lördag 25 april 2015

Rapport Q1 2015 - Betsson samt utdelning

Rapportfloden är nu i full gång och den 24:e april kom Betsson med sin rapport avseende Q1. Det var en riktigt stark rapport från Betsson och jag kan konstatera att bolaget fortsätter att leverera på topp. Jag lyfter på hatten och är minst sagt en nöjd aktieägare!


Det är imponerande att bolaget kan visa en så pass kraftig tillväxt och samtidigt leverera en lönsamhetsökning kring 40 % jämfört med samma kvartal år 2014. En förklaring är att de mobila intäkterna växer kraftigt och har ökat med 131 %. Bolaget uppger att de mobila intäkterna nu står för 28 % av de totala intäkterna, men att det finns mer att ge. Noterbart är också att bruttoomsättningen i "sportboken" visar en tillväxt på 60 %, dock med en minskad marginal som nu uppgick till 6,2 % (8).

VD och koncernchefen Magnus Silfverberg säger att "Betsson levererar en organisk tillväxt på 14 % och den högsta operativa rörelsemarginalen på tolv kvartal." Det är riktigt starkt. I rapporten framgår det också att starten på Q2 ser lika lovande ut som Q1 vilket indikerar att H1 - 2015 ser ut att bli riktigt stark för bolaget. Rapporten togs onekligen emot positivt av marknaden och aktien steg 3,67 % eller 12,50 kronor.

I övrigt noterar jag följande för kvartalet jämfört med samma period fg år:
 • Intäkterna ökade med 24 % till 847,4 MSEK (686) vilket för övrigt är den hittills högsta intäkten bolaget nått under ett kvartal.
 • Rörelseresultatet ökade med 39 % och blev 238 MSEK (171,2)
 • Resultatet blev 224,1 MSEK (157,7).
 • Vinsten per aktie uppgick till 4,87 kr (3,52)
 • Soliditeten är nu 64 % (57)
Dina tankar om Betssons rapport?


Slutligen har jag fått ytterligare en utdelning och den här gången från Kvaerner. Under maj månad förväntas utdelningar från Protector Forsikring (7:e maj), Akelius Pref (8:e maj), Industrivärden (13:e maj), Investor (20:e maj) samt Peab (21:e maj).

9 kommentarer:

 1. Vad tror du om Unibet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst in mig så mycket den senaste tiden vad gäller Unibet, men det jag läst mig till tidigare är att det är ett bolag med hög kvalitet. Jag tror vi kommer få se en relativt bra rapport den 29:e då spelbranschen för tillfället känns rätt stark.

   Radera
  2. Betsson sportboksmarginal var lite sämre än förväntat, ska bli intressant om detta gäller även för Unibet som har en väsentligt högre andel av omsättningen från sportboken.

   Radera
  3. Japp det ska bli spännande att se.

   Radera
 2. Riktigt stark rapport och kul att se att den organiska tillväxten var så bra. Har tidigare oroat mig för att marginalerna skall sjunka men just nu ser det ju bra ut i alla fall.

  Förhoppningsvis kommer det något intressant förvärv under året - de har ju för vana att leverera på den fronten. Tyckte att värderingen var utmanande innan rapporten men samtliga gånger jag sålt Betsson tidigare har jag ångrat mig - så de förhoppningsvis stanna kvar i portföljen några år till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en stark rapport. Tillväxten ser bra ut, marginalerna är fina och finanserna är starka. Riktig kvalitet helt enkelt.

   Jag tror definitivt på ett förvärv under året. Som du säger, de brukar leverera på den fronten och dessutom med den ära.

   Hehe, ja ett bolag som Betsson ska du bara låta ligga i portföljen länge, det brukar löna sig =)

   Radera
  2. Behåll vinnarna sägs ju vara ett vinnande koncept. Särskilt tillämpligt i spelbranschen kanske ;)

   Har tidigare jämfört marknadsföringskostnader mellan betsson och Unibet eftersom jag var orolig för hur de ökat (skrivit ett inlägg om det).

   Får nog ta en förnyad titt nu när Betsson säger sig ha ändrat redovisningen av de kostnaderna och istället ska ha lägre kostnader än konkurrenterna. Redovisning känns som alltid som ett tolkningsbegrepp :)

   Radera
  3. Ja det är alltid krångligt när de ändrar principerna. Hojta till om du gör ett inlägg om saken för jag har inte själv rotat i saken, men är klart intresserad av att förstå vad de gjort, varför och hur det påverkar (samt så klart jämförelse mellan hur det var tidigare).

   Radera
  4. Hehe ja det är ju helt klart ett vinnande koncept =)

   Har kollat snabbt på ditt inlägg kring marknadsföringskostnader som ser intressant ut, sa ta och läsa det mer noggrant.

   Set för övrigt ut att vara en intressant blogg så jag lägger till dig i min blogglista.

   Radera