torsdag 30 april 2015

Rapport Q1 2015 - Protector & inköp Klövern Pref

Idag kom Protector Forsikring med sin Q1-rapport och vilken rapport! Även denna gång förbättrar Protector sig på så gott som alla punkter och passar också på att meddela att 2015 kommer bli bättre än tidigare lagd prognos, imponerande!


Gross Written Premiums ökade med 25 % under Q1 jämfört med samma period föregående år och Gross Cost Ratio sjönk samtidigt till 7,5 % (8,1). Denna kombination leder så klart till ökad lönsamhet där Protector visar det bästa rörelseresultatet någonsin. Net Combined Ratio blev 82,4 % (79,9) och investeringsportföljen avkastade 2,2 % (1,9  %). Bolagets guidning för resten av 2015 skrivs dessutom upp och som vanligt är alltså Protectors prognoser försiktiga innebärande att de ofta överträffas.

Så hur går det då för respektive marknad?

Norge
GWP i Norge har vuxit med 9 % och ett antal viktiga kontrakt har vunnits under kvartalet. Renewal rate är 93 % över hela linjen och inom kommun hela 99 %. Bolaget meddelar att starten på Q2 har varit något seg, men helt ok.

Sverige
Sverige fortsätter att gå bra och GWP växte med 39 %. Tre större kontrakt har vunnits och renewal rate är över 100 % vilket bör innebära att prishöjningar gjorts. Starten på Q2 har varit riktigt stark där två mycket stora kontrakt har vunnits samt ytterligare två större.

Danmark
Danmark växer så det knakar och GWP ökade med 74%. Tre större kontrakt säkrades samtidigt som inget tappades. Renewal rate är 97 %. Starten på Q2 har varit något seg, men helt ok.

En titt på några intressanta siffor för Q1 - 2015 jämfört med samma period 2014:
 • Gross premiums written blev 1 515,8 MNOK (1 208,6).
 • Combined Ratio Net blev 82,4% (79,9 %).
 • ROI från investeringsportföljen blev 2,2 % (1,9).
 • Rörelseresultatet blev 210,5 MNOK (162,4).
 • Periodens resultat blev 141,6 MNOK (98,4).
 • Vinsten per aktie blev 1,81 NOK (1,24).  
 • Investeringsportföljen uppgick till 5 886 MNOK per den 31:e mars 2015. Det betyder att den har vuxit med 25,5 % sedan 31:e mars 2014.
Samtidigt passar Protector på att tala om att man nu har tagit beslut om att kliva in i UK. Att expansion till annan geografisk marknad varit på tapeten är sedan tidigare känt och i rapporten för Q3-2014 redogjorde de för att ett beslutsunderlag var under arbete. I presentationen avseende Q1-2015 framgår bland annat att:
 • Samma strategi ska tillämpas som för Skandinavien.
 • Kommuner i fokus, etablerar sig i Manchester.
 • Rekrytering av personal har startat.
 • Etableringskostnader är medräknade i 2015 års guidning.
 • Liten volym väntas under 2016.
Vad gäller guidning för resten av 2015 så skrivs det mesta upp vilket ju känns fantastiskt. Att förvänta sig fortsatt stark tillväxt och hög lönsamhet trots etablering på ny geografisk marknad är inget annat än imponerande. I stora drag är Protectors guidning som följer:


Sammanfattningsvis var det här en lysande rapport. Om vinsten per aktie kan nå 5,9 NOK som guidningen indikerar blir P/E talet till nuvarande kurs (72 NOK) c:a 12 vilket inte känns allt för dyrt. Jag är dock nöjd med den portföljandel jag har även om jag måste säga att jag är lite sugen på att öka, i varje fall på kurser där P/E ligger kring 10-11. Det ska bli väldigt spännande att följa hur satsningen i UK utvecklas.

Dina tankar om Protector och rapporten?

Slutligen har jag i veckan utökat min position i Klövern Pref. Vid Klöverns stämma den 23:e april togs beslut om att höja inlösenkursen till 500 kronor. Samtidigt började jag få allt för mycket pengar i kassan varför jag valde att köpa på mig ytterligare några preferensaktier.

14 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning, tack för den. Vilken rapport alltså, helt otroligt vad Protector levererar
  /LC

  SvaraRadera
 2. Ett riktigt drömföretag :-) PE12 känns absolut inte dyrt med tanke på den tillväxten de visar.Tack för sammanfattningen.
  /L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är ju svårt att klaga faktiskt =)
   P/E 12 är absolut inte dyrt. Andas kvalitet det här.

   Radera
 3. Vad kan man säga !
  Fantastiskt företag.
  Lås in dessa aktier i byrålådan.
  UK here we come.

  SvaraRadera
 4. Kanske man ska slå till på Protector då de saknas i min portfölj :)
  Ett annat bolag som saknas som jag skulle vilja ha är Castellum. Vid vilken nivå tycker du den är köpvärd?
  Ha en trevlig Valborg!
  Christopher

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Protector har än så länge levererat över mina förväntningar. Man ska dock inte glömma bort att risken trots allt inte är låg och track record kort. Den platsar dock i den långsiktiga portföljen utan tvekan men kanske inte ska utgöra så mycket mer än 10 % tänker jag.

   Vad gäller Castellum är mitt köptak 105 kr, kring dessa nivåer skulle jag sannolikt fylla på.

