lördag 6 juni 2015

Inköp Akelius Pref

Igår fyllde jag på mitt innehav i Akelius Pref. Direktavkastningen är nu c:a 6,5% vilket känns riktigt bra med tanke på risknivå och kvalitet.


Preferensaktier har generellt pressats ner en del i pris den senaste tiden vilket till stor del beror på stigande marknadsräntor. De ganska stora rörelser vi fått se i preffar som Akelius och Klövern känns dock klart överdrivna tycker jag då det känns troligt att vi kommer ha relativt låga räntor under lång tid. I en sådan miljö är preffar intressant som en del av portföljen, men det gäller alltså att ha koll på långa marknadsräntor och hur inflationen utvecklas.

Det gäller också att tänka sig för i valet av preffar som nu börjar bli väldigt många. För egen del vill jag bara ha preffar i bolag som visar stabila kassaflöden och finanser. Akelius är utan tvekan ett bolag som passar i det sammanhanget och nyligen gav S&P Akelius kreditbetyget "BBB- med stabila utsikter".

Vill du veta mer om preferensaktier och hur de fungerar rekommenderar jag dig att läsa bloggkollegan Petruskos inlägg Introduktion till preferensaktier.

4 kommentarer:

 1. Hej! Tack för bra inlägg,

  Jag undrar vad du har för exit-strategi gällande preffarna, kommer du sälja preffarna när reporäntan nått över en viss gräns, eller hur tänker du?

  Mvh

  Robin Karlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Robin,

   Min strategi är att hålla i prefferna till dess de blir inlösta (om de nu blir inlösta). Det är därför viktigt att aldrig köpa några preffar till ett pris som ligger över (lägsta) inlösenkurs. Under tiden kan jag ta del av fin avkastning via kvartalsvisa utdelningar.

   Skulle det dock komma tecken på en kraftigt ökad inflation / marknadsränta kan jag hamna i läget att jag vill sälja, men min bedömning är att vi kommer ha relativt låg ränta och inflation under lång tid.

   Ett annat scenario där jag kan vilja sälja är om underliggande verksamhet utvecklas dåligt så att det finns en risk för att de inte kommer kunna betala utdelning. Därför är det, för mig, väldigt viktigt att den underliggande verksamheten är stabil och visar på fina kassaflöden.

   Radera
  2. Tack du ditt utförliga svar, jag har en fråga:

   Vad händer med prefferna om de ej löses in? Hur länge kan Akelius respektive Klövern vänta utan att lösa in prefferna. Kan de bli värdelösa efter en viss tid?

   Radera
  3. Nej de kan inte bli värdelösa utan det finns en lägsta inlösenkurs. Går bolaget i konkurs däremot kan de ju bli värdelösa förstås. Löser de inte in prefferna fortsätter man få utdelning.

   Radera