måndag 29 juni 2015

Betsson förvärvar Europe-Bet

Idag meddelade Betsson att de förvärvat den privatägda speloperatören Europe-Bet i Georgien.


Europe-Bet är en av de ledande speloperatörerna i regionen och är licensierat på den reglerade georgiska marknaden. I och med förvärvet får Betsson en marknadsandel i regionen om c:a 30 %.

Köpeskillingen uppgår initialt till 50 miljoner USD, motsvarande 2,5 gånger EBIT för 2014. Utöver denna initiala köpeskilling kan en tilläggsköpeskilling om högst 35 miljoner USD komma att utgå efter ett år. Affären förväntas slutföras under juli månad.

Europe-Bet hade år 2014 intäkter om 52,4 miljoner USD, varav onlineverksamheten stod för 40,8 miljoner USD. Verksamheten är huvudsakligen sportsbok-driven där sportboken stod för 44 % av de totala intäkterna under 2014. EBIT uppgick till 20 miljoner USD och merparten (17,9 miljoner USD) kommer från onlineverksamheten. Bolaget hade en EBIT-marginal om 38,1 % och har genererat en stabil tvåsiffrig tillväxt de senaste åren.

Betsson har en fin historik vad gäller lyckade förvärv och spontant tycker jag att även den här affären ser riktigt intressant ut. Genom Betssons teknik och storlek bör det gå att krama ut ännu mer. Startpunkten är ju inte heller illa eftersom bolaget som förvärvas redan visar på fin tillväxt under god lönsamhet. Det ska bli spännande att följa hur det hela utvecklas!

Magnus Silfverberg, avgående VD och koncernchef för Betsson, säger att "Europe-Bet har framgångsrikt etablerat ett starkt varumärke med flera konkurrenskraftiga produkterbjudanden på den lokalt reglerade marknaden i Georgien. När vi nu tillför Betssons teknik skapar vi en grund för lönsam och hållbar tillväxt både inom och utanför Georgien". 

Tankar om förvärvet?

4 kommentarer:

 1. Ser ut som ett fint förvärv tycker jag. Som du skriver, Betssons historik kring bra förvärv ger trygghet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, kan visa sig bli en fin affär det här.

   Radera
 2. Hej herr VTF!
  Lite off topic, men är lite nyfiken på om det är några bolag du har i kikarn nu när börsen rör sig nedåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Än så länge sitter jag still i båten, jag vill se hur saker och ting utvecklas här framöver och de aktier jag är intresserad av har ännu inte kommit ner till "köptaken" jag satt upp när jag analyserat bolagen. Fortsätter vi dock söderut en bit till kommer jag initialt att börja med mina månadsköp igen. Skulle det därefter fortsätta ytterligare nedåt börjar jag sannolikt även att göra extra köp med medel från krigskassan. En nedgång kan dock pågå mycket längre än vad man tror varför det är viktigt att sprida ut köpen över tid.

   Vad gäller bolag jag är intresserad av att köpa/öka i kan t ex nämnas Betsson (öka), Investor (öka), Castellum (öka), Handelsbanken (öka), Peab (öka), Nordea (öka), MQ (öka) och Industrivärden (öka). Bolag jag väldigt gärna vill få in i portföljen (när priset är rätt) är t ex H&M, Atlas Copco, Autoliv, Hufvudstaden och NCC.

   Radera