   Önskar även dig en trevlig Valborg!

   Radera
 5. Hej,

  Kanonrapport av Protector!

  Tycker aktien borde handlas till minst P/E 15 på 2015 års guidning dvs runt 88,5 NOK. Kommer det sedan, om ett par år, tecken på att satsningen i England blir lyckad så ska P/E-talet upp mot 20 eftersom bolaget då kommer bli ett storbolag med högtillväxt.

  För mig känns Protector som ett bolag i världsklass inom sin nisch, tror därför att bolaget har mycket goda chanser att lyckas i England och sedan hela Storbritannien.

  England är Storbritanniens folkrikaste del med cirka 53,5 miljoner invånare (2012). Befolkningen för hela Storbritannien låg på cirka 64 miljoner invånare (2013).

  Har inte hittat BNP för England fast Storbritanniens BNP låg på cirka 2441 billions of USD år 2012. Danmark; Norge och Sverige hade som jämförelse en sammanlagd BNP på cirka 1341 billions of USD år 2012.

  Så går allt Protectors väg så kan vem som helst se att aktien ska flerdubblas på några års sikt. Eftersom bolaget fortfarande växer kraftigt i både Sverige och Danmark samt har den enorma brittiska marknaden att erövra:-)

  Mvh

  Zen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absolut ett lysande bolag, men jag vill köpa med viss rabatt efter som jag anser att risken knappast är låg. Bara för att de lyckats väl med etableringen i Sverige och Danmark är det ingen garanti för hur framtida etableringar kommer att gå.

   UK är en enorm marknad utan tvekan, men också känd för att vara tuff (och ofta dyr) att ta sig in på. Hur som, det här är ett bolag att ligga lång i utan tvekan och får vi någon dipp framöver är det bara att passa på att öka =)

   Radera
 6. Är mycket väl medveten om att många bolag misslyckas med sina satsningar i Storbritannien. Fast skillnaden mellan Protector och många av de företag som misslyckas radikalt är hur kapitalintensiv affärsmodellen är.

  Protector har ju en cost ratio på 7,5 % just nu, exempelvis har bolaget endast 32 anställda i Sverige samt 22 i Danmark. Bolaget behöver i korta drag bara hyra en lokal och anställa några få medarbetare i England för att vara igång. Dvs kostnadsmässigt är nedsidan begränsad. Bolaget verkar även börja med att rikta in sig på den sektor där de har stora konkurrensfördelar och hög lönsamhet.

  Själv ser jag England satsningen som en riktig Pabrai investering: "Heads, I win; Tails, I don't lose much!"

  Dock håller jag med om att risken i bolaget är hög framförallt på kort sikt mest på grund av hur investeringsportföljen ser ut, samt att det alltid kan dyka upp stora försäkringsanspråk. Så ligger man redan lång i aktien så gör man nog rätt i att köpa på dippar, speciellt med tanke på hur börsen har gått. På längre sikt ser jag emellertid risknivån i bolaget som låg till medelhög.


  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina mycket kloka tankar Zen och jag håller med dig till 100 %.

   Just affärsmodellen talar för caset då det, precis som du beskriver, inte blir så enormt kapitalintensivt. Det känns tryggt med tanke på att väldigt många bolag trots allt har misslyckats i sina UK satsningar historiskt.

   Den största risken finns dock, som du också pekar på, i investeringsportföljen anser jag, men också större anspråk kan ställa till det längre fram.

   Tittar man på resultaträkningen kommer merparten av Q1:s vinst från investeringsportföljen (122,2 MNOK) medans det tekniska resultatet (alltså resultatet från kärnverksamheten, försäkringar) uppgår till 73,2 MNOK. Om jag förstår rapporten rätt har bolaget nu valt att öka aktieandelen vilket jag personligen kan tycka är lite vågat och ökar risken.

   För att guidningen kring VPA ska bli verklighet krävs att investeringsportföljen avkastar ganska mycket. Det kan så klart bli fallet, men risken är ju också att det kommer en sättning och då blir det klart tuffare att nå satt mål. Där finns en uppenbar risk.

   Man ska inte heller glömma bort att bolaget har en relativt kort historik och samtidigt en enorm tillväxt (sålda försäkringar) vilket kan innebära att eventuellt större "claims" inte har hunnit dyka upp ännu.

   Jag vill dock avsluta med att säga att jag är en otroligt nöjd aktieägare och mycket imponerad av Protector och vad de lyckats prestera. Jag ligger lång i aktien och tvekar inte att fylla på vid eventuella dippar. Dessutom har jag köpt merparten av mitt innehav när den stod i 19 NOK så det vore ju synd att klaga =)

   Radera
 7. Hej, varför anser du att "risken knappast är låg"? Skulle gärna se dig utveckla det lite.

  Mvh,
  JB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej JB och tack för din kommentar.

   Risken, enligt mig, finns främst i investeringsportföljen och dess förväntade avkastning samt att större "claims" ännu inte visat sig (kort historik, enorm tillväxt - dvs sålda försäkringar).

   Se min kommentar ovan (Zens kommentar) där jag resonerar lite mer kring risker. Jag vill dock återigen poängtera att Protector är ett otroligt fint bolag, men jag tycker det är viktigt att balansera diskussionen och inte bara prata om all framgång utan också väga in riskerna som trots allt finns där.

   Radera