måndag 8 juni 2015

Är bubbelfasen över för den här gången?

Att vi nu är inne i den så kallade bubbelfasen eller euforifasen skulle jag vilja påstå är sann. De flesta tecknen för att så är fallet finns där, t ex:
 • Det pratas aktier överallt och på luncherna kommer någon story om ett fint klipp någon gjort. Girigheten är påtaglig, alla vill bli rika och snabbt ska det gå.
 • Nu ska helt plötsligt alla kliva in på aktiemarknaden. Även de som knappt kan stava till aktier ska nu med för ingen vill ju missa tåget. Få av de som kliver in vet dock vad de investerar i.
 • Argument som "det är annorlunda den här gången" och "det finns inga alternativ, räntorna är ju så låga" hörs mer eller mindre hela tiden. Det är för mig kanske den allra största varningssignalen av dem alla. Vi hörde väl liknande tongångar t ex under IT-kraschen år 2000?
 • Mängden nyintroduktioner är enorm och mer eller mindre alla övertecknas.
 • Media (gärna kvällspressen) skriver ofta och gärna om möjliga klipp med rubriker som "aktie x ska upp minst 50 %" eller "så blir du rik på aktier!".
Att bubbelfasen förr eller senare tar slut är nog de flesta överens om. Den stora frågan är dock NÄR den är över? Naturligtvis vet jag lika lite om den saken som alla andra och jag vill därför poängtera att jag absolut inte har någon aning om bubbelfasen är över för den här gången eller inte.

Skulle dock bubbelfasen vara över är nästa steg kraschfasen (Blow off Phase) och då kan det bli åka av här framöver. Min tidigare gissning har dock varit att vi får se ett rejält nedställ på börsen först under 2016, men att vi under 2015 får minst någon rekyl söderut likt den vi hade i oktober 2014. Om det skulle stämma är alltså rådande bubbelfas ännu inte över utan den senaste tidens nedgång är bara ett tillfälligt hack i kurvan.

Hur som helst tycker jag det var lite kul att titta på OMXSPI för de senaste åren och jämföra den med "modellen" för de olika faserna som till slut leder fram till att en bubbla brister:


Ja vad säger man? Med lite fantasi skulle faktiskt bubbelfasen kunna vara över för den här gången. OMXSPI och den röda kurvan i modellen är ju inte helt olika varandra vill jag påstå. Det kan dock lika gärna vara ett tillfälligt hack och där vi kommande dagar får se rejäla uppgångar. Kristallkula någon? =)

Så, vad kännetecknar då de olika faserna och vilka "tecken" är det bra att hålla utkik efter? Låt oss kolla på de olika faserna var för sig.

Stealth Phase (Smygfasen):
I den här fasen investerar de sk "smarta pengarna" vilket generellt är pålästa och erfarna investerare som regelbundet följer börsen, gör egna analyser osv. Under smygfasen vill många "vanliga dödliga" hålla sig väldigt långt borta i från aktiemarknaden eftersom flera av dem fick sig en rejäl näsbränna vid den senaste kraschen (då de självklart klev in under bubbelfasen och då gärna gick "all-in"). I smygfasen är värde och pris ofta i ungefärlig paritet med underliggande fundamentala värden.

Awareness Phase (Uppvaknandefasen):
I Uppvaknandefasen börjar modet komma tillbaka och nu kliver nya (men hyffsat erfarna) investerare in. Ofta börjar nu också institutionella placerare gå med i matchen. När mer kapital hittar till börsen börjar också priserna att stiga och många gånger är det högre än det fundamentala värdet.

En bit in i den här fasen vill en många investerare göra vinsthemtagningar (med tidigare krasch skapligt färskt i minnet) vilket ofta leder till en sk "Bear Trap". Denna fälla är dock temporär eftersom investerarna inser att börsen har mer att ge varför priserna fortsätter uppåt.

Mania Phase (Bubbelfasen):
I bubbelfasen börjar girigheten att visa sitt fula tryne. Nu vill helt plötsligt alla hoppa på tåget och överallt pratas det aktier, investeringar och snabba klipp. Nu börjar också media att skriva på allvar om börsen och dagligdags trummar kvällstidningar som Aftonbladet och Expressen ut budskapet att "så här blir du rik på aktier".

Entusiasmen är på topp och dåliga nyheter förnekas gärna eller "omtolkas" till något positivt. Argument som "det är annorlunda den här gången" och "det är andra spelregler nu" är tydliga varningstecken. Nu rusar priserna och många aktier kan öka i värde med 10-tals procent på en enda dag om det kommer en nyhet av lite mer positiv karaktär.

