har vad som krävs. Personligen tror jag det, men för säker ska man aldrig vara.

Hur känner du? Har du tålamodet och psyket? Litar du på den egna analysförmågan?

19 kommentarer:

 1. Håller med i mycket av vad du skriver. Det är frustrerande när inga köptillfällen finns och tyvärr har jag inte lyckats ha samma disciplin som du då jag gjort några köp jag inte är helt bekväm med. Efter detta inlägg ska jag nog ta mig en funderare och kanske sälja av där jag inte är bekväm.

  Tack också för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja ibland behöver man fundera igenom köp man gjort och där det helt enkelt inte känns bra. Hoppas du kommer fram till ett beslut du är bekväm med.

   Radera
 2. Köpte Ratos under 50 kr i början av året och tog utdelningen. Nu vågar jag nog inte vara kvar längre eftersom Ratos säkert lär falla under 50 kr igen tids nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även jag har Ratos. tycker aktien visade styrka i fredags och tror vi ser en mer "stabil" kurs kring 62-64kr fram till sommaren. Fint bolag att äga en lång tid:)

   Dock, själv är jag mer bekymrad över bankinnehav om det nu blir minusränta. Har SEB och har tappat 6 % till "bara"3,5 % i vinst (ex. utdelning) och undrar om man ska sälja och hoppas komma in billigare eller bara glida med. Är ju långsiktig men att inte se tillfällen för bättre anskaffningsvärde ser jag som dumt att inte utnyttja!

   Vad tror du/ni. Bankaktier. Bör man äga dem i tider likt dessa? Om inte; vilken bransch bör vara mer passande att investera i?

   Mvh

   Radera
  2. Jo jag tror på Ratos långsiktigt så det blir att hålla i =)

   Kan förstå dina funderingar kring banker, men som jag ser på läget har bankerna även fortsatt goda möjligheter att tjäna bra med pengar. Räntan ser jag inte som det stora hotet, det kommer bankerna klara av att hantera tror jag.

   Kreditförluster däremot är mer oroväckande känner jag. Nu är det mer eller mindre gratis att låna pengar, men förr eller senare kommer räntan gå upp, då kan det hända grejer.

   Jag väljer trots det att ligga kvar inom bank ett tag till.

   Radera
  3. Tack för sitt svar! Ja, kreditförlusterna kan bli besvärliga. Jag är extremt kluven till hur jag skall göra. Tror att det kommer lösa sig men frågan om att sälja och köpa eller bara låte det vara grämer mig just nu. Jag tvivlar inte på att SEB är bland de bästa bankerna att äga i nuvarande Sverige. Likaså tror jag rapporten på torsdag kommer visa på en fin styrka.

   Men...ja. Nu när jag skriver detta känner jag allt mer att jag nog kommer låta innehavet "bara vara". Min placeringshorisont sträcker sig år framåt!

   Radera
  4. Den strategin tror jag som regel är bäst, dvs att inte försöka tajma utan har du ett innehav du verkligen tror på långsiktigt så låt det bara vara.

   Radera
 3. Instämmer och fyller på i kassan. Emellertid har flera av mina innehav gått genom taket och då säljer jag. Ännu mer i kassan alltså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå det. Även jag har väl några innehav som känns mycket högt värderade, men jag väljer ändå att ligga kvar, i alla fall för stunden.

   Radera
 4. Vad har du för kriterier? Inom energi så är mycket relativt lågt värderat. Exempelvis 'RDS. Citigroup och AIG är relativt intressanta case vid dagens kurser. Microsoft och IBM kan vara intressant.

  Inget av nämnda bolag är speciellt obskyra eller svåra att hitta info kring.

  Men tittar du i Sverige blir det tuffare. Jag ser det som en risk att mina pengar inte är i jobb och tar risk utan att jag därför behöver chansa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Primärt vill jag investera i Sverige och övriga Norden. Jag kan dock tänka mig att investera i USA, men en stark dollarkurs och svag svensk krona känner jag gör läget lite osäkert. I vilket fall får jag nog titta lite bredare som läget är nu så de bolag du nämner ska jag nog kolla upp lite närmre vid tillfälle.

   Visst kan det vara en risk att pengarna inte jobbar. Så länge man tar kontrollerade risker för att nå bättre avkastning än 0 är det ju ingen dum idé. Jag väljer också att ta viss risk för medel i krigskassan där endast en liten del av kapitalet finns på sparkonto. Resten finns i hedgefond, multi asset och räntefonder. Avkastningen är väl knappast fantastisk, men den är definitivt bättre än ingen alls. Ska jag nå en potentiellt högre avkastning måste jag börja ta betydligt större risker.

