onsdag 15 april 2015

Rapport Q1 2015 - Castellum samt utdelning

Idag klockan 13:00 släppte Castellum sin delårsrapport avseende perioden januari - mars 2015. Rapporten var positiv läsning och innehöll inga egentliga överraskningar.


Extra positivt tycker jag det är att bolaget fortsätter att förbättra förvaltningsresultatet (upp 5 % från föregående år) vilket jag bedömer är en direkt följd av Castellums fokus på att växla fastigheter i regioner med lägre tillväxt till fastigheter i regioner med högre tillväxt (vilket jag skrivet om i inlägget Castellum säljer fastigheter för 2 miljarder kronor). Om detta går också att läsa mer om i VD-ordet i delårsrapporten där VD konstaterar att de i höstas avyttrade fastigheter för 3,3 miljarder kronor.

Förvisso har hyresintäkterna minskat något för Q1 - 2015 jämfört med samma period föregående år, från 820 MSEK till nu 801 MSEK. Samtidigt har dock drifts- och underhållskostnaderna sjunkit vilket påverkat positivt. Att hyresintäkterna sjunkit beror på att Castellum under Q4-2014 gjorde den "största enskilda försäljning sedan Castellum börsintroducerades 1997" som ett led i att växla fastigheter till regioner med högre tillväxt. Under Q1 - 2015 gjordes dock förvärv om 800 MSEK och i april ytterligare affärer. 

VD Henrik Saxborn skriver i delårsrapporten att "Även om 2015 kommer att betraktas som ett år som påverkas av omstruktureringarna i portföljen rent tillväxtmässigt är jag dock övertygad om att vi nu har förbättrat förutsättningarna avsevärt för högre tillväxt framöver". Han skriver också i VD-ordet något som jag som utdelningsinvesterare gillar att läsa, nämligen "För sjuttonde året i rad höjdes Castellums utdelning för 2014. Denna gång till 4,60 kr per aktie. Jag är övertygad om att fler år kommer läggas till denna imponerande rad, som vi ju faktiskt är ensamma om på hela Stockholmsbörsen".

I övrigt noterar jag följande av intresse, i vissa fall avseende Q1 - 2015 jämfört med samma period föregående år :
 • Castellum kommer under året att sjösätta ett koncerngemensamt effektiviseringsprogram som beräknas sänka kostnadsnivån med tiotals miljoner kronor.
 • Bolagets nettouthyrning under det första kvartalet uppgick till 21 MSEK vilket är ett tecken på en positiv marknad enligt VD.
 • Förvaltningsresultatet blev 2,06 kr/aktie (1,97)
 • Belåningsgraden uppgår till 51 % (54 %)
 • Räntetäckningsgraden är 324 % (291 %)
 • Nettoinvesteringar 1 039 MSEK (864)
Dina tankar om Castellum och delårsrapporten?

Slutligen så har jag också fått en liten utdelning från mitt innehav TeliaSonera. Härnäst bör det inkomma utdelning från Mekonomen den 21:e april och därefter från Ratos den 23:e april och slutligen, för april, den 24:e med utdelning från Kvaerner. Därefter fortsätter en trevlig utdelningsmånad även i maj innan det lugnar ner sig något.

6 kommentarer:

 1. Castellum är en stor favorit i min portfölj. Levererar alltid!
  Tack för sammanfattningen.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack K!
   Jo Castellum är ett trevligt innehav helt klart.

   Radera
 2. Vi kommer troligen att behålla Castellum tills vi åter är jord samt (innan dess) försöka förklara för nästa generation att göra samma sak!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tänker vi lika, Castellum känns som ett mycket bra innehav i den långsiktiga portföljen.

   Radera
 3. Slog till idag. Väntat länge men kände att det nu var dags, då jag tror att nedgången närmar sig sitt slut för denna gång.

  Blev även ett inköp i Betsson, som också ligger på min önskelista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såväl Castellum som Betsson är fina bolag så långsiktigt kan det säkerligen vara bra inköp även om de båda i nuläget har ett pris en bit över mina köptak.

   Radera