lördag 13 juni 2015

Kvaerner och KBR vann stort Sverdrup-kontrakt

Som jag skrev om i februari i år så var det Ratos innehav Aibel som vann det första riktigt stora kontraktet avseende utveckling av en plattform till Johan Sverdrup-fältet. Enligt vad jag hört så blev Kvaerner då tvåa och jag gissar att den förlusten sved. Dock fanns hoppet så klart kvar om att Kvaerner skulle kunna vinna nästa större kontrakt, men konkurrensen var hög så det fanns ju knappast några garantier.


För några dagar sedan kom dock nyheten om att Kvaerner tillsammans med KBR vunnit ett stort kontrakt avseende att bygga och leverera en "Utility and Living Quarter platform" till Johan Sverdrup-fältet. Ordersumman beräknas uppgå till c:a 6,7 miljarder NOK. Projektet påbörjas omedelbart, men själva byggnationen beräknas starta först våren 2016. Under 2017 är projektet som mest intensivt och då beräknas så många som 1500 - 2000 personer vara involverade.

I och med detta kan jag konstatera att alla större kontrakt avseende det gigantiska Johan Sverdrup-fältet hittills har vunnits av norska bolag. I mitt tidigare inlägg Signaler med positiv inverkan på olje- och gasmarknaden? från november 2014 var jag inne på att det nog skulle vara en stor fördel att vara ett norskt bolag när det väl kom till kritan. Vi får väl dock utgå ifrån att nationaliteten inte var avgörande, men Statoil är ju trots allt statskontrollerat så det är väl inte att sticka ut hakan allt för mycket om jag säger att den norska staten gärna väljer inhemskt då det leder till såväl arbetstillfällen som skatteintäkter?

Det ska bli mycket spännande att se till vilket bolag nästa större kontrakt går till. Om jag förstått saken rätt ska fyra plattformar utvecklas under fas 1 så då bör det finnas två kontrakt kvar att slåss om. Min gissning är att nästa bolag också kommer vara norskt. Någon som vill sätta emot?

2 kommentarer:

 1. Helt otroligt att Kvaerner har tappat nästan 15 % (mätt i SEK) sedan nyheten om kontraktet presenterades i måndags.

  Bolaget har efter i måndags en orderstock på ca 20 miljarder NOK och med en rörelsemarginal på 5 % (vilken dessutom borde bli högre efter besparingsprogrammen som genomförs) värderas hela bolaget bara ca 30 % över beräknade vinsten på nuvarande orderstocken. Det kliar ordentligt i mina köpfingrar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag tycker väl också att nedgången känns väldigt överdriven. Orderstocken har förvisso minskat på senare år, men är relativt stor, besparingsprogram genomförs mm. Vad gäller marginal har jag dock för mig att den sjönk under Q1 och är klart lägre än 5%. Det bör ju dock finnas potential att förbättra den med nuvarande orderstock och besparingsåtgärder. Även jag måste säga att jag är lite sugen på att öka på mitt väldigt lilla innehav något.

   Radera