Blow off Phase (Kraschfasen):
Till slut börjar det sakta men säkert att smyga sig in visst tvivel. Vad som egentligen utlöser kraschen är inte enkelt att veta och i den här fasen handlar det mycket om psykologi. När tvivlet börjar få fäste börjar börsen sakta men säkert att röra sig söderut. Många förnekar dock fortfarande att proppen kanske är på väg att dras ur. Argument som "det är bara en tillfällig svacka" hörs fortfarande från många håll.

Problemet är dock att allt fler nu börjar trycka på säljknappen och gärna samtidigt. Under kraschfasen kan det uppstå en sk "Bull trap" där priserna återigen letar sig uppåt, men det är högst tillfälligt och snart börjar det gå nedåt igen och nu med klart mer kraft.

Till slut kommer rädslan in på allvar. Nu ska alla ut genom dörren samtidigt och det blir riktigt trångt. Några står emot, men till slut väljer de att kapitulera för att "rädda det som räddas kan". Allmänheten, dvs de som klev in med buller och bång under bubbelfasen, står nu där med byxorna nere och undrar vad som egentligen hände. Nu vräks "de sista" aktierna ut på marknaden. Vilka är det då som står där som kobror och väntar? Jo de är självklart de "smarta pengarna" som nu tycker att det är rena julafton. Hela bevakningslistan lyser tokgrön och fyndpriser står som spön i backen. Nu börjar hela kalaset om och vi är åter inne i smygfasen.

Så, hur går dina tankar? Är vi i bubbelfasen? Har börsen mer att ge eller har vi faktiskt glidit över till kraschfasen?

29 kommentarer:

 1. Egentligen är en nedgångsfas positiv för alla eftersom man får möjlighet att köpa favoritaktierna ännu billigare. Börsen vänder ju upp förr eller senare igen och då är man rikare än någonsin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant som det var sagt Stefan. Jag skulle gärna ta en nedgångsfas en period nu. Vi får väl se hur saker och ting utvecklar sig här framöver. Hack i kurvan eller riktig nedgång? Den som lever får se...

   Radera
 2. Ingves kan nog röra om i grytan och hålla liv i tillgångsbubblorna lite till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är definitivt inte omöjligt att den konstgjorda andningen kommer att fortsätta ett tag till.

   Radera
 3. Vi är inne i ett avgörande skede snart tror jag. När kontanter som betalningsmedel är på väg bort samtidigt som alltfler ser behovet av pengarna under madrassen. Detta har skett i takt med att minusräntorna har fått ett allt starkare fäste. Man behöver inte vara världens smartaste för att inse att vissa tillgångar man har hemma kan på lite längre sikt löna sig bättre än det som finns på banken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo nu har vi haft väldigt många år av uppgång så utan tvekan närmar vi oss dagen då bubblan brister.

   Radera
  2. En annan sak som kommer att ändras radikalt, är att fler kommer att kolla på nuvarande aktievärden och inga prognostiserade p/e-världen om 1 år och så vidare.

   Radera
 4. Åh jag fullkomligt älskar ditt inlägg haha!
  Jag har också börjat höra fler tala om aktier nu igen. På spårvagnen, jobbet etc.

  Hoppas verkligen vi får se ett ras snart! :D
  Då ska det handlas haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Bankok Invest =)
   Även jag hör pratet om aktier överallt, ett intressant fenomen jag varit med om förut.

   Kommer det en sättning är jag redo att handla, krigskassan är välfylld och inflödet av nytt kapital varje månad är starkt. Man ska dock inte ha för bråttom in utan portionera ut köpen över tid. En nedgång kan vara väldigt mycket längre än vad man tror är möjligt. Den stora frågan är ju bara, när kommer rekylen? =)

   Radera
  2. Låter riktigt bra.
   Jag håller på att fylla upp min för fullt just nu.

   Nej, verkligen inte.
   Jag har till och med skrivit ner en påminnelse i mitt excel dokument för framtida portfölj att jag ska sprida ut inköpen under lång tid.
   Dessutom har jag tittat på tidigare ras och det verkar som att ca 1,5-2år efter nedgångens start är det riktigt bra köplägen.

   Ja det är verkligen svårt. Kanske inte kommer förrän 2016? Eller så har det börjat nu och tar fart längre fram i höst?

   Spännande tider!

   Ta hand om dig.

   Radera
  3. Jo att ha torrt krut när det smäller till är inte fel. Det gäller bara att sprida ut köpen över tid när det väl börjar dyka upp köplägen.