   Radera
 5. Jag förstår på ett sätt vad du säger men har för egen del det är lite svårt att helt få till argumentationen om jag resonerar som du.

  1) Dollarn kan gå ner. Ja! Men om den gör det så lär några av dina svenska innehav också gå ner då kronan stärks. Ska du sälja dom nu då?
  2) Även i norden finns det case. Tethys oil (har jag själv köpt innan de började ge utdelning) och Norsk Hydro (som jag inte köpt).Statoil kan även det funka men jag gillar RDS bättre just nu.

  Men jag var inte ute efter att ge börstips egentligen. Jag var mer inne på hur man kan se på risk i en högt värderad marknad. Vi i vår familj har mycket pengar i vårt boende och lägger 1/3 av vår månadslön på amortering ytterligare varje månad. Resterande 2/3 vill jag ska jobba på marknaden, inte ligga tryggt förvarade även om det är lockande ibland. Att avstå köp för med sig flera problem som jag inte kan hantera så som valutaaspekter och fundering på vad mina innehav faktiskt är värda.

  Dessutom tar man en ganska stor risk om man ger sig in på marknaden igen med större köp i ett fåtal aktier jämfört med utsmetade köp. Så jag tänker så här: Är Microsoft till salu får P/E kring sitt 10-åringa medelvärde, vilket jag tror det var för ett tag sedan, så är det väl köpvärt om dess framtidsutsikter inte ändrats radikalt.

  Citigroup och AIG har ännu enklare skäl för köp tycker jag.

  Men, det kan bli köpläge i dina favoriter ganska snabbt om det blir svajigt på börsen några veckor nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan absolut hålla med i vad du skriver, värt att tänka på.

   Radera
 6. Av alla bolag jag har på min bevakningslista tycker jag Apple är det som ser mest lovande ut värderingsmässigt. Antar att värderingen kommer pga av teknologirisken som svävar runt bolaget. Hur som helst så har vi inte några P/E30+ i Apple. Apple store är alltid lika fullt likt H&Ms butiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple är ett mycket fint bolag. Jag har dock inte gjort någon djupare analys, men det andas definitivt kvalitet lång väg. Skulle dock vilja se att de blir lite mer frikostiga i att dela ut till aktieägarna bara =)

   Radera
 7. Underbar läsning!

  Jag sitter i samma sits som du och jag har svårt att finna några sköna lägen.
  Gör vi rätt? Den som lever får se! :D
  Fortsätt att uppdatera oss med dina underbara inlägg.
  Läser i din blogg flera gånger i veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack =)

   Ja det är ju den ständiga frågan, gör man rätt? Det finns naturligtvis många åsikter och som Onkel Tom skriver är det ju även en risk i att inte köpa.

   Jag gillar dock principen att låta bevakningslistan styra mitt agerande (finns inget köpvärt på den egna listan, bygg på krigskassan). Det är klart att det finns något där ute som är köpvärt, men problemet är att i alla fall jag har massor av annat att pyssla med (familj, jobb, träna, fritidsintressen mm) så jag hinner ju inte sitta 24/7 och leta samt analysera bolag. Bolag på min bevakningslista däremot har jag analyserat och följt en längre tid och ibland tillkommer något bolag när tiden fanns att leta och analysera. Jag tror man har mycket att vinna på att hålla sig till den strategin för då riskerar man inte att köpa något innehav man inte känner sig trygg med när det väl börjar blåsa storm =)

   Radera
 8. Jag anser att det blir lättare med tålamodet när man varit med några år. Speciellt om man har en bevakningslista med en prisintervall som man är beredd att köpa inom så behöver man bara vänta. Det hela har med aktivitet att göra som med allt annat. Utförande är bra passivitet något sämre. Tvärtom gäller på börsen. Ett tips är att ha en annan hobby som tar upp ens tid ifall man inte gillar och vända på stenar dagarna i ändan.

  //Havrebollen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant som det var sagt Havrebollen. Även jag har hållit på ett tag med aktier och visst är det lättare att ha tålamod nu än vad det var tidigare. Ibland tryter dock tålamodet och man testas =)

   Som du säger, att agera utifrån bevakningslistan känns som en klok strategi. Hade jag mer tid så skulle bevakningslistan kunna vara betydligt större dock, men tyvärr finns inte den tiden med familj, hus, arbete, träning, andra fritidsintressen mm.

   Personligen gillar jag dock att analysera bolag, men har man bara begränsat med tid att lägga så hinner man tyvärr inte vända på allt för många stenar. Utifrån dessa förutsättningar tycker jag nog att strategin känns rätt och som du säger, ibland är det bra att visa tålamod och bara vara passiv.

   Radera