tisdag 12 maj 2015

Inköp - Swedbank och Ratos

Idag fyllde jag på i ett par befintliga innehav vilka alltså är Swedbank och Ratos. Efter en liten dipp i båda aktierna (och börsen generellt) kändes det rätt, i synnerhet då kassan just nu är (allt för) välfylld.


Swedbank verkar för tillfället inte vara populär bland aktieanalytikerna och då luktar det väl ändå lite köpläge? Bolaget går bra, har en generös utdelning som lär fortsätta ett tag till och dessutom har aktien dippat en del i år, närmare bestämt är den på c:a - 2,8 % för året. Jag gör därför som Sampo och ökar i aktien. En viss skillnad är dock att jag inte köpt på mig drygt 11 miljoner aktier som Sampo har gjort =)


Utöver Swedbank ökade jag även på min position i Ratos. Efter rapporten för Q1, som knappast var en kioskvältare men ett steg i rätt riktning, ser jag positiva möjligheter för bolaget samtidigt som Ratos kassa är fylld till bredden. Den välfyllda kassan bör ge goda förutsättningar till spännande förvärv framöver.

10 kommentarer:

 1. Jag passade på att köpa Ratos till pensionsportföljen. På drygt 30 års sikt är det inget tvekan om att Ratos kommer att överleva en och annan finanskris som kommer :O)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja även jag tror på Ratos på lång sikt. Det kan absolut bli en ganska så trevlig investering.

   Radera
 2. Ratos? Snacka om kapitalförstöring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det har gjorts några investeringar som inte varit lysande så här långt. Aibel tillhör väl den investering flest personer har synpunkter på.

   Å andra sidan har det också gjorts fina affärer. Att det skulle vara kapitalförstöring att få en IRR på 42% i fallet NCG har jag tex lite svårt att förstå. Som aktieägare tycker jag att de gjorde en alldeles utmärkt affär. Köpet av Ledil tror jag också mycket på, det kan bli en klart intressant resa som i slutänden skapar stora värden för oss aktieägare.

   Radera
 3. Off Topic.... Hur räknar man ut förvaltningsresultat i fastighetsbolag? Har googlat runt men hittar inte hur man gör.

  Tack på förhand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo var ju lite off-topic helt klart =)

   Hur som helst, för att räkna ut förvaltningsresultatet tar du:
   Hyresintäkter + ev övriga intäkter - drifts och "centrala" kostnader samt +/- finansnettot (vilket oftast är minus). Dessa poster sammantaget blir förvaltningsresultatet.

   Med andra ord ska man alltså inte räkna med:
   * Eventuella värdeförändringar på såväl fastigheter som eventuella derivat
   * Skatt

   Det är alltid mest intressant att kolla på förvaltningsresultatet eftersom främst värdeförändringarna kan slå väldigt mycket åt det ena eller andra hållet. Många fastighetsbolag "bestämmer" dessutom utdelningen utifrån förvaltningsresultat (+ aktuell skatt i vissa fall).

   Hoppas det svarar på din fråga?

   Radera
  2. Jo precis, insett att värdeförändringen gör resultatet helt obrukbart ur värderingssyfte. Såg att du ägde Castellum så tänkte du kan det där med förvaltningsresultatet.

   Tack för hjälpen. Ska sätta mig och räkna nu :)

   Radera
  3. Ingen orsak, kul att kunna hjälpa till. Nu är det bara att räkna för allt vad tygen håller =)

   Radera
 4. Har du sett någon tillväxtprognos på Swedbank kommande år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo då, det finns några bra källor om man är intresserad av konsensusprognoser.

   På Swedbanks site kan du se prognos från SME:
   https://www.swedbank.se/om-swedbank/investor-relations/swedbanks-aktier/konsensusprognoser-sme/index.htm

   Så finns ju även 4-traders:
   http://www.4-traders.com/SWEDBANK-AB-6496651/financials/

   Radera