   Fortsätt nu att bygga kassa, för eller senare kommer rekýlen, eller så har den faktiskt redan börjar. Spännande tider som sagt =)

   Radera
 5. Det var ju ett tag sedan vi såg en rejälare nedgång. Jag tycker därför det är intressant att se att så många längtar efter en större nedgång.
  Jag var i början av min investerarkarriär 2008 och hade inte så mycket pengar då. Köpte dock på m ig en del under våren 2009. Men sedan där i augusti 2011 (om jag minns rätt) så sjönk det ju ganska mycket under en kort period. Jag minns att jag inte alls uppskattade nedgången speciellt mycket.
  Idag har jag några år tills erfarenhet men med en portfölj som är flerdubbelt så stor som 2011 så vet jag inte hur jag kommer att reagera på en större nedgång. Även jag sitter med lite kassa och förstår också att det är bättre att köpa billiga aktier, men psykologin att se sin portfölj minska med kanske 50 000:- om dagen kommer ändå vara jobbig.
  Jag är lite splittrad här, jag gillar att göra mina grafer där värdet på portföljen stiger månad för månad... Jag tror att nästa krasch kommer göra gott för min erfarenhet, men det kommer inte vara en rolig resa.
  Ni som var med under 2008, har jag rätt eller fel? Kunde ni sitta och mysa och köpa SHB för 88kr eller var det jobbigt och nattsvart? Det krävs mod att köpa när alla skriker sälj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Halle och du är definitivt inne på något mycket intressant, ren psykologi.

   Att se portföljen minska kraftigt i värde är tufft för vem som helst, ingen kan påstå något annat. Den stora skillnaden är dock om man då sitter på aktier man verkligen har koll på, har analyserat, räknat på och är övertygad om är rätt i ett långsiktigt perspektiv. I det läget, så länge man är nettoköpare vill säga, skapas ju utmärkta tillfällen att fylla på i sina innehav, till rea dessutom.

   Som "utdelningsinvesterare" kommer jag, vid en kraftig rekyl söderut, fokusera ännu mer på utdelningarna och samtidigt förtränga kursutvecklingen (sluta göra grafer på portföljens värdeutveckling helt enkelt =). Så länge jag är trygg med innehaven i portföljen blir det ju lite av julafton ärligt talat.

   Visst krävs det mod att köpa när alla skriker sälj, men har hemläxan gjorts blir det i alla fall betydligt enklare att övervinna den rädsla av Armageddon som annars lätt kan infinna sig.

   Radera
  2. Problemet med att se sin portfölj rasa i värde är att det är svårt att sitta still.
   Det är då man skall "ta tillbaka sina förluster" genom ännu smartare investeringar. Och då blir nedgången ännu brantare.

   Så när portföljen minskar med 50.000.- om dagen skall man vara beredd på att det kan fortsätta så under många dagar framåt.
   En gammal sanning är att om man inte tål en 50% nedgång så skall man inte investera i aktier över huvud taget.

   Besser

   Radera
  3. Så sant som det var sagt besser. Modet att stå fast vid sin övertygelse, inte kortsiktigt försöka "ta tillbaka sin förluster" och att köpa i bolag man har koll på när alla andra skriker sälj är rätt medicin. Det är ju enkelt att säga, men absolut inte lika enkelt att göra när det väl smäller.

   Vad gäller tidshorisont så måste man absolut, både ekonomiskt men också rent psykiskt, kunna klara en nedgång på minst 50 %. Tror man sig inte göra det bör man nog överväga om aktier är rätt tillgångsslag.

   Radera
 6. Det är helt klart euforifas nu! En kompis som aldrig ens nämnt ordet aktie frågade mig så sent som igår efter boktips för att lära sig investera i aktier. Han sa att han ville köpa Beowulf Mining. Så det känns som det bara kan gå åt ett håll nu :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ser, pratas det dessutom "Mining" är vi illa ute =)

   Radera
 7. Självklart kommer börsen gå ner. frågan är när... har hört många muttra om börskrasch i många år nu. Den kan komma idag och den kan komma om 5 år. Jag försöker fokusera på enskilda bolag istället för att jaga toppar och bottnar på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör du helt rätt i Linus. Även jag försöker fokusera på enskilda bolag som jag har eller vill ha i min portfölj. Jag låter min bevakningslista styra mitt agerande i så stor utsträckning som möjligt.

   Radera
 8. Köper själv bara utdelare i USA och Kanada. ligger med cirka 36% i aktier och resten på sparkonto och liten del PM. För det jag sparar varje månad köper jag för 1/3 och sprar 2/3. Hur ser ni på saken? Hade tur och sålde i 2007 då jag skulle resa iväg. Kom sedan sent in igen och sålde sen igen 2011 och gick sen in förra året igen. Jag vet ärligt inte om det hade varit bäst att ligga kvar hela tiden och köpa varje månad kvartal istället. Dvs, hur gör ni? säljer ni av allt eller en del? Vågar själv inte vara fullinvesterad nu men känner samtidigt att det är omöjligt att tajma marknaden så ligger med en del i aktier iallafall och beredd med resten att gå in över en lägre tid om vi får en rejäl korrektion.
  Tack för en bra blog.
  /P

  SvaraRadera
 9. Jag har sålt av 2/3 av mina värdepapper och har bara kvar fondandelarna i Brummer MS, certifikat i olja (utan hävstång) samt ett tiotal olika bolag som jag har aktier i och aldrig kommer att sälja utan bara köpa mer av när de upplevs billiga. Grunden i denna portfölj byggde jag upp under 2009 och innehåller t.ex. Kinnevik köpta för 50 kronor aktien och Industrivärden köpta för 42 kronor.

  Jag resonerade så att mina Avanza Zero var upp över 100 % (och då har jag månadssparat i fonden sedan finanskrisen) och fortsätter de upp 10-20 % till och jag inte är med på tåget så gör det inte så mycket då vinsten redan är fin. Förr eller senare kommer en sättning eller en nedgång och då köper jag igen. Blir nedgången från en högre nivå ner till dagens nivåer eller från dagens nivåer ner till lägre nivåer kvittar egentligen. Oavsett har jag ju just nu gjort över 100 % i fonden.

  Jag måste även säga att makroekonomen i mig tycker att allt för många varningsklockor ringer just nu. Minusränta är ett tecken på att något inte står rätt till anser jag. Samtidigt skenar bostadspriserna. Någon gång tar det slut, antingen genom krasch eller genom att räntorna höjs igen vilket jag tror kommer att tvärbromsa ekonomin (dels då kronan stärks igen och dels då lånen blir dyrare). Även Grekland tror jag marknaden underskattar. Visst, det tjatas om Grekland i tid och otid och marknaden reagerar, men effekten av en Grexit är knappast inprisad tror jag. Många banker och finansinstitutioner i framförallt Tyskland kommer att åka på ordentliga smällar i sådana fall vilket kommer att skapa stora svallvågor. Även om Grekland nu räddas kommer samma skit att uppstå igenom om 6-12 månader. Grekland är det nya Argentina, ett hopplöst fall rent ekonomiskt då folket inte har viljan att lösa problemet (vilket vi hade i Sverige på 90-talet och ser att t.ex. Irländarna har i dagsläget)

  Jag väljer därför att vara likvid men omvärderar hela tiden situationen och gör ändå småinvesteringar även om jag undviker marknaden i stort just nu. Köpte t.ex. idag i Kvaerner som jag tror kommer att kunna rida ut det låga oljepriset och därefter stiga ordentligt igen. Gårdagens order garanterar dessutom en fin direktavkastning i ett par år till och när kursen idag sjunker tillbaka till nivåerna innan gårdagens nyhet samt att norska kronan är ovanligt låg ser jag ett köpläge på lång sikt.

  SvaraRadera
 10. Det var jag som skrev ovan (12:38)... glömde tacka för en riktigt bra och intressant blogg!

  SvaraRadera
 11. Haha så sant när du säger det... Igår fick jag ett tips om köp på ett Brittiskt flygbolag. Vad jag kan minnas har jag aldrig tidigare fått tips sen jag började med aktier 2011

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo då, vi får alla vår beskärda del från tipslådan.

   Nästa gång, prova att ställa några sköna frågor kring motiveringen till tipset så märker du snart om det håller hela vägen. Får du svar som "jo men det stod ju i Aftonbladet att aktie X var ett säkert kort" alt "min farbrors mosters syrras katts farsas syssling jobbar på bolag X och han sa att det går fantastiskt bra", ja då har du ju svaret =)

   Radera
 12. jag har strategin att helt bortse från värde. Det enda jag bryr mig om är "såhär mycket har jag stoppat in" i förhållande till "vilken utdelning får jag".. Skitsamma hur börsen går. På så vis kan jag sova lugnt och behöver enbart bry mig om snittavkastningen jämfört alternativen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även jag försöker agera utifrån min bevakningslista vilket alltså innebär att jag är mån om att köpa in mig i bolag jag tror på, som delar ut och som jag bedömer har en prislapp som ligger i linje med värdet jag räknat ut. Långsiktigt är jag övertygad om att det är en bra strategi som kommer ge fin avkastning.

   Radera
 13. Det är svårt att se vad som skulle kunna tillkomma och fortsätta att driva kurserna uppåt. Därifrån till att se en större nedgång är däremot svårare att förutse...men det är möjligt att med nuvarande höga värderingar räcker det med några månaders kräftgång/sidledesförflyttning för att flera som är nya på marknaden ska påminnas om att det kan gå annat än upp...och då kanske nervositeten kommer tillbaka. Sen har vi ju grekland oxå...det kan bli en katalysator i negativ bemärkelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig frivid42, inte heller jag kan se vad som kan få kurserna att fortsätta uppåt. Möjligen ytterligare räntesänkningar och QEs kanske?

   Grekland är garanterat en katalysator för att skapa oro på börsen, vi ser den ju "in action" redan nu. Jag skulle vilja säga att börsen känns otroligt nervös för tillfället och nu hoppas jag vi får en liten dipp så jag kan börja fylla på =)

   